Tre grunner til at Liverpool vant ligaen ifølge Gérard Houllier Harmoni, overganger og treneren

Den franske gentleman hadde noen av sine beste år i Liverpool og nå forklarer han hva han mener har ført Liverpool til toppen.

8. jul 2020 kl 15.12 Øystein Tronstad

Det er i eksklusivt intervju med Liverpool Echo at Gérard Houllier prater om sin tid på Merseyside og laget han fortsatt følger.

72-åringen trekker frem tre hovedårsaker til at Liverpool i dag har klart det de bare nesten oppnådde under Houllier.

Under franskmannens ledelse tok Liverpool sølv bak Arsenal i 2002 og bronse bak Manchester United og Arsenal året før det.

– Først, så har de vært sammen i to år nå for å jobbe, trene og spille. Det er taktisk harmoni og laget har slått ut i blomst nå.

– For det andre, kjøpene av Virgil van Dijk og Alisson har vært avgjørende i titteljakten. Da de kom inn i laget ble alt annerledes. De vant Champions League forrige sesong og det sier det meste.

– Nummer tre, Jürgen Klopp. Han gir så mye entusiasme og selvtillit til hele troppen. Laget vil gå gjennom flammer for han.

Fransk revolusjon

Houlliers inntog i Liverpool var på mange måter både historisk og viktig. Han var den første treneren fra kontinentet og skulle ta Liverpool inn i den moderne fotballen.

Forandringene ble tydelige i hans første ordentlige sommervindu hvor «typiske britiske spillere» som Steve McManaman, Paul Ince, David James, Jason McAteer, Rob Jones, Tony Warner og Steve Harkness alle forlot Anfield.

Inn kom flere ukjente navn for det engelske publikum. Sami Hyypiä, Dietmar Hamann, Stépahne Henchoz, Sander Westerveld, Eric Meijer, Titi Camara, Djimi Traoré og Vladimír Šmicer.

DET MODERNE LIVERPOOL: Houllier og trener Christian Damiano viser frem sine nye tilvekster i 2003, Florent Sinama Pongolle, Harry Kewell, Anthony Le Tallac og Steve Finnan.

DET MODERNE LIVERPOOL: Houllier og trener Christian Damiano viser frem sine nye tilvekster i 2003, Florent Sinama Pongolle, Harry Kewell, Anthony Le Tallac og Steve Finnan.

Videreførte pokaltrenden på Anfield

Det store høydepunktet var likevel 2001-sesongen, selv om det ble en tredjeplass i Premier League. I februar ble ligacupen vunnet over Birmingham. Michael Owen snudde FA-cupen mot Arsenal i mai og Alaves ble slått fire dager senere, 5-4, i en vill finale i UEFA-cupen.

Houllier ser på sesongen som sin beste i en lang og innholdsrik managerkarriere som også har inkludet Lyon, Aston Villa, Lens, Paris Saint-Germain og det franske landslaget.

– Absolutt, men vi burde ha vunnet en ligatittel på toppen av det hele. Vi ble nummer tre det året og andreplass året etter. Liverpools DNA handler om trofeer, om å vinne. Ligacupen ga selvtillit til å ta oss til de andre finalene.

– Å vinne UEFA-cupen var stort fordi det var lenge siden Liverpool hadde vunnet en pokal i Europa. Det var viktig. Du kunne se stoltheten blant folket i gatene. På fem år så vant vi seks trofeer og det er ikke så verst.

Hans siste trenerjobb endte i Aston Villa i 2011 på en tid hvor han slet med både resultater og helsen. Hjerteproblemene hadde dukket opp i 2001 da han fremdeles var i Liverpool.

Godt øye for talent

Etter det har han jobbet for Red Bull og vært en ledende del av deres fotball-satsing. Med arbeidet for RB Leipzig i Tyskland Red Bull Salzburg i Østerrike, har han hatt et godt øye med flere av dagens Liverpool-profiler.

– Jeg så Mané i OL 2012. Den gang var han i Metz og vi kjøpte han for fire millioner euro til Salzburg. Han har blitt en mer avgjørende spiller nå. Veldig fokusert og balansert foran mål, spesielt. Han kan skape mål og han kan score dem.

Utenfor toppdivisjonen i hjemlandet fant han en annen Liverpool-spiller som det er delte meninger om, men Houllier er ikke i tvil og trekker sterke sammenligninger. 

– Keïta spilte for et «Championship-lag» i Frankrike. De slet men han spilte alle andre av banen. Det minner om da jeg så Steven Gerrard. Han var stort sett overalt og hans modenhet var imponerende, selv under press. Jeg anbefalte Salzburg å kjøpe han og det gjorde de.

– Han har en god innstilling. Når han finner sin plass i dette Liverpool-laget, så kommer han til å forbli der.

Kanskje stemte det som David Moores sa da Houllier ble ansatt, at hans oppdrag var å føre klubben inn i det 21. århundret. Melwood ble oppgradert og flere endringer med tanke på innstilling, trening, vaner og utvikling ble gjort under hans tid i klubben.

Hvis Jürgen Klopp har bygd et maskineri, så la Houllier noen av de første delene i byggverket.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]