The Athletic:Liverpool undersøker teknologi som kan få supportere tilbake på Anfield neste sesong

Klopp skal ha blitt gjort oppmerksom på en ny teknologi som benyttes i Tyskland, som kan få fans tilbake på stadion.

7. jul 2020 kl 18.13 Jens Hapnes Rege

Liverpool undersøker bruken av tysk teknologi som kan tillate en delvis gjenåpning av Anfield for supportere neste sesong, skriver Raphael Honigstein i The Athletic.

Systemet, som benytter seg av kunstig intelligens, er utviklet av det Berlin-baserte selskapet G2K, og kombinerer automatiserte temperatur- og maskesjekker med datastyrt publikumskontrollering, som skal sikre at reglene om sosial distansering overholdes på tribunen og i andre offentlige områder. 

Testes i Tyskland

G2Ks løsning skal allerede ha gjennomført flere vellykkede tester hos Borussia Dortmund og Hertha Berlin, og det forventes at det blir en del av Bundesligas plan for å gradvis tillate supportere tilbake på stadion. 

Jürgen Klopp ble gjort oppmerksom på systemets lovende forsøk i Borussia Dortmunds Signal Iduna Park for to uker siden, og skal ha fattet en personlig interesse i fremgangen. 

Liverpool kommer til å holde samtaler med G2K i de kommende ukene. 

SMITTEVERN: Klopp beholdt hendene i lommene da Liverpool spilte sin siste kamp før korona-pausen.

SMITTEVERN: Klopp beholdt hendene i lommene da Liverpool spilte sin siste kamp før korona-pausen.

Implementeringen av systemet avhenger av at Premier League og myndighetene godkjenner prosjektet. 

Sparer kostnader

Dortmund tok kontakt med G2K med et ønske om å benytte seg av 30 prosent av den 80 000 kapasitets arenaen sikkert neste sesong. For hver kamp som spilles bak lukkede dører mister laget fire millioner euro i billett-, mat-, drikke- og utstyrsinntekter. 

Systemet krever installering av temperatur-sensitive kameraer, men benytter seg stort sett av overvåkingskameraer som allerede finnes på arenaene, som gjør det kostnadseffektivt og raskt å sette opp. 

Ifølge selskapet kan teknologien installeres på en stadion på to ukers varsel for en pris på rundt 100 000 euro per kamp.

Avansert system

Systemet bruker ikke ansiktgjenkjenning, samler data helt anonymt og kan presist oppdage hevede temperaturer. Det kan også oppdage om personer ikke bruker masker, som ses på som avgjørende. 

Manuelle sikkerhetssjekker ved inngangen ville ledet til lange køer, og ville ha ødelagt poenget med sosial distansering. 

Algoritmen i systemet kan pålitelig identifisere fans som sitter for nære hverandre og advare vaktene i nærheten, eller advare over høyttaleranlegget. Teknologien kan tilpasses de ulike klubbenes krav, som vil avgjøres av de lokale reguleringene. 

Les Honigsteins eksklusive artikkel her.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]