Liverpools inntekter stuper

En økonomisk rapport tegner dystre fremtidsutsikter for Liverpool og andre europeiske toppklubber.

11. jan 2021 kl 11.17Einar Kvande

Liverpool vant Premier League for første gang på 30 år i 2020, og i et normalår ville dette ha virket enormt positivt for klubbens økonomi. Men vi befinner oss som kjent ikke i noe normalår, og siden begynnelsen av mars i fjor har koronapandemien ført til krisetilstander også innen fotballindustrien. Kamper for tomme tribuner er rett og slett dårlig butikk for klubbene.

Både Manchester United og Tottenham har tidligere rapportert om enorme tap som en følge av pandemien, og nå skriver Mirror at Liverpool ligger an til å tape 42 millioner pund i det siste regnskapsåret som en følge av koronavirusets herjinger.

Det er manglende kampdaginntekter som påvirker regnskapstallene svært negativt. Regnskaps- og konsulentfirmaet KPMG har gitt ut en rapport som er dyster lesning for Anfield-ledelsen. De har vurdert økonomien til seks regjerende ligamestere i Europa, og funnet ut at Liverpools inntekter stuper med 42,1 millioner pund. Det er en nedgang på 8 prosent fra forrige regnskapsår.

Liverpool har fortsatt ikke publisert sine regnskapstall for siste regnskapsår, men KPMG melder at Liverpool tjente 74,5 millioner pund på kampene, 209,5 millioner pund fra TV-avtaler og 219 millioner pund på kommersiell virksomhet.

De andre klubbene som KPMG undersøkte økonomien til var Real Madrid, Paris Saint-Germain, Bayern München, Juventus og Porto. Av disse er det Portos økonomi som er blitt hardest rammet av pandemien, med en inntektssvikt på 50 prosent. PSG og Juventus har en nedgang på henholdsvis 15% og 13%.

Svak sesong i Champions League

Fire av de seks klubbene har tapt mest på kampdager, men for Liverpool og Porto er den største inntektssvikten fra TV-avtaler. For Liverpools del skyldes dette at de ikke tok seg videre fra 1/8-finalen i Champions League, mens Porto allerede røk ut i kvalifiseringen til gruppespillet.

– Før koronapandemien hadde nesten alle de regjerende mesterne i Europas toppligaer en stabil økonomisk vekst, men den siste sesongen har vært urovekkende for alle, uttaler Andrea Sartori hos KPMG.

– Koronapandemien stiller spørsmål om fotballens økosystem er finansielt bærekraftig, og hele fotballens fremtid er skjør, legges det til.

– Allerede før pandemien var klubbenes økonomi preget av økte spillerlønninger, og økte overgangssummer og agentutbetalinger. Som en følge av koronakrisen må fotballklubber nå håndtere likviditetsproblemer, slås det fast.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]