Ett år siden Ray Clemence gikk bort:– Den beste keeperen Liverpool har sett

– En trist dag, sa Torbjørn Flatin etter Ray Clemence sin bortgang for ett år siden. Han mener fortsatt Clemence er tidenes beste Liverpool-keeper.

Det er ett år siden den triste nyheten kom om at en av Liverpools store spillere, Ray Clemence, hadde gått bort, 72 år gammel. Tidligere redaktør i Kopite, Torbjørn Flatin, mener fortsatt Clemence er den beste keeperen Liverpool har hatt. 

– Det er en av mine gamle helter. Han var på laget da jeg begynte å følge med på Liverpool rundt 1970, og var der rundt et tiår. Det gjelder for veldig mange, at de man vokser opp med i tenårene er de største heltene. Han var med på det Liverpool-laget som virkelig begynte å vinne både ligaen og i Europa. Jeg vil fortsatt si han er den beste keeperen Liverpool har sett, sier Flatin. 

Clemence spilte 665 kamper for Liverpool og vant ligaen fem ganger, i tillegg til europacupen tre ganger.

En hyggelig person

Flatin har møtt Clemence en rekke ganger både under og etter karrieren og føler han ble godt kjent med Clemence. 

– Jeg har både gjort intervjuer og hatt samtaler utenom. Han var en av dem som tidlig reiste over til Norge, og jeg traff han der på en fotballskole. Det er ikke lenge siden jeg traff han i Oslo i forbindelse med en boklansering, sier Flatin. 

Han beskriver Clemence som en hyggelig person.

– Han var god kompis med Phil Neal, som jeg har hatt mye kontakt med. Clemence var litt mer reservert enn Neal da han spilte, men han var en veldig hyggelig kar og en fin type, sier Flatin, som legger til at det alltid er trist når tidligere spillere går bort. 

– For meg gjelder det spesielt de som var mye med på 70-tallet. Det er en trist dag, og det er ingen tvil om at det er en virkelig storhet som har gått bort, sa Flatin for ett år siden. 

Den fødte keeper

Han mener Clemence var født til å være keeper, med rett kroppsbygning, riktig høyde og gode bevegelser. 

– Det var helt naturlig for ham å gjøre en redning. Jeg tror ikke han var noe spesielt treningsprodukt. Og så var han veldig sterk i hodet, noe som var viktig da Liverpool førte mange kamper og plutselig kunne få en kontring imot. Da gjelder det at keeperen er konsentrert og klar, sier han. 

– Han fulgte keepertradisjonen i Liverpool, med at laget stod høyt og han opererte som en sweeper. Han gjorde veldig få feil og likner litt på Alisson på måten han plasserte og posisjonerte seg på. Han gjorde ikke så mange superredninger, fordi han var der han skulle, sier Flatin, som tror oppfattelsen på Merseyside var at Clemence var en bedre keeper enn Peter Shilton, som han kjempet om landslagsplassen med. 

Clemence var en elegant målvakt, som var en vinnerskalle og en dårlig taper. 

– Og så bekymret han seg litt. Liverpool har et flagg som står på en stor mast fra skipet "The Great Eastern" ved hjørnet av The Kop. Da det blåste mye kom «Clem» ut og ble engstelig, da han så det blafret i flagget. Det endte med at manager Bob Paisley sørget å få tatt det ned en periode, for ikke å stresse Ray unødig. Han var en ærgjerrig og stolt type, sier han.

Mange trofeer

Clemence var med på å vinne fem ligatitler med Liverpool, i tillegg til de tre første seierne i europacupen. Flatin trekker spesielt fram et minne fra den første finalen Liverpool vant, mot Borussia Mönchengladbach i 1977. 

– Han gjorde en stor redning da Uli Stielike kom alene på stillingen 1-1. Det var en matchvinnende redning da Liverpool hadde litt ryggen mot veggen, sier Flatin.

Liverpool og Clemence vant finalen 3-1 - den første av seks i turneringen.