Kan endelig få sin første store turnering med landslaget

For Virgil van Dijk betydde det ekstra mye å sikre billetten til VM i 2022.

Under de store internasjonale mesterskapene snakkes det ofte om store spillere som hadde fortjent å være der. Noen av de beste spillerne representerer ikke de beste landslagene, mens andre er uheldige med skader.

Virgil van Dijk er en av disse spillerne, og utrolig nok har 30-åringen av ulike årsaker aldri opplevd å være med i verken EM eller VM. 

Derfor betydde det ekstra mye for kapteinen da sluttsignalet gikk i tirsdagens kamp mot Norge, og Nederland kvalifiserte seg til VM i Qatar. «Dette betyr så mye!», skriver van Dijk på sin Instagram etter kampen. 

Har gått glipp av fire mesterskap

Det var først etter overgangen fra Groningen til Celtic at Virgil van Dijks navn begynte å bli nevnt i landslagssammenheng. Stopperkjempen storspilte i Skottland, og mange ønsket at Louis van Gaal skulle ta han med i troppen til Brasil-VM. Men van Dijk ble ikke med i mesterskapet der Nederland tok seg helt til semifinalen. 

To år senere var det ingen tvil om landslagsplassen. Debuten på landslaget kom i oktober 2015, men Nederland var inne i en svak periode, og de var faktisk aldri i nærheten av å kvalifisere seg til EM i Frankrike i 2016 - de havnet bak Tsjekkia, Tyrkia og Island i kvalifiseringen. 

Noe særlig bedre skulle det ikke gå i kvalifiseringen til VM i Russland i 2018. Hollenderne måtte se seg slått av Frankrike og Sverige, og van Dijk måtte fremdeles vente på sin mesterskapsdebut. 

Den skulle kommet i 2020, da Nederland komfortabelt kvalifiserte seg til EM, men denne gangen var det koronaviruset som satte en stopper for festen. Ett år senere, da mesterskapet endelig kunne gjennomføres, hadde van Dijk vært skadet i langt over et halvt år, og han var ikke i form til å spille. 

– Ekstremt stolt

Derfor var det en lettet kaptein som kunne slippe jubelen løs etter å ha hatt full kontroll mot Norge tirsdag kveld.

– Det er mye som kan forbedres, men resultatet var viktigst. Vi skal til Qatar! 

– Jeg er ekstremt stolt av dette laget. Det kan være vanskelig å spille når én enkelt feil kan bli utslagsgivende, men vi har omfavnet denne muligheten. Jeg kan ikke snakke for alle, men jeg så frem til denne kampen, sier han etter kampen.

Det eneste skåret i gleden var at VM-billetten måtte sikres for tomme tribuner - og uten en skadet Louis van Gaal på sidelinjen.

– Det var synd at han bare kunne se det fra avstand og at supporterne ikke fikk være her. Vi skal feire godt inne. Jeg kan ikke vente på VM. Jeg er så stolt. Vi klarte det, sier van Dijk.

Qatar-VM går av stabelen om ganske nøyaktig ett år.