Rekordmye stopp i spillet denne sesongen

Denne sesongen har det blitt satt ny bunnotering i effektiv spilletid.

Det har lenge vært snakk om måter å unngå altfor mange stopp i spillet i fotball, men foreløpig ser det ikke ut til å bli noen revolusjonerende endringer. Ofte kan motstandere som drøyer tid være et frustrerende element for Liverpool-supportere, og denne sesongen kan det virke som dommerne tillater litt for mye stopp i spillet.

Faktum er at det ikke er mye mer enn halvparten av en fotballkamp hvor ballen er i spill. De siste ti årene har snittet i Premier League-kamper vært på mellom 55 og 57 minutter med effektiv spilletid. 

Denne sesongen settes det imidlertid foreløpig en ny bunnrekord, ifølge tall Daily Mail har funnet frem.

Lavt snitt

Ballen har nemlig kun vært i spill i snitt 54 minutter og 43 sekunder i Premier League-kampene denne sesongen - en nedgang på nesten to minutter fra snittet forrige sesong.

I 2013/14-sesongen var det høyeste registrerte effektiv spilletid de siste ti årene, med et snitt på 56 minutter og 43 sekunder. Lavest frem til nå finner vi i 2018/19, med 55 minutter og 31 sekunder effektiv spilletid.

Man ser kanskje for seg at Burnley er et av lagene som er interessert i å holde ballen ute av spill så lenge som mulig - spesielt mot topplag. Men bortekampen deres mot Manchester City er den kampen der ballen har vært mest i spill i Premier League denne sesongen, med hele 65 minutter og 42 sekunder.

Bunnoteringen kom i møtet mellom West Ham og Brentford på London Stadium, med bare 41 minutter og 33 sekunder effektiv spilletid.

Liverpool på topp tre

Det er tydelig at topplagene, spesielt de med en spillestil der de har mye ball, er de som har mest effektiv spilletid i sine kamper. 

Manchester City snitter på over en time, med 60 minutter og 27 sekunder i snitt. Med det har de over tre minutter mer tid til å score i hver kamp enn det Liverpool har. Jürgen Klopps lag ligger omtrent likt med Brighton, de to har henholdsvis 57:11 og 57:14 i effektiv spilletid.

Det har lenge vært klart at Klopp ikke er noen tilhenger av drøying av tid.

– Vi prøver å se ut kamper der vi leder, men ikke på en kynisk måte. Den dagen noen noen begynner å tenke på å gjøre det på mitt lag, takker jeg for meg, sa Klopp for noen år siden.

På bunn i årets Premier League-sesong ligger Steven Gerrards nye klubb Aston Villa med bare 49 minutter og 23 sekunder effektiv spilletid i snitt.