Arrangøren insisterer på at Afrikamesterskapet skal spilles som planlagt

Onsdag kom det rapporter om at Afrikamesterskapet kunne bli avlyst eller utsatt.

Med den nye varianten og en ny koronabølge i verden, er de europeiske klubbene bekymret for å sende spillerne sine til Kamerun i neste måned for å spille i Afrikamesterskapet.

I forrige uke sendte European Club Association (ECA), der Liverpool er medlem, et brev til FIFAs visegeneralsekretær, svenske Mattias Grafström. Der la de frem tre grunner til at klubbene vegrer seg for å slippe spillerne til landslagsspill.

Grunnene var at «alle spillernes helse er beskyttet», «at klubber ikke tvinges til å være uten spillere i hjemlige turneringer», og at «alle spillerne kan returnere til klubbene sine til riktig tid etter turneringen», skriver The Guardian

ECA føler at disse tre punktene er i fare for å bli ignorert slik ting nå ligger an, før spillerne skal slutte seg til landslagstroppene i turneringen som starter 9. januar.

Arrangøren er helt klar på at det skal spilles

Det er Kamerun som er vertsnasjon mesterskapet. Medier som RMC gikk tidligere på onsdag ut med meldinger om at mesterskapet er i fare, og kan bli utsatt eller avlyst. Det kommer ikke til å skje, ifølge arrangøren.

Det afrikanske fotballforbundet (CAF) ville ikke kommentere brevet fra ECA, men Lux September i CAF var klar på at mesterskapet kommer til å gå som planlagt.

– AFCON vil bli arrangert i Kamerun 9. januar 2022. Det er alfa. Og omega, sier han ifølge Guardian.

Liverpool vet fortsatt ikke hvor lenge de kan holde på Sadio Mané, Mohamed Salah og Naby Keita, og om de kan spille kampene mot Leicester og Chelsea rundt jul og nyttår. For to uker siden skal Jürgen Klopp ha bekreftet at det pågår samtaler, og han skal være optimistisk.

En annen bekymring er om spillerne vil måtte sitte i karantene etter mesterskapene sine. ECA skal ha hatt et møte med FIFA for to uker siden angående den problematikken, men så langt har det ikke kommet noe.

På onsdagens pressekonferanse avviste Klopp rapportene om at Joel Matip vurderer et comeback for det kamerunske landslaget for å spille Afrikamesterskapet på hjemmebane. Det stemte ikke.

Alt sendes på norsk TV

NENT har sikret seg rettighetene til mesterskapet i Norge, og skal sende samtlige 52 kamper direkte. Det bekreftet de i en pressemelding på onsdag

De 24 beste landslagene i Afrika skal spille om trofeet, og det er Algerie som er regjerende mestere. Både Salahs Egypt og Manés Senegal er blant favorittene til å vinne turneringen denne gangen, mens Keitas Guinea er mer som en outsider å regne.

– Det er jo vanskelig å komme utenom regjerende mester Algerie når man skal forsøke å spå hvem som går til topps i mesterskapet. Men deres rivaler i vest, Marokko, skal ikke glemmes, og det skal heller ikke Egypt - ledet av Mohamed Salah, som kanskje aldri har vært i bedre form enn inn mot dette mesterskapet. Samtidig er både Senegal, Tunisia, Nigeria, Elfenbenskysten og Ghana land som skal tas på det største alvor, med Kamerun som en outsider som vertsnasjon. Det blir rett og slett et veldig spennende mesterskap, sier Viaplays fotballekspert Petter Veland.

– Hver uke lyser afrikanske stjerner opp de beste europeiske ligaene, og Africa Cup of Nations tilbyr en unik kombinasjon av kontinentets største navn sammen med den neste generasjonen av talenter, sier Peter Nørrelund, Chief Sports Officer i NENT Group.

9. januar spilles åpningskampen i mesterskapet.