Full forvirring om Afrikamesterskapet avlyses eller ei

Flere medier hevder at Afrikamesterskapet blir avlyst, men CAF kaller dette falske nyheter.

Ifølge den franske radiokanalen RMC kan vinterens Afrikamesterskap bli avlyst. Mesterskapet skal egentlig gå av stabelen i Kamerun i tidsrommet 9. januar til 6. februar, men den nye omikron-varianten av koronaviruset truer nå med å stanse hele mesterskapet. 

Det afrikanske fotballforbundet skal nå diskutere og avgjøre hvorvidt turneringen skal avlyses, som følge av den eskalerende koronasmitten.

Dersom mesterskapet blir avlyst er det godt nytt for Liverpool, som vil miste sentrale spillere som Mohamed Salah, Sadio Mané og Naby Keita i over en måned dersom mesterskapet blir arrangert.

Neste Afrikamesterskap er ikke før sommeren 2023, i Elfenbenskysten. Dette for å unngå en kollisjon med Qatar-VM i november og desember 2022.

Den egyptiske journalisten Ismael Mahmoud hevder på Twitter at avgjørelsen allerede er tatt, og at mesterskapet blir utsatt på ubestemt tid.

Ifølge David Lynch har det europeiske klubbforbundet skrevet et brev til FIFA der de uttrykker bekymring for helsen til spillerne som skal delta i turneringen, og det afrikanske fotballforbundet er derfor satt under hardt press. En avlysning av turneringen virker derfor som den tryggeste muligheten nå, men en turnering uten spillere fra Europa kan også være et alternativ.

Den afrikanske sportsjournalisten Saddick Adams beskriver imidlertid opplysningene som Mahmoud bringer til torgs som feilaktige.

Han melder at CAF har tilbakevist rapportene om en avlysning av mesterskapet, og siterer kommunikasjonssjefen i CAF, Lux September, på at dette er falske nyheter.

Melissa Reddy i Independent viser også til de sterke reaksjonene til CAF, som beskriver avlysningsrapportene som falske nyheter og løgner, og insisterer på at dette aldri har vært diskutert. 

Hun melder at forberedelsene til mesterskapet fortsetter i Kamerun, og Sky Sports har som Viaplay meldt at de vil vise alle kampene direkte.

Reddy viser også til lobbyvirksomheten til det europeiske klubbforbundet, som har ønsket mesterskapet avlyst en god stund nå, men CAF har vendt det døve øret til ECA og deres agenda.