Vil ha VM til de britiske øyer i 2030

Regjeringen vil støtte kampanjen for å få VM til Storbritannia og Irland.

2. mar 2021 kl 09.26Arild Skjæveland

Storbritannia og Irland kommer til å søke om å arrangere VM i fotball i 2030. Statsminister Boris Johnson har uttalt at det er noe England virkelig ønsker, og skal ha gitt grønt lys for å gi britenes kampanje for å få mesterskapet 2.8 millioner pund, melder The Guardian.

England forsøkte å få mesterskapet i 2018, men mislykkes. Det gikk til Russland. I 2022 skal Qatar arrangere, og i 2026 skal mesterskapet deles mellom USA, Canada og Mexico.

Planen for et mesterskap på de britiske øyer, er at Irland, England, Skottland, Wales og Nord-Irland arrangerer mesterskapet i 2030. De fem fotballforbundene har kommet med en felles pressemelding, der de skriver at de gleder seg over at planene har fått støtte.

Marokko, Algerie og Tunisia vil også gå sammen om å arrangere mesterskapet. Det samme vil Uruguay, Argentina, Paraguay og Chile. Bulgaria, Hellas, Romania og Serbia er et tredje alternativ.

VM-kamper på Anfield?

I 2019 ble det skrevet om planene. Da var Anfield nevnt som en stadion som skulle brukes. Det er kun aktuelt å bruke stadioner som tar flere enn 40.000 tilskuere. Dette var listen som ble rapportert av The Telegraph i 2019:

Wembley Stadium, London.
Old Trafford, Manchester.
Millennium Stadium, Cardiff.
London Stadium, London.
Tottenham Hotspur Stadium, London.
Celtic Park, Glasgow.
Emirates Stadium, London.
Etihad Stadium, Manchester.
Anfield, Liverpool.
St James' Park, Newcastle.
Hampden Park, Glasgow.
The Aviva Stadium, Dublin, Ireland.
Ibrox Stadium, Glasgow.
Stadium of Light, Sunderland.
Villa Park, Birmingham.
Windsor Park, Belfast.

Anfield ble ikke brukt under VM i 1966, men det ble Goodison Park, som den gang tok 50.151 tilskuere. Der ble det arrangert tre kamper, alle i gruppespillet.

I EM 1996 ble Anfield brukt. Liverpools stadion tok da 42.730 tilskuere, og fire kamper ble spilt på Liverpools hjemmebane. Kampene var Italia - Russland 2-1, Tsjekkia - Italia 2-1 og Russland - Tsjekkia 3-3 i gruppespillet, samt Frankrike - Nederland i kvartfinalen, som Frankrike vant etter straffekonkurranse.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]