Det går mot ny omkamp om fem innbyttere

En av de mest betente sakene fra forrige sesong kommer trolig opp til ny diskusjon.

30. jun 2021 kl 19.11Arild Skjæveland

Jürgen Klopp, Liverpool og de andre storklubbene i Premier League var rasende da det ble bestemt at Premier League skulle være den ene av de europeiske toppdivisjonene som ikke ville tillate fem innbyttere forrige sesong.

International Football Association Board (IFAB) åpnet for at ligaene selv fikk bestemme om de skulle tillate fem innbyttere, i en sesong der det skulle spilles like mange kamper som tidligere, men med enda kortere tid mellom kampene. La Liga, Bundesliga, Serie A og Ligue 1 sa ja – og det samme gjorde UEFA for europacupene – men i Premier League ble svaret nei.

Nå har IFAB åpnet for at løsningen kan videreføres ut 2022, og det gjør at saken trolig igjen skal opp til diskusjon mellom de 20 Premier League-klubbene.

Det var de mindre klubbene i ligaen som satte seg på bakbeina, fordi de følte at de større klubbene med større og bedre tropper ville få en fordel.

Voldsom kampbelastning

Liverpool har spillere som Andy Robertson og Gini Wijnaldum, som har spilt ekstreme mengder fotball både for klubblag og landslag i året som har gått.

I Manchester finner vi enda grovere eksempel. Manchester Uniteds Bruno Fernandes har spilt 72 kamper siden juni i fjor. City-stopper Ruben Dias har spilt 69 kamper – 6252 minutter på banen. Det er mest av alle spillere i Europa, rapporterer The Times.

Spillernes egen forening, Fifpro, følger med på hvor mange minutter spillerne deres har på banen, og mener at belastningen på spillerne er for stor og vil gå utover karrierene deres.

De ber Premier League, via The Professional Footballers’ Association (PFA) i England, om å be klubbene tenke på spillerne og innføre muligheten til å gjøre fem bytter, melder The Times. Denne gang har kanskje ikke storklubbene en like sterk sak, ettersom sesongen starter 14. august og ikke 12. september.

Da saken var oppe for siste gang i desember i fjor, stemte Aston Villa, Burnley, Crystal Palace, Fulham, Leeds, Leicester, Newcastle, Sheffield United, West Ham og Wolverhampton imot. Ti klubber stemte for. Dersom et forslag skal få gjennomslag, må minst 14 av klubbene stemme for. Tre ganger har saken vært oppe så langt.

– Ingen av de sju toppklubbene har bedt om en fordel. Vi bare visste, fordi vi kjente til kampprogrammet, at det ville bli utrolig vanskelig. For å ha de beste kampene i Premier League i helgene, ville det også ha hjulpet. Jeg synes vi skal tenke på det igjen, sa Klopp i oktober i fjor. Han har neppe endret mening.