Brasil krever at FIFA tar affære - dermed kan Liverpools brasilianere gå glipp av Leeds-kampen

Det er isfront mellom den brasilianske landslagsledelsen og Premier League-klubbene som nekter å frigi sine spillere til det rødlistede landet.

1. sep 2021 kl 12.14Einar Kvande

Premier League-klubbene nekter å gi etter for press fra FIFA når det gjelder å frigi spillere til landskamper i rødlistede land, og nå kan en rekke spillere gå glipp av både ligakamper og Champions League-kamper på grunn av FIFA sitt regelverk. Det melder Marty Ziegler i The Times.

Det brasilianske fotballforbundet kommer trolig til å kreve at FIFA håndhever femdagersregelen på de ni brasilianske landslagsspillerne som holdes tilbake av seks Premier League-klubber. Det betyr at disse spillerne ikke får spille kamper for sine klubber i en periode på fem dager etter landskampene nå i begynnelsen av september.

Klubbene som blir rammet av dette er Liverpool, Chelsea, Leeds, Everton og de to Manchester-klubbene.

Klubbene er ikke spesielt begeistret for et slikt utfall, men de foretrekker det fremfor å miste de samme spillerne for en enda lengre periode som en følge av obligatorisk hotellkarantene. Da ville de samme spillerne ha gått glipp av fire eller fem kamper.

Om femdagersregelen blir iverksatt vil Chelseas Thiago Silva og Manchester Uniteds Fred miste to kamper, en i Premier League og en i Champions League, mens de andre sju spillerne vil gå glipp av bare en kamp. 

For Liverpools del betyr det at keeper Alisson Becker og midtbanespiller Fabinho må stå over kampen mot Leeds. Det må også Roberto Firmino gjøre, men angriperen fikk en hamstringskade mot Chelsea og ville trolig ha vært uaktuell for kampen uansett på grunn av skaden.

For motstander Leeds må vingen Raphinha stå over kampen.

Everton-spissen Richarlison og Manchester City-duoen Gabriel Jesus og Ederson må også stå over hver sin ligakamp.

Aston Villa og Tottenham brøt avtalen

Det brasilianske fotballforbundet skrev til klubbene og krevde at spillerne ble frigitt etter Premier League-klubbenes kollektive avgjørelse om å holde tilbake spillerne. FIFA-president Gianni Infantino appellerte til statsminister Boris Johnson om å gjøre unntak fra karantenereglene for disse spillerne, men den britiske regjeringen har nektet å gi etter for kravet.

De andre Premier League-klubbene skal være forbannet på Aston Villa og Tottenham, som ikke har holdt seg til avtalen ved å la klubbenes argentinske spillere fly til Sør-Amerika for å spile landskamper. Brevet fra det brasilianske fotbalforbundet viser til at Villa og Spurs friga sine spillere, og mente det var grunn nok til at deres spillere også måtte frigis.