– Dette systemet gir meg veldig mye frihet

Trent Alexander-Arnold forklarer rollen sin, og hvorfor han trekker oftere inn i banen.

Trent Alexander-Arnold spilte en veldig svak kamp mot Arsenal torsdag kveld, men denne sesongen har han stort sett vært tilbake på sitt beste. Han står med to mål og tolv målgivende etter 22 spilte kamper denne sesongen.

Mange har sikkert lagt merke til at rollen hans har utviklet seg litt, og at han ofte kommer mer sentralt inn i banen. At Alexander-Arnold en gang skal bli midtbanespiller er et tema som ikke virker å forsvinne helt, og denne sesongen har vi sett mer av hva han kan få til når han trekker inn sentralt.

I et intervju med The Athletic forklarer han rollen sin. 

– Det kommer alltid fra manageren. Han har satt opp et system som gjør at spillerne kan bevege seg med frihet for å hjelpe laget til å skape sjanser som kan vinne kamper. Han har alltid gitt meg den friheten til å komme inn i midten litt mer, og det hjelper både offensivt og defensivt, sier 23-åringen.

– Dersom vi mister ballen er det en ekstra spiller på midten som kan vinne den tilbake, og når jeg får ballen er jeg i farligere posisjoner enn bare ute på kanten, sier han videre.

Samspill med Salah og midtbanen

Alexander-Arnold utdyper hvordan systemet fungerer.

– Det har vært mye fokus på de to trianglene ute på kanten denne sesongen, så vi har 8-eren på midtbanen, backene, og vingene på hver side. Det handler om sørge for at noen til enhver tid holder bredden. At noen alltid er helt oppe på offsidelinjen, og noen som er i mellomrommet eller i posisjonen til 8-eren på midtbanen.

– Manageren sier at det ikke er så viktig hvem det er, så lenge vi okkuperer de rommene. Med den fleksibiliteten kan du gjøre det du vil – bare du sørger for at det er noen i de posisjonene. Det er grunnen til at du noen ganger ser meg mellom midtstopperne og backene og går på løp i den kanalen, fordi midtbanespilleren har tatt høyrebackposisjonen og Mo holder bredden. Det er fleksibilitet, og også en forståelse for bevegelse og mønster.

– Det handler bare om kommunikasjon egentlig. Det handler om å ha en forståelse med spillerne du spiller sammen med. Det hjelper å vite at du har spillere rundt deg som dekker for deg. Vi har spilt sammen lenge nok som lag til å forstå hvor du skal være når ulike ting skjer, sier han.

Han forteller at Klopp har ett viktig prinsipp med denne spillestilen.

– Det viktigste prinsippet vi har, er at uansett hvilket system motstanderen spiller, har vi alltid to midtstoppere rundt midtstreken, og Fabinho skal alltid skjerme dem. Dersom motstanderen spiller med to spisser, vil vi la det stå med tre mot to. Dersom vi har ballen på venstrekanten, vet vi alle at Mo kommer seg inn i boksen. Da er det opp til meg og midtbanespilleren, la oss si det er Jordan Henderson, hvem som løper inn i mot boksen og gir ham støtte. Det bør alltid være en av oss.

– Mo har ikke noe ansvar med å være med tilbake og forsvare seg, for det er ikke der laget trenger ham. Vi må ha ham i boksen slik at han kan score mål.

Liverpools neste kamp er hjemme mot Brentford. Kampen spilles kl. 15.00, og vises på TV 2 Sport Premium.