Abramovich gir fra seg kontrollen over Chelsea

Fra London kommer det meget oppsiktsvekkende nyheter lørdag kveld.

Den styrtrike russiske oligarken Roman Abramovich har vært Chelseas eier siden 2003, og London-klubben har hatt eventyrlig suksess under hans eierskap, som på mange måter har endret engelsk fotball.

Det russiske angrepet på Ukraina har blitt fordømt av vesten, og i Storbritannia kan det komme sanksjoner mot russiske statsborgere.

Abramovich sitt navn ble denne uken nevnt i det britiske parlamentet, og Chris Bryant fra Labour-partiet foreslo at Storbritannia skulle beslaglegge Abramovich sine eiendeler i landet, og nekte ham å eie Chelsea. Thomas Tuchel la ikke skjul på at det var en bekymring, da han ble spurt om det på fredagens pressekonferanse.

Nå melder Chelsea-eieren i en pressemelding at han overlater kontrollen over klubben til Chelseas veldedige stiftelse. Denne dramatiske meldingen kommer kvelden før laget skal møte Liverpool i ligacupfinalen.

Dette er pressemeldingen

«Gjennom mine nesten 20 år som eier i Chelsea FC, har jeg alltid sett på rollen min som en forvalter av klubben, som har en jobb med å sikre at vi til enhver tid er så vellykkede som vi kan være i dag, samt bygge for fremtiden. Samtidig som vi spiller en positiv rolle i vårt lokalsamfunn».

«Jeg har alltid tatt beslutninger med klubbens beste interesser, og er fortsatt forpliktet til disse verdiene. Det er derfor jeg i dag gir tillitsmenn i Chelseas veldedige stiftelse ansvaret med forvaltning og å ta vare på Chelsea FC».

Det er usikkert hva dette vil bety i praksis, og om det bare betyr at han ikke lenger på papiret kontrollerer Chelsea. I teorien kunne myndighetene ha nektet Abramovich å være eier av klubben, og fryst midlene hans i landet. Det kunne også fått store følger for fotballklubben.

Liverpool møter Chelsea i ligacupfinalen på søndag. Kampen har avspark kl. 17.30, og vises på V4 og Viaplay.