Klopp om Russlands invasjon av Ukraina:– Dette er krigen til én veldig ond mann

Selv i gledesrusen etter ligacuptriumfen la ikke Klopp skjul på at ukrainerne var i tankene hans. Tidligere Liverpool-spiller og Klopp-elev Andriy Voronin er en av dem.

Selv om det var duket for ligacupfinale på Wembley søndag kveld var det et skremmende bakteppe for kampen. Russland har invadert Ukraina, anført av en gal leder.

Wembley var splittet av supportere av to forskjellige lag, men i akkurat den kampen var de to lags supportere samstemte om hvem de heide på.

Flere ukrainske flagg og bannere ble hevet på tribunen, og You'll Never Walk Alone runget over stadion. 

Det ble ytterligere forsterket av at Chelsea eies av Roman Abramovitsj, som har bånd til Vladimir Putin. Russeren har forsøkt å distansere seg fra klubben og har kommunisert at han ikke involverer seg i politikken, men mandag ble det siste ettertrykkelig avfeid da det ble klart at han skal delta i samtalene mellom Russland og Ukraina. 

Kjenner flere fra begge land

Selv i gledesrus etter kampen ble Jurgen Klopp, som ikke er redd for å uttale seg om politikk, alvorlig da han fikk spørsmål om situasjonen i Europa. 

– Det går utover hva jeg forstår, for å være ærlig. Jeg er 54, snart 55, og jeg skjønner ikke hvordan en person kan sette hele verden i en sånn situasjon, og spesielt folket i Ukraina. Jeg kjenner så mange ukrainere, russere også, sa Jürgen Klopp.

– For tre dager siden, eller når det var det startet, var vi på telefonen hele tiden. Tidligere spillere av meg er sannsynligvis i krigen nå - jeg vet ikke om de dro rett tilbake til hjemlandet. 

En tidligere Klopp-elev og Liverpool-spiller som tyskeren kan ha siktet til er Andriy Voronin. Ukraineren er for tiden assistenttrener i det russiske laget Dynamo Moskva. Det er også klubben hvor Zeljko Buvac, Klopps tidligere assistent, er sportsdirektør. 

FORTID I RØDT: Voronin ble ingen suksess i Liverpool.

FORTID I RØDT: Voronin ble ingen suksess i Liverpool.

Én ond mann

Klopp legger ikke skjul på hvor skylden for krigen ligger. 

– Dette handler åpenbart ikke om folket - dette er krigen til én veldig ond mann. 

– Vi må vise solidaritet, på ekte. Men som alltid i mørke stunder, trenger du øyeblikk og stunder hvor du kan tenke på noe annet. Jeg er glad for at vi kunne levere det i kveld (søndag). 

– Vi må vise solidaritet og det ser det ut som vi gjør. Det ser ikke ut som om vi kan stoppe Putin, men vi kan lage flere problemer for ham enn han hadde forventet. Kanskje hjelper det ukrainerne. 

Virgil van Dijk fikk også spørsmål om situasjonen i Ukraina søndag kveld. Nederlenderen syntes situasjonen er vanskelig å ta inn over seg.

– Det jeg kan si er at det er en svært trist situasjon. Jeg forstår ikke at vi lever i en verden i 2022 med en krig, så tankene mine er med innbyggerne i Ukraina.

– Vi burde ikke leve i en verden hvor vi forsøker å drepe hverandre. 

Utestenges av UEFA og FIFA

Flere landslag har i kjølvannet av Russlands invasjon av Ukraina offentliggjort at de ikke kommer til å spille mot Russland eller et fotballag som representerer Russland.

Mandag kom nyheten om at FIFA og UEFA utestenger Russland fra internasjonal fotball. Det er ikke kjent hva som skjer med Russlands plass i VM-kvalifiseringen enda. Spartak Moskva kastes ut av europaligaen

Tidligere har Russland blitt fratatt Champions League-finalen.