Grunnen til at han ikke har «Jota» bakpå drakten

Er du blant dem som har lurt på hvorfor det står Diogo J. på ryggen til Liverpools nummer 20?

Vi kjenner bare Diogo Jota som Diogo Jota. Dersom du er blant dem som har lurt på hvorfor han ikke har 20 - Jota på ryggen, så er det en grunn for det.

Det er nemlig ikke lov.

Liverpools nummer 20 heter egentlig Diogo José Teixeira da Silva. Da han slo gjennom i Wolverhampton, spilte han med draktnummer 18 og «Silva» på ryggen. «Jota» er nemlig bare kallenavnet hans.

Jota er hvordan bokstaven «J» uttales på portugisisk, og han fikk kallenavnet fordi det var en annen spiller på akademiet da han vokste opp som het Diogo. Dermed ble han «Diogo J.», og senere forkortet kun til «Jota». Det har vært tema på LiverpoolFC-kanalen på Reddit denne uken. Også thisisanfield.com har skrevet om det. 

Da Diogo Jota slo gjennom i Wolverhampton i Championship, hadde han draktnummer 18 og «Silva» på ryggen.

SILVA: I Championship spilte han med Silva på ryggen.

SILVA: I Championship spilte han med Silva på ryggen.

Han gikk bort fra det i 2018, og spilte med «Diogo J» på ryggen. Det gjør han også i Liverpool og for Portugal – og det står egentlig for «Diogo José».

I utgangspunktet ikke lov med kallenavn

Grunnen til at han ikke får ha «Jota» på ryggen, er en regel i Premier League og English Football League.

Da han kom på lån fra Atletico Madrid, la Wolverhampton ut en forklaring på hvorfor han måtte spille med «Silva» bakpå drakten.

Dette står det i Premier League-reglene:

«Hver spiller skal bruke en drakt, og på ryggen skal det stå draktnummer og et etternavn eller annet navn som kan bli godkjent skriftlig av styret», står det i regelverket.

Det betyr at klubbene kan skrive til Premier League før hver sesong for å få godkjent kallenavn på ryggen, slik West Ham fikk med Ravel Morrison. Den tidligere United-rebellen ønsket å bruke et nytt navn for å få en fersk start, og fikk godkjent ønsket sitt, ifølge Daily Mail

Virgil van Dijk har spilt med «Virgil» på ryggen både for Southampton og Liverpool, og der har trolig klubbene skrevet til Premier League for å få det godkjent.

Også Javier Hernandez, som spilte for Manchester United, fikk tillatelse. Han spilte med kallenavnet sitt «Chicarito» på ryggen.

En som ikke fikk tillatelse, var den tidligere Arsenal- og Chelsea-stjernen Francesc Fabregas. Han ønsket å ha kallenavnet sitt «Cesc» på ryggen, men måtte spille med «Fabregas».