– Jeg ville ikke ha en ny misforståelse

Jürgen Klopp lot Sadio Mané få hvile mot Nottingham Forest.

I søndagens kvartfinale mot Nottingham Forest var Trent Alexander-Arnold ute med hamstringskade, Andy Robertson ute etter å ha testet positivt for covid, og Mohamed Salah ute med en kjenning etter skaden sin.

– Mo kjente det igjen i foten etter Brighton-kampen. Det er ikke noe veldig alvorlig, men det er klart at du ikke bør spille i en kamp som dette dersom du har smerter her og der. Da har du ingen sjanse, sa Klopp på pressekonferansen på spørsmål om egypteren.

Sadio Mané var heller ikke med – og etter kampen forklarte Jürgen Klopp hvorfor han ikke hadde tatt med senegaleseren. Det hadde en sammenheng med at Salah ikke var med.

– Da ble det klart at vi ikke kom til å bruke Sadio i kampen, fordi kampen de har i Afrika er for stor. Jeg ønsker ikke å være den som for andre gang gjør noe slikt som kan bli misforstått, sa manageren, og siktet til alle misforståelsene rundt Afrikamesterskapet.

Klopp ville rett og slett ikke bruke Mané i kampen, dersom det så ut som Salah ble spart slik at han ga Egypt en fordel.

– Alle andre var utilgjengelige, Salah var utilgjengelig, og det var bare Sadio vi utelot, sa Klopp.

Ble misforstått

En språklig misforståelse i desember gjorde at Liverpools manager har fått en del beskyldninger mot seg de siste månedene.

Det startet i oktober, da Klopp sa «og i januar er det en liten turnering i Afrika» – på en måte der de som er vant med å se tyskerens pressekonferanser vil forstå at han ikke mente det slik bokstavlig. På påfølgende pressekonferanser måtte han understreke at det var ment ironisk

– Jeg sa at det ikke er noen landslagspause før mars, og jeg sa at, «åh, det er en liten turnering i januar.» Og jeg mente ikke en liten turnering. Det er bare noe du sier når det fortsatt er en turnering. Det er ironisk. Engelsk er ikke mormålet mitt, men om du vil feiltolke meg kan du gjøre det hele tiden. Jeg vet at jeg ville aldri tenke sånn, sa Klopp senere.

VANT: Sadio Mané og Senegal vant Afrikamesterskapet i februar.

VANT: Sadio Mané og Senegal vant Afrikamesterskapet i februar.

Kommentarene hans nådde uansett Senegal, der han fikk kraftig motbør, blant annet fra Manés landslagssjef Aliou Cissé.

– Jeg respekterer Liverpool, men ikke Klopp som undergraver afrikanske fotballkamper. Han er der han er i dag på grunn av afrikanske fotballspillere, sa Cissé i desember.

I hele opptakten til Afrikamesterskapet kom det stadig nye stikk mot Klopp, og Liverpool ble også kritisert for å ikke ha feiret Mané skikkelig da han kom tilbake som vinner av Afrikamesterskapet. Senere viste det seg at det var etter spillerens eget ønske, av respekt for sin lagkamerat og tapende finalist Salah.

Én VM-plass

Det står ekstremt mye på spill for Liverpools to afrikanske stjerner i denne landslagspausen. Senegal og Egypt møttes i finalen av Afrikamesterskapet i februar, og da var det Mané som dro det lengste strået etter straffesparkkonkurranse.

Begge lagene vant hver sin kvalifiseringsgruppe i VM-kvalifiseringen, og ble trukket mot hverandre i playoffen. De to nasjonene skal møtes hjemme og borte, der vinneren vil få en VM-billett til VM i Qatar i november.

Kampene spilles slik:

Fredag 25. mars kl. 20.30: Egypt - Senegal, V Sport 1 og Viaplay
Tirsdag 29. mars kl. 19.00: Senegal - Egypt, V Sport 1 og Viaplay