Nå vil Premier League dyrke frem verdens beste dommere

Det planlegges endringer hele veien fra grasrota til toppen.

Sam Wallace i The Telegraph skriver denne uken at de største endringene i den engelske dommerstanden på lang tid er i emning. Det er Premier League som på diskret vis er i ferd med å komme med nye planer fordi de ikke lenger kan vente med å ta grep for å sikre en solid dommerstand også i fremtiden.

Allerede før sommeren kan de 20 Premier League-klubbene komme til enighet om et nytt system som skal dyrke frem verdens beste dommere og assistentdommere. Foreløpig er ikke detaljene rundt prosjektet kjent, men planen er at dommerne skal få en ekvivalent til spillerutviklingsprosjektet «Elite Player Performance Plan» som ble lansert i 2012.

Resultatet av det har blant annet resultert i et engelsk landslag som har nådd semifinale i VM og finale i EM.

I dag er det å begynne på en ferd mot å bli toppdommer forbundet med en usikker fremtid, spesielt økonomisk.

Mye utskiftning i vente

Denne uken ble det klart at veterandommer Mike Dean legger opp som hoveddommer etter sesongen og trolig går inn i en fulltidsrolle som VAR.

Mange kan følge Dean innen kort tid. Andre Marriner, Martin Atkinson, Kevin Friend, Jon Moss og Graham Scott har til felles at alle er over 50, og med dem forsvinner mye erfaring. Derfor føler Premier League det haster å få inn nye toppdommere, for det bugner ikke med talenter.

Mike Dean legger opp etter sesongen.

Mike Dean legger opp etter sesongen.

De fire dommerne som ble forfremmet til den fremste gruppen dommere før sesongen har kun fått dømme elleve Premier League-kamper til sammen, skriver Wallace.

Det blir stadig tatt til orde for at verdens beste liga bør kunne hente inn verdens beste dommere fra utlandet, og Wallace skriver at ingenting foreløpig regnes som uaktuelt.

Riley på vei ut?

Mike Riley er i dag sjef i dommerforeningen PGMOL, og spørsmålet er om den tidligere toppdommeren skal sitte også gjennom den lille revolusjonen som er i vente.

Wallace peker på at Howard Webb har tilsvarende rolle for Major League Soccer i USA og at han kan være en kandidat til å være Rileys etterfølger.

Dommerstanden i England er ikke særlig høyt rangert for øyeblikket. I 2018-VM var ingen engelske dommere med, og Wallace slår faktum fast med ganske klar tale:

«Premier League League har ikke råd til å leve med et gammeldags system som dyrker frem middelmådige dommere».