Toppklubber vil at to klubber som egentlig ikke er kvalifisert skal få komme med i Champions League

Medlemmer av European Club Association driver lobbyvirksomhet inn mot UEFA.

Planer om å la klubber få komme med i Champions League basert på historiske prestasjoner og ikke deres ligaposisjon er tilbake på agendaen, bare ett år etter at European Super League kollapset. Det melder The Guardian.

Det er medlemmer av European Club Association (ECA) som driver lobbyvirksomhet inn mot UEFA for at to klubber skal få være med i Champions League basert på deres UEFA-koeffisient. 

The Guardian forstår det slik at forslaget går ut på at to klubber som ikke kvalifiserer seg for Champions League, men som kvalifiserser seg for Europa League eller vinner en nasjonal cup, skal konkurrere om to plasser i Champions League, hvor de to av disse som har best UEFA-koeffisient får komme med i det gode selskap.

Forslaget skal ha vært diskutert i arbeidsgruppen Club Competitions Committee, der sentrale medlemmer av ECA jobber med turneringsreformer sammen med UEFA. 

Forslaget møter motstand i store deler av fotball-Europa og også blant fansen

Forslaget om å la klubber kvalifisere seg for Champions League på grunnlag av UEFA-koeffisienten var en del av de originale planene om å utvide Champions League som UEFA lanserte i fjor. Men dette ble da betraktet som noe som ville garantere de store klubbene en plass i turneringen, selv om de ikke var kvalifisert for det gjennom sin innsats i sine hjemlige ligaer.

Forslaget vil utvilsomt være til fordel for klubbene i de største europeiske ligaene. Forslaget er kontroversielt, og The European Leagues organisatsion, som representerer ligaer over hele kontinentet, er motstander av kvalifisering basert på UEFA-koeffisienten, og flere fanorganisasjoner er også motstandere av en slik ordning.

10 Premier League-klubber er medlemmer av ECA, men forslaget er også kontroversielt innad i den engelske toppdivisjonen. Ligaens største klubber er ECA-medlemmer og for dette forslaget, mens de mindre klubbene er motstandere av forslaget.