UEFA skroter finansielt fair play og går for en ordning som er mer spiselig for de rikeste klubbene

Det blir ikke noe lønnstak i europeisk fotball.

UEFA skal vedta nye regler for finansiell kontroll med europeisk fotball, noe som betyr at finansielt fair play skrotes for en ny ordning.

The New York Times melder at UEFA ikke kommer til å gå for noe lønnstak likt det man har i amerikansk idrett. Isteden velger UEFA å legge seg på en ordning som er mer spiselig for de rikeste klubbene på kontinentet, som gjør at de kan fortsette å kjøpe de største talentene og vinne de gjeveste trofeene.

UEFA har i over ett år holdt samtaler med representanter for eliteklubbene om en ny modell som skal erstatte finansielt fair play, og nå ser det ut som de har kommet til en konklusjon. Den går ut på at klubbene ikke får bruke mer enn 70 prosent av sine inntekter på laget.

Europeisk lov satte en stopper for lønnstak

UEFA-president Aleksander Ceferin har i fem år snakket varmt om et lønnstak, men europeisk lov og motstandere av et slikt tak har satt en stopper for dette. 

Nyordningen med at man ikke får bruke mer enn 70 prosent av inntektene på laget skal fases inn over tre år. Det første året får klubbene bruke 90 prosent av sine inntekter på laget, deretter 80 prosent det andre året, og så 70 prosent fra det tredje året.

Det foreslåtte regelverket gir også klubber lov til å bruke rundt 10 millioner dollar mer enn dette dersom de har en sunn økonomi og ikke har brutt regelverket tidligere. 

Det er ventet at nyordningen vil bli vedtatt under et UEFA-møte den 7. april. Da vil termen «finansielt fair play» bli erstattet med «finansielt bærekraftige reguleringer».

Brudd på det nye regelverket gir UEFA retten til å ilegge både sporslig og økonomisk straff, inkludert bøter, trussel om utkastelse, poengstraff og degradering til en annen turnering. Et lag som er kvalifisert for Champions League kan for eksempel ved et regelbrudd bli flyttet ned til Europa League.