En stor hedersmann og legende fyller 80

Ian Callaghan har en Liverpool-rekord som kanskje aldri vil bli slått.

I dag fyller en av klubbens største legender 80 år. Ian Callaghan er fortsatt spilleren med flest kamper for Liverpool FC, og det er en rekord som kanskje vil stå for alltid.

I en karriere på førstelaget til Liverpool som strakte seg over 18 år var Ian Callaghan den pålitelige spilleren som alle likte. Scouseren etterfulgte sitt idol Billy Liddell, på et tidspunkt da Bill Shankly nettopp var kommet til klubben.

Med debut våren 1960 var den unge scouseren etablert på laget til Liverpool som vant ligaen to ganger på midten av 60-tallet og FA-Cupen for første gang i 1965. Seiersmål fra hodet til Ian St. John, etter et presist innlegg fra Ian Callaghan på høyrekanten.

857 kamper!

Cally bidro med noen scoringer også, inkludert en fulltreffer i den legendariske semifinalen mot Inter på Anfield like etter FA-Cup finalen mot Leeds, da de helrøde og The Kop sjokkerte de feterte mesterne med å vinne 3-1.

Kvikk, hardt arbeidende, løp Ian Callaghan opp og ned langs høyrekanten i kamp etter kamp, med nr. 7 på ryggen. Med god fart og fin tyngdeoverføring greide han nesten alltid å komme i posisjon til å slå et presist innlegg, mens han også var god til å dekke opp for høyreback Chris Lawler som stadig kom opp fra sin posisjon i forsvaret og bidro med viktige scoringer. 

Ian endte på imponerende 857 kamper totalt for Liverpool. En rekord som trolig aldri blir slått. En gentleman på og utenfor banen fikk han utrolig nok bare én advarsel på alle disse kampene, da han feilaktig kom i dommerens bok i omkampen mot Nottingham Forest i finalen i Ligacupen 1978. Med en streng katolsk oppvekst skal han visstnok aldri ha bannet på en fotballbane.

Hjalp England til å bli verdensmester

I 1966 debuterte Callaghan for England rett før VM-sluttspillet og han spilte mot Frankrike på vei mot VM-tittelen. Et høydepunkt som virket å være ukjent for mange, kanskje mye fordi det tok 12 før mannen som var født i Toxteth igjen spilte med de tre løvene på brystet. Ron Greenwood ønsket å skape et England basert på spillere fra Englands mest suksessrike klubblag.

Da Callaghan spilte mot Sveits, med nr.11 som han også hadde på Liverpool etter at han ble midtbanespiller, var det sammen med Clemence, Neal, Hughes, McDermott og Ray Kennedy. Kevin Keegan også, som nylig hadde reist til Hamburg. Totalt fikk Callaghan fire landskamper, og mange år i etterkant utdelt en vinnermedalje fra VM i 1966.

Callaghan skal ha hatt det lengste oppholdet som en engelsk landslagsspiller skal ha hatt mellom to kamper, og han var også den eneste som spilte Liverpools første kamp i Europa mot Reykjavik i 1964 og som var på laget da de røde vant cupen i Roma i 1977.

I 1974 ble han kåret til årets spiller i England, overraskende nok som den første spilleren fra Liverpool FC.

«Jeg var nok hans største favoritt», sa Callaghan til The Kopite for noen år siden, da vi snakket om hans forhold til den legendariske manageren Bill Shankly. «Han visste at han aldri fikk noen problemer med meg.»

Vi gratulerer med 80-årsdagen! 

Manchester City - Liverpool spilles kl. 17.30, og vises på TV 2 Sport Premium.

FYLLER 80: Ian Callaghan er 80 år i dag.

FYLLER 80: Ian Callaghan er 80 år i dag.