Liverpools innkast-trener med knusende kritikk av Wenger-forslag

Den tidligere Arsenal-manageren foreslår at fotballen innfører innspark isteden for innkast.

Tidligere Arsenal-manager Arsene Wenger ønsker å fjerne innkast fra fotballen, og tidligere denne uken diskuterte IFAB å fjerne innkast med FIFA-president Gianni Infantino, melder Mirror.

– Målet er å gjøre spillet mer spektakulært og raskere. Vi kan begrense tiden det tar å få ballen i spill igjen til fem sekunder, for eksempel, sa Wenger i fjor.

Wenger vil uthaling av tiden til livs

Den tidligere Arsenal-sjefen er svært opptatt av å komme uthaling av tiden i fotball til livs, og mener dette er ett tiltak for å gjøre det. Han har identifisert innkast og frispark som to store tidssløsere i fotballen, og mener at innføringen av innspark vil forandre på dette.

Dette har fått Liverpools innkasttrener Thomas Grønnemark til å reagere kraftig. 

På Twitter beskriver dansken forslaget som et langt steg i feil retning for fotballen. Han mener fotball uten innkast vil resultere at det blir slått flere lange baller, men den største utfordringen vil være at korte innspark vil gi mange flere situasjoner der det ikke er press på ballfører, noe som vil ta en del av spenningen ut av spillet. Dansken oppfordrer heller lagene til å trene sine spillere i å ta bedre innkast.

Innkast har vært en del av fotballen siden det erstattet innspark i 1863. Slik håper Grønnemark, som har trent Liverpools spillere i innkast siden 2018, at det fortsetter.

– Det vil være en stor tabbe å fjerne innkast, uttaler han til Sky Sports

– Da tar de i så fall noe vakkert bort fra fotballen, legger han til. 

Føler seg sikker på at FIFA ikke fjerner innkastene

– Men jeg er 100 prosent sikker på at FIFA vil beholde innkastene, for dersom de tester dette vil de se at ballen ikke vil bli tapt så ofte uten noen form for press på innsparkeren, og det vil ødelegge gleden over spillet for alle.

– Jeg har sett en positiv utvikling innen innkast siden jeg fikk jobben i Liverpool, uttaler dansken.

Han mener Wenger og hans kompanjonger heller bør fokusere på hvordan innkast kan forbedres.

– Dersom du ikke jobber med innkast, ikke bruker tid på det på trening, og ikke har nok kunnskaper om det, er innkast selvsagt en utfordring. Uansett hva det dreier seg om, så vil alt du ikke trener på være en utfordring.

– Jeg har hørt folk si at du blir 10 mot 11 ute på banen når et innkast skal tas, så du vil nesten helt sikkert miste ballen. Men det stemmer ikke. Jeg tror trenere kan dra fordel av å bruke tid på innkast. 

– Jeg ser ikke uthaling av tiden som et problem ved innkast. Hvorfor? For dersom et lag sløser med tiden ved innkast bør det være opplagt for dommeren. Dersom du bruker tiden til å skape rom, er det opplagt at tiden benyttes for få ballen raskt i spill igjen, sier Grønnemark.

Han mener derfor at Wengers forslag om en femsekunders-regel også vil virke svært negativt. 

– Dette foreslås fordi folk ikke vet hvordan de skal løse utfordringen. Isteden for å forandre regelverket burde man trene på å bli bedre i fotball, utbasunerer dansken, tydelig irritert over forslaget.

– Dersom man lærer spillerne å ta bedre innkast, trener på å bedre kvaliteten i måten man skaper rom på, slik at laget kan skape sjanser og score mål som en føle av innkast, er veien fremover, ikke innspark, hevder han.