Gull-Maren mer bekymret for van Dijk enn eget kne

Maren Lundby hadde urovekkende form denne sesongen, men løftet seg da det gjaldt som mest og tok VM-gull. Nå forteller verdens beste kvinnelige skihopper om hvordan man kan snu motgang til suksess.

14. mar 2021 kl 14.23Steinar Bjerkmann

Faktisk minner hennes sesong litt om Liverpool. Plutselig var ikke den suverene eneren lenger best. Men Lundby maktet å reise seg da sesongens store høydepunkt sto på kalenderen: Ski-VM.

Bøverbru-jenta har vært i vinden som aldri før. Hennes utrettelige kamp for like muligheter er blitt lagt merke til – og det toppet seg da Lundby vant det historiske storbakkerennet i Oberstdorf-VM.

– Når man har fått summet seg litt, og senket skuldrene her tilbake i Norge, så føles det veldig bra. Jeg er så fornøyd med at jeg fikk det til. Klarer ikke å slutte å smile, sier Liverpool-tilhengeren etter at det hele har sunket litt inn.

Hvordan plasserer du VM-gullet i stor bakke opp mot OL og triumfen i Seefeld og World Cup-sammenlagt?

– Jeg har alltid satt OL-gullet høyest. World Cup sammenlagt og VM-gullet fra Seefeld står selvfølgelig helt der oppe også, men selve opplevelsen av å ta dette gullet i stor bakke, med alt som skjedde på forhånd med at vi kjempet for å få stor bakke på programmet, en dårlig sesong med skader og ingen pallplasser før VM osv., gjorde at selve opplevelsen av å ta dette gullet føles like stort som OL-gullet i Pyeongchang. Det er garantert en dag jeg kommer til å huske for alltid, sier gullvinneren fra den store Schattenbergbakken.

TUNG SESONG: En måned før VM endte Maren på en femteplass i verdenscupen i Hinzenbach. Hun slet hele vinteren med å komme på pallen, og ble for eksempel nummer 4 i NM.

TUNG SESONG: En måned før VM endte Maren på en femteplass i verdenscupen i Hinzenbach. Hun slet hele vinteren med å komme på pallen, og ble for eksempel nummer 4 i NM.

Jobbe i motgang er en naturlig del av det å være idrettsutøver

Som Liverpool har du vunnet store ting de siste årene, men i år har både du og klubben hatt en krevende sesong. Hvordan snudde du motgangen til suksess i Oberstdorf-VM? Hvordan jobber en idrettsutøver når det butter?

– Har bare jobbet med det som jeg har følt at ikke har stemt. Med gode støttespillere, og en god dose tålmodighet har jeg alltid har troen på at jeg skulle komme tilbake i form. Å jobbe i motgang er en naturlig del av det å være idrettsutøver, så jeg har prøvd å ikke svartmale situasjonen helt. Fordi det er helt naturlig at man kommer i sånne situasjoner iblant, sier Lundby.

Og som med favorittlaget har hun vært plaget av skade. I fjor fikk Lundby påvist «Jumpers knee». Liverpool-fans vil med gru huske at jernstopper Virgil van Dijk ødela kneet stygt i fjor høst da Jordan Pickford utilgivelig meide ham ned i byderbyet.

– Jeg ble mer bekymret da Van Dijk forsvant ut med skade, enn da jeg ble skadet. For det første så det relativt mer alvorlig ut for han sin del, og er en brikke i Liverpool som har vist seg å være vanskelig å erstatte. Det handler vel bare om å gjøre de rette tingene, og følge ekspertene sine råd for å komme tilbake. Prøve å se muligheter istedenfor utfordringer i situasjonen du står i, sier hopperen som tok OL-gull i 2018.

OL 2018: Før denne sesongen var OL-gullet i Pyeong Chang Marens største prestasjon. Hun likestiller VM-gullet i vinter med følelsen av å vinne OL på grunn av skadene og den vanskelige sesongen.

OL 2018: Før denne sesongen var OL-gullet i Pyeong Chang Marens største prestasjon. Hun likestiller VM-gullet i vinter med følelsen av å vinne OL på grunn av skadene og den vanskelige sesongen.

Maren tror Liverpool har alle muligheter i Champions League

Liverpool ventet i 30 år på ligagullet, mens du har vært tålmodig i jakten på nye øvelser og like muligheter. Hva betyr det å nå drømmer? Og hvordan opplevde du ligagullet i fjor sommer?

– Å nå drømmer føles fantastisk. For meg var OL en drøm, og det samme med dette VM-gullet. Ligagullet var like fantastisk å se. For en sesong det var. Litt for godt til å være sant, men utrolig moro å følge med når det går slik, sier Lundby.

Hvordan får du fulgt Liverpool når du er på farten gjennom vinteren? Ligaen er kjørt denne sesongen, men hva tror du om mulighetene i Champions League?

– Naturligvis har jeg ikke fått sett alle kampene som jeg gjorde i høst da jeg var mer hjemme. Men man følger jo med, bare ikke på samme måte som ellers når man er mer travel selv.
Jeg tror Liverpool har alle muligheter i Champions League. Cup er cup, og selv om ligasesongen ikke har vært noe særlig i år, så kan det snu når som helst. Med erfaringen i laget så er det ingen tvil om det. Jeg håper bare at det stemmer…

Du er dessverre vant til å konkurrere foran lite tilskuere. Hvordan tror du «lydbildet» påvirker Liverpool hjemme på Anfield, hvor tapene plutselig har rent inn?

– Det har nok påvirket litt. Et Anfield i toppstemning er det jo umulig å ikke få litt ekstra energi av. Derfor blir vi nok skumle neste år igjen. Litt revansjesugne og forhåpentligvis fulle tribuner igjen, sier verdens beste kvinnelige skihopper som dro hjem til Norge med ett VM-gull, to VM-sølv og én VM-bronse.

Nå håper alle det snur også for våre helrøde venner i England.

Har du innspill til journalisten?