Et magisk år for Liverpools forsvarsspill

Det er i dag et år siden det ble 1-4 mot Tottenham. Siden er tallene defensivt for Liverpool blitt bare bedre og bedre.

22. okt 2018 kl 11.53 Torbjørn Flatin

Det er spilt 31 minutter på Wembley og Jürgen Klopp tar Dejan Lovren av banen. Den store kroaten har bommet i det meste som er av dueller og etterlatt seg et bakrom på forsvarets venstreside hvor Alberto Moreno også gjerne glimrer med sin tilstedeværelse.

Riktignok har giftige Mohamed Salah redusert til 1-2, men Tottenham virker farlige hver gang de sender en ball opp mot de rødes straffefelt. Liverpool under Jürgen Klopp spiller til tider gnistrende offensiv fotball, men er sårbare bakover. Det er omdømmet to år inn i regjeringstiden til klubbens tyske manager.


Kjøpte forsvarssjef

Dele Alli øker ledelsen rett før pause, mens Harry Kane setter inn sitt andre mål i 2.omgang. Likevel blir dette et vendepunkt for Liverpool under Jürgen Klopp, et defensivt vendepunkt.

På de neste 14 kampene vinner de med en liverbird på brystet ti kamper og spiller uavgjort i fire. Det slippes riktignok inn 11 mål, men i det tallet er det tre baklengs i en bortekamp mot Arsenal og det samme da Liverpool kommer seirende ut av et fyrverkeri av en fotballkamp mot ledende Manchester City (4-3). Etter Spurs har laget sluppet inn 0,78 mål pr. kamp.

Å lage et skille etter Manchester City er bevisst. Klubben har endelig sikret seg svære Virgil van Dijk i januarvinduet, som er blitt verdens dyreste forsvarsspiller for £75M. Virgil debuterer med å score seiersmålet mot Everton i FA-Cupen, men Klopp velger å gå tilbake til midtstopperduoen Matip og Lovren når City kommer på besøk en drøy uke senere.

Derfra og til i dag har imidlertid van Dijk vært forsvarssjef, og Liverpool har ikke sluppet inn så mye som tre mål i en ligakamp.

Ny brikke på plass

I de 24 ligakampene som er spilt siden Virgil van Dijk ble satt inn i midtforsvaret er det blitt 16 seire, fem uavgjorte og tre tap. På 24 kamper er det sluppet inn 13 mål. Det gir et gjennomsnitt på 0,54 mål innsluppet pr. kamp i Premier League.

Ytterligere en stor brikke i det defensive puslespillet falt på plass da Alisson Becker ble handlet inn for £66.8M i sommer. En keeper fra øverste hylle og som i noen få dager var den mest kostbare sisteskansen på vår klode.

Tallene fra årets sesong tør være ganske kjente, med sju seire, to uavgjort og null tap, og bare tre baklengs på ni kamper. Det blir 0,33 mål bakover i snitt.

- Vi må holde på gode forsvarsvaner

Hyggelige tall

Forsvaret mot Tottenham var Mignolet, Gomez, Matip, Lovren og Moreno. Nå er den mest brukte oppstillingen Alisson, Alexander-Arnold, Gomez, van Dijk og Robertson. I de siste par kampene har Jürgen Klopp benyttet Joe Gomez som høyreback og satt tilbake den tidligere utskjelte men nå også VM-finalist Dejan Lovren i midtforsvaret.

Alisson, van Dijk og Roberton er nye sammenlignet med den ettermiddagen nord i London for et år siden, og det har utvilsomt vært en vesentlig faktor.

Det som er litt interessant å registrere er at resultatene ikke har vært veldig forandret over det siste året hvor først Virgil van Dijk og deretter Alisson ble kjøpt. Fra Tottenham og frem til den første ligakampen som van Dijk spilte skaffet Liverpool seg 2,42 poeng pr. kamp. Med Virgil etablert har det blitt 2,20 poeng i gjennomsnitt, og det tallet har bedret seg som følge av 2,55 poeng i snitt siden ligastarten sist august og med Alisson Becker mellom stengene.

Derimot er tendensen helt klar angående innslupne mål, selv om Klopp selv har innrømmet at det nok også har gått noe på bekostning av et mer amputert angrepsspill denne sesongen. Som nevnt, fram til van Dijk, og etter 1-4 mot Tottenham, ble det sluppet inn 0,78 mål pr. kamp. Med stopperkjempen er tallet 0,54 pr kamp, mens tre baklengs på ni kamper i 2018/19 gir et snitt på 0,33.

Totalt har Liverpool spilt 38 ligakamper siden den mye omtalte fadesen mot Tottenham Hotspurs. Det er en ligasesong det, med 26 seire, ni uavgjorte og tre tap. Målforskjellen er imponerende 85-24 og 87 poeng gjør deg til en tittelutfordrer.

Virgil van Dijk og Joe Gomez har denne sesongen dannet et sterkt midtforsvar.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]