Karakterbok så langt:En nier, tre åttere og en femmer

Vi har vurdert innsatsen til Liverpools spillere etter et dusin ligakamper og en håndfull opptredener i europeisk og hjemlig cup.

15. nov 2018 kl 16.22 Torbjørn Flatin

Vi har gitt karakter for alle som har fått registrert poeng tre ganger. For å få poeng på vår spillerbørs må en ha spilt 30 minutter, og gjennomsnittet er ført opp under vurderingen.

Vi har vurdert innsatsen til Liverpools spillere etter et dusin ligakamper og en håndfull opptredener i europeisk og hjemlig cup.

Alisson Becker – 8

Ut fra børsen har vi vår keeper for høyt, men en kan hevde at det er prisen en sisteskanse i et lag som Liverpool må betale – det at det er dager hvor det er så lite gjøre at det er vanskelig å få høy score. Totalt sett kan det være liten tvil om at inntredenen til Alisson Becker har styrket laget. Han har gjort matchvinnende redninger, han har stått meget bra i kamper hvor det har vært litt ryggen mot veggen i perioder, som for eksempel mot Napoli, Manchester City og Chelsea, og han har ikke minst bidratt med en autoritet og selvtillit som har vært mangelvare hos lagets keeper tidligere. Noe rusk, inkludert den famøse Cruyff-finten mot Leicester, gjør at det ikke blir helt toppkarakter.
6,88


Andy Robertson – 7

En god start ble etterfulgt av litt mer ustabil form, men totalt sett har Andy fulgt opp sin gode første sesong i 2017/18. Hans energiske spillestil har gjort ham til en favoritt på The Kop og fem målgivende så langt totalt i liga og cup lag seg for eksempel absolutt høre. Han blir også stadig mer moden i sitt spill, den nylig utnevnte skotske landslagskapteinen.
6,87

Trent Alexander-Arnold – 6

Det lokale innslaget på laget er inne i det en kanskje kan kalle for den «vanskelige andresesongen», hvor han som nylig fylt 20-åring skal følge opp sitt gjennombrudd fra i fjor. I tillegg etter en sommer hvor han var en del av den engelske landslagstroppen. Med ikke en eneste kamp over 7 på børsen kan en slå fast at Trent ikke har sprudlet så langt i høst, og han har slitt spesielt i bortekamper i Champions League og mot Arsenal. Han har likevel vært solid nok i andre viktige kamper til å rettferdiggjøre en sekser i våre øyne.
6,00

Virgil van Dijk – 9

Store Virgil er kongen i et forsvar som bare har sluppet inn fem mål på et dusin kamper i Premier League. En legger også merke til at han har hatt noen av sine beste kamper mot motstandere som Arsenal, Chelsea, Tottenham og Paris Saint-Germain. Kanskje kunne vi ønske oss en scoring eller to i tillegg, og det har vært nære på flere ganger, men først og fremst er hans jobb å hjelpe til å hindre baklengsmål. Liverpools dominerende spiller så langt i våre øyne.
7,19

Joe Gomez – 8

Ut fra karaktergivingen skal Joe ha en ganske så klar 7’er, som er bedømmingen han er blitt til del i de aller fleste kampene på liverpool.no denne sesongen. Vi faller likevel for fristelsen å løfte ham opp til en åtter etter en sesonginnledning hvor han har gjort seg fortjent til å bli den utvalgte makkeren til van Dijk i midtforsvaret og løftet sitt spill til et nivå som gir store forhåpninger for fremtiden.
6,93

Joel Matip – 6

Joel Matip er blitt et fjerdevalg av Liverpools midtstoppere og det er helt sikkert ikke hva han forventet da han kom til Anfield. Klopp har for eksempel brukt han som et ekstra defensivt våpen helt mot slutten av kamper da spesielt høyden til Matip skal bidra til sikre bakover mot noen siste desperate forsøk fra motstanderen. Snakk om en mulig overgang i januar har startet og 27-åringen må snart få vist seg mer fram dersom hans fremtid på Anfield skal bli særlig langvarig.
6,67

Dejan Lovren – 6

En skade som han forverret under et historisk VM for Kroatia har preget starten av sesongen for Dejan Lovren. Vår karakter føles på en måte litt urettferdig, men grunnlaget er tynt. Han gjorde en god kamp da Jürgen Klopp tok han med i startoppstillingen til toppkampen mot Manchester City, som underbygget den tilliten som manageren har til ham, mens han for øvrig har spilt i ligacupen og i kamper hvor forsvaret har hatt heller lite å gjøre. Dejan har pr. i dag mistet plassen til unge Joe Gomez, men virker likevel med å være med i managerens fremtidsplaner for fullt.
6,50

Fabinho – 6

Sommerens kjøp fra Monaco har brukt tid til å tilpasse seg måten Klopp ønsker å spille på, og nok også intensiteten som er i engelsk fotball. Det er bedring å spore, selv om det er litt betenkelig at hans dårligste tall er fra møter mot Chelsea i ligacupen og mot Arsenal i Premier League. Fysisk sterk og god i dueller og taklinger, må Fabio Henrique Tavares få opp turtallet. Han forventes å bli stadig mer involvert framover.
6,40

Georginio Wijnaldum – 7

Gini spiller mye, og for det meste stabilt bra. Men er han best som anker, den mest offensive av to sittende midtbanespillere, eller som mer ren indreløper? Han virker kanskje best når han får en spesiell oppgave å gjøre, disiplinert og løpssterk som han er. Det blir spennende å se hvilket kort han blir i den midtbanekabalen som Jürgen Klopp vil sette opp fremover.
6,81

James Milner – 7

Den veltrente 32-åringen, som kunne nyte godt av en lang sommerferie, hadde en meget god start på sesongen. Den første måneden kunne en hevde at James Milner hadde vært Liverpools beste spiller, underbygget av vår børs. Siden har det ikke vært like mye bensin på tanken og prestasjonene har variert mer, i likhet med hans spilletid. En aner en videre utvikling hvor Milner ikke blir regelmessig startmann, men hvor Klopp vil ha han i ermet som en joker til spesielle kamper og hvor en uthvilt James kan bli nyttig å ha.
6,77

Jordan Henderson – 6

Kapteinen var en av de spillerne som ble påvirket av VM og kom sent i gang. En kan hevde at han i grunn enda ikke har kommet skikkelig i gang, da han pr. dags dato bare har gjennomført 90 minutter tre ganger. To av dem var til gjengjeld gode prestasjoner mot PSG og Manchester City. Jordan kom litt etter i køen hvor Milner og Wijnaldum virket å være foran ham, men i noen av de siste kampene har hans energi og driv blitt etterlyst i enkelte kretser. Pr. i dag er han ikke i startoppstillingen, men er en av dem det er vanskelig å avskrive fremover.
6,12

Naby Keita – 7

Den løpsstyrke afrikaneren la opp til et stort spill, og hvor han scoret høyt med to niere helt i starten på sesongen, men hvor skader og noe mer blandet innsats har etterfulgt. Faktisk topper Naby vår børs enda, men det blir litt kunstig som følge av høye åpningspoeng og få kamper. Nå er hans beste nivå savnet og det skal bli veldig spennende å følge hans påvirkning på laget når Liverpool går inn i en krevende periode etter det nåværende landslagsoppholdet.
7,33

Adam Lallana – 5

Jürgen Klopp liker den lettbente Adam Lallana, en midtbanespiller som kan være i stand til å komme i motstanderens bakrom når han er på sitt beste. Skader ødela imidlertid forrige sesong og fortsatt er Adam langt unna sitt beste. En kan forstå at manageren ønsker å gi ham alle sjanser, men nå ser det tungt ut for 30-åringen som ikke har vært i nærheten av tidligere takter så langt.
4,67

Xherdan Shaqiri – 8

Den lille sveitseren ønsker alltid å spille, og å skape noe. Kanskje kan det noen ganger gå ut over evnen til å holde ballen i laget, men det er vanskelig ikke å like en spiller som aldri er redd for å prøve på noe. «Ryktet» om at hans defensive arbeid ikke ville være til ståkarakter kan man heller ikke si har vist seg og Shaqiri har fått en god start på Anfield.
7,20

Sadio Mané – 7

Sadio var den av de offensive spillerne som kom best i gang, siden har det vært noe variable prestasjoner. Det gjelder også under kampene, hvor han kan avløse enkle feil med matchvinnende initiativ. Seks mål på 12 kamper i Premier League, alle spillemål, lar seg imidlertid absolutt høre.
7,06

Mohamed Salah – 7

Den fantastiske sesongen som vår egyptiske konge hadde i fjor kan nok gjøre at kravene er blitt ekstra skjerpet, og dermed kritikken også noe i overkant hard, når det er blitt satt spørsmålstegn ved de første månedene til Mo Salah i 2018/19. Seks åttere viser at han har til tider vist godt spill, mens det også har vært kamper hvor hans avslutningsegenskaper ikke har vært helt av det samme merke som spesielt andre halvdel av forrige sesong. Seks mål og tre målgivende er imidlertid absolutt godkjent, og antydninger til bedre og mer stabil form gjør at vi nesten forventer en høyere karakter ved neste korsvei.
6,81

Roberto Firmino – 6

«Bobby» er kanskje den største skuffelsen denne sesongen, eller i hvert fall den som har vært lengst unna fjorårsformen. Han har ikke hatt den samme gnisten tilbake etter en VM-sommer med Brasil. Det er langt mellom de gode kampene og to mål og to målgivende må betegnes som langt under pari etter nesten en tredjedel av sesongen spilt. I tillegg har han kommet litt mellom to stoler etter hvert som Klopp har variert sitt system for å tilpasse nye spillere. Ting kan imidlertid snu fort i fotball og en drivende god kamp med et par nettkjenninger ville gjort den smilende angriperen godt.
6,57

Daniel Sturridge – 7

Veteranen er vanskelig å vurdere da han fortsatt ikke virker å være en mann for 90 minutter og kan ha et lavt minstenivå, men hvor han har kapasitet til å påvirke med sine kvaliteter. Han scoret viktige mål mot Paris Saint-Germain og Chelsea, og da føles det som at han har gjort sin jobb. En oppgave som i stor grad virker å være som en mulig super-reserve. Derfor velger vi å være litt uenig i børstallene.
6,25

Har du innspill til journalisten?
[email protected]