Vi ser på Liverpools tropp pr. i dag:Disse skal sørge for god avslutning i PL og CL

For øyeblikket går nokså mye på skinner for Jürgen Klopp og den troppen på 24 spillere som skal lose de helrøde inn til minst kvalifisering for CL.

19. feb 2018 kl 18.52 Torbjørn Flatin

Jürgen Klopp har en skadefri tropp å velge fra, selv om Nathaniel Clyne ikke regnes som helt kampklar ennå etter sin langvarige ryggskade. Alberto Moreno er et gult kort unna suspensjon i Champions League, og Emre Can det samme i Premier League. Ute av FA-Cupen møter Liverpool andre lag som er utslått på de samme kampdatoene som de to neste rundene i den turneringen, slik at kamp-programmet ikke blir forstyrret av den grunn.

Bank i bordet, mens ganske mye gikk galt i januar og februar i fjor, har «planen» til Klopp denne vinteren fungert på beste måte. Det etter at det var nok av kritiske røster som hevet seg etter et transfervindu hvor Philippe Coutinho ble solgt uten at det ble hentet inn noen erstatter.

Riktignok sørget det første tapet på Anfield siden april 2017 for at West Bromwich sendte Liverpools hodestups ut av FA-Cupen, men for øvrig ligger de helrøde i rute til å komme inn blant minst topp fire i ligaen. Dessuten er det forhåpninger i årets Champions League etter historisk seier i Porto.

Fortsatt gjenstår seks hjemmekamper og fem bortekamper i Premier League, og en vil anta minst deltakelse i kvartfinalene i Champions League, for den troppen som Jürgen Klopp mener er god nok til å håndtere de oppgavene ut fra forventingene.

Vi tar igjen en liten titt på den troppen som vår tyske manager nå har formet.


Keepervalg er blitt tatt

Keepersituasjonen på Anfield er spesiell, men likevel mer avklart foran de tre siste månedene av sesongen. Loris Karius er tilbake som førstekeeper og vil spille både Premier League og Champions League, altså de gjenværende kampene, så lenge han ikke spiller seg selv ut.

Det skinner igjennom at Klopp aldri har hatt stor tiltro til Simon Mignolet. Samtidig som keeperen han hentet fra Bundesliga, Loris Karius, har brukt lang tid til å finne seg til rette i engelsk toppfotball. Nå har Jürgen Klopp løpt linen helt ut ved å gi Loris Karius full tillit med beskjed om at han har plassen framover, men at han samtidig må prestere dersom han skal være en førstekandidat før neste sesong.

I praksis virker det å ha fungert siden Karius de siste kampene har vist sin beste form med en liverbird på brystet. Hva det vil medføre til sommeren gjenstår å se, men med en nr. 1 som har fått større selvtillit er det ingen ting som tyder på at avgjørelsen til Klopp har svekket keeperplassen, snarere tvert i mot.


Bred forsvarsdekning

Jürgen Klopp har antydet at det ikke blir noen rotering lengre, etter at exit i FA-Cupen har gitt et mini treningsopphold i Spania. Det er bra, selv om vi tviler på at det igjen betyr at manageren starter med nøyaktig samme mannskap i kamp etter kamp.

Hva er for eksempel den bakre fireren som Klopp regner som sin beste oppstilling pr. i dag? Virgil van Dijk er et ubestridt førstevalg, men utover det?

Joe Gomez virket å være valget på høyrebacken i Premier League, mens Trent Alexander-Arnold fikk spille i Champions League. Gomez er en robust type som bokstavelig talt kan takle det meste, men som også har gjort noen ganske grove feil, mens Alexander-Arnold er mer spillende og offensivt bedre. Det var interessant å se at Porto prøvde å utnytte A-A som et svakt punkt, men greide det ikke. Begge ungguttene er svært nærme, men kanskje er det likevel mer rutinerte Nathaniel Clyne som rekker å finne sin plass i viktige kamper mot slutten av sesongen?

Joel Matip var nok ventet å bli partneren til van Dijk, men Dejan Lovren er også blitt benyttet av Klopp. Matip har vært en av de få spillerne en må karakterisere som en liten skuffelse denne sesongen, og det er ikke noe opplagt valg.

Alberto Moreno virket å være ubestridt inne som venstreback, etter sitt overraskende «comeback» etter en sommer hvor en trodde han ville bli solgt, men Andy Robertson har imponert i tiden hvor Moreno har vært skadet. Det virker som skotske Robertson er inne nå, men Klopp kan fortsatt «skylde på» at hans tidligere favoritt ikke har vært helt kampklar ennå, så er vi helt sikre på at det er tilfelle når det drar seg til? Det som er sikkert er at dersom vi også tar med Ragnar Klavan som rimelig pålitelig fjerdevalg i midtforsvaret er det god dekning i et forsvar som har løftet seg utover i sesongen, og ikke minst etter at Virgil van Dijk er blitt forsvarssjef.

Joel Matip og Dejan Lovren -
Joel Matip og Dejan Lovren -   hvem blir partneren til Virgil van Dijk.

Kjedelig midtbane

Det er bra dekning på midtbanen også, men hvor spillertypene er nokså like. Liverpool har mange fine statistikker og tall å vise til denne sesongen, ikke minst gjennom sitt offensive og scoringsvillige spill på bortebane, men å påføre Porto sitt største tap (0-5) på eget gress i klubbens lange og rike historie i Europacupene, den er gjev.

Det ble gjort med en «kjedelig» treer på midten i form av Henderson, Wijnaldum og Milner. Det viser at Liverpool kan prestere med sin midtbane i antatt vanskelige kamper hvor det møtes en motstander som ventes å ha ballen en del og føre spillet, men hvor Liverpool får grobunn for sitt ekstreme kontringsspill. De tre nevnte har for øvrig hevet seg i det siste, hvor det virker som at Henderson og Milner har hatt godt av noen pauser. Derfor tror vi heller ikke Klopp helt på at han nå ikke vil bytte på sitt lag, men at han for eksempel i enkelte kamper hvor Liverpool i utgangspunktet vil spille litt mer «trangt» kan bli fristet til for eksempel å sette innpå en uthvilt James Milner. At Jürgen ikke vil kalle det for rotering er en annen sak…

Emre Can var suspendert i Portugal etter å ha spilt mest av de på midtbanen og kommer nok inn igjen, men virker ikke å bli veldig vanskelig å erstatte når han etter alle solemerker tar med seg matchstøvlene etter denne sesongen.


Alternative løsninger

Det har vært lite snakk om Philippe Coutinho etter at brassen pakket sakene i januar, og la oss inderlig håpe at det fortsetter slik. En vil anta at Klopp har til hensikt å få erstattet noen av hans kvaliteter til sommeren gjennom et kjøp han ikke fikk ordnet i januar, og i det minste ut sesongen må det foretas alternative løsninger.

Adam Lallana og Alex Oxlade-Chamberlain er de mest opplagte valgene som ny offensiv indreløper, uten at de helt har kommet i gang. Skjønt, Ox var glimrende da Manchester City ble påført sesongens eneste ligatap, men har vært ujevn. Forhåpentligvis kan en god treningsuke nå medføre at Lallana også er fysisk hundre prosent. Unge Ben Woodburn er en annen som venter i bakgrunnen.

Har ikke råd til skadede nøkkelspillere

Mohamed Salah og Roberto Firmino har vært glimrende denne sesongen, men det er også der frykten til fansen ligger. Kanskje i tillegg til Virgil van Dijk. Det er spillere som Liverpool knapt har råd til å få skadet.

Sadio Mané har denne sesongen vært en glimrende spiller uten vanlig selvtillit, og da får du tilbake en god spiller som er i stand til å prestere avgjørende øyeblikk selv i kamper hvor han ikke spiller generelt bra. Forhåpentligvis betyr hattricket i Porto at den «gamle» Sadio er tilbake.

Danny Ings og Dominic Solanke er coveret. Det er veldig hyggelig at Ings begynner å vise tegn til å komme tilbake etter sine alvorlige skader, mens en kan ane at Solanke er en vellykket kamp eller to, eller kanskje enda mer en scoring eller to, unna et gjennombrudd.

Spillere du kan stole på når en topp fire plassering skal sikres? Kanskje ikke så mye, selv om det også er offensive alternativer som Lallana og Oxlade-Chamberlain i troppen og som kan flyttes frem.

For øyeblikket skinner solen som i Marbella med tanke på Liverpools muligheter for topp fire, og det er ikke vanskelig å istemme Jürgen Klopp når han berømmer troppen på 24 som vi nå har tatt for oss.

Det er bare å krysse fingrene igjen for at den spennende historien om Liverpool i 2017/18 ikke får noen ny og ubehagelig vending.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]