Tre kjente fjes på motsatt banehalvdel

Jürgen Klopps mannskap møter et Crystal Palace-lag som kan komme til å stille med tre tidligere Liverpool-spillere i startelleveren.

28. mar 2018 kl 18.03 Einar Kvande

Martin Kelly, Christian Benteke og Mamadou Sakho vil alle være høyaktuelle for Crystal Palace sin startoppstilling når Liverpool gjester Selhurst Park lørdag ettermiddag.

Martin Kelly

Whiston-fødte Kelly var bare sju år gammel da Liverpools speidere oppdaget ham, og han gikk gradene ved Anfield-klubbens akademi i Kirkby. Han startet karrieren som sentral midtbanespiller, men ble raskt omskolert til midtstopper. De fleste av hans 62 kamper (1 mål) for Liverpool kom dog som høyreback.

Kelly slet mye med skader i Liverpool, og mistet nesten to år med ungdomsfotball på grunn av ryggproblemer.

Han fikk sin førstelagsdebut for Liverpool den 9. desember 2008, da han erstattet Jamie Carragher i det 82. minutt mot PSV Eindhoven. Han ble siden lånt ut til Huddersfield Town fra mars og ut 2008/09-sesongen, og spilte sju ligakamper for Yorkshire-klubben.

Kelly startet for første gang en Liverpool-kamp mot Lyon på Anfield i gruppespillet i Champions League i 2009/10-sesongen. Den unge forsvarsspilleren spilte en meget god kamp, men fikk dessverre en alvorlig lyskeskade i kampen, som satte ham ut av spill i fire måneder. Da han kom tilbake fikk han to innhopp fra benken, før en ny skade satte ham utenfor resten av sesongen.

I 2010/11 spilte han hele 23 førstelagskamper, men igjen ble han skadet. Denne gang var det en skade i venstre hamstring som holdt ham ute av spill fra 27. februar og ut sesongen.

I 2011/12 gjorde Kelly sitt eneste mål for Liverpool i en ligacupkamp mot Chelsea, og han fikk også sin hittil eneste landskamp for England, mot Norge i Oslo.

Kellys fæle skadehistorikk ble ikke noe bedre av at han ødela et korsbånd mot Manchester United den 23. september 2012. Sesongen var dermed over, men han fikk likevel fornyet kontrakt med Liverpool den 8. februar 2013.

HAR SPILT SEG INN PÅ LAGET IGJEN
HAR SPILT SEG INN PÅ LAGET IGJEN  Martin Kelly fikk lite spilletid for Palace de fire første månedene av denne sesongen, men har vært nesten fast inventar i forsvarsrekka siden midten av desember.

I 2013/14-sesongen fikk Kelly bare åtte førstelagskamper for Liverpool, og kun to av disse var fra start. Den 14. august 2014 ble han solgt til Crystal Palace for 1,5 millioner pund. Han hadde en god første sesong på Selhurst Park, og spilte 34 kamper. I 2015/16 ble det imidlertid mye benkesliting og bare 17 kamper totalt. De to siste sesongene i Palace har fulgt samme syklus, med 34 kamper i fjor og 17 kamper så langt denne sesongen.

Totalt står Martin Kelly bokført med 170 kamper og 3 mål på sine nesten fire fulle sesonger i Palace. Det er nesten tre ganger så mange kamper som han fikk på sine seks sesonger i Liverpool. Ser man kun på antall kamper i Premier League stoppet forsvarsspilleren på 33 i Liverpool, mens han til dags dato har spilt 126 ligakamper for Palace. Med nesten fire ganger så mange ligakamper for London-klubben i løpet av to færre sesonger enn han hadde i Liverpool, må en kunne konkludere med at Kelly gjorde et riktig karrierevalg ved å forlate Anfield-klubben til fordel for Palace.

De fire første månedene denne sesongen fikk Kelly svart lite spilletid, men det løsnet for den tidligere Liverpool-backen i midten av desember, og med unntak av et par kamper i februar og siste kamp mot Huddersfield har han vært fast inventar i startelleveren siden den gang.

Christian Benteke

Liverpool punget ut med 32,5 millioner pund for å sikre seg Aston Villas storscorer Christian Benteke sommeren 2015. Belgieren hadde gjort 42 Premier League-mål på sine tre sesonger på Villa Park.

Liverpool måtte ha en ny målscorer, da Luis Suarez var borte og Daniel Sturridge var skadeplaget, og bare dager etter at Liverpool fikk en stor overgangssum fra Manchester City for Raheem Sterling ble brorparten av pengene brukt til å betale Villa det de forlangte for 24 år gamle Benteke.

Det ble imidlertid raskt tydelig at Bentekes styrker som spiller passet dårlig med Liverpools spillestil, og spillerens selvtillit forsvant som dugg for solen etter en relativt brukbar start på Liverpool-karrieren. Benteke gjorde nemlig fire mål på sine ni første kamper som Liverpool-spiller, inkludert et fantastisk brassespark mot Manchester United på Old Trafford. Liverpools raske kontringer og spill langs bakken passet dog belgieren dårlig. Det var innlegg fra flankene som hadde resultert i så mange mål hos Villa.

Benteke fikk bare en sesong for Liverpool. Han gjorde 10 mål på 42 kamper totalt. Ni av scoringene kom i Premier League, hvor han spilte 29 kamper for Anfield-klubben. Liverpool klarte å få tilbake mesteparten av pengene de brukte på å kjøpe Benteke, da Crystal Palace hadde akutt behov for en målscorer sommeren 2016. London-klubben la 27 millioner pund på bordet umiddelbart, og det ble også avtalt tilleggsklausuler som kan føre til at overgangssummen øker til totalt 32 millioner pund.

MÅLTØRKE
MÅLTØRKE  Christian Benteke har bare gjort to mål for Crystal Palace denne sesongen.

I sin første sesong for Palace gjorde Benteke virkelig nytte for seg, med 17 mål på 40 kamper totalt. 15 av scoringene kom i løpet av 36 kamper i Premier League. Det vitnet om spiss som hadde havnet i en klubb som spilte en fotball som passet hans spillestil bedre, og som førte til at angriperen gradvis gjenvant selvtilliten.

Denne sesongen har imidlertid den kraftige belgieren hatt betydelig større problemer med å finne veien til nettmaskene. Det er blitt bare 2 scoringer på 25 kamper i årets Premier League.

Mamadou Sakho

Liverpool la 15 millioner pund på bordet for å sikre seg stopperen Mamadou Sakho fra Paris St Germain like før transfervinduet stengte sommeren 2013. Sakho hadde allerede spilt 14 ganger for det franske landslaget da han skrev under for Anfield-klubben i en alder av 23 år.

Den høyvokste forsvareren spilte 18 Premier League-kamper for Liverpool under Brendan Rodgers i 2013/14, og spilte for Frankrike under VM i Brasil påfølgende sommer.

Sakho var ute av laget da 2014/15-sesongen startet, og han fikk så en skade. Men i andre halvdel av sesongen klarte han å spille seg inn på laget igjen.

I 2015/16-sesongen spilte han seg nærmest til kultstatus på The Kop, hvor han blant annet scoret det første målet i 4-0 seieren over Everton i april. Dette ble imidlertid det siste man så til Sakho i en Liverpool-drakt den sesongen, da franskmannen testet positivt på et forbudt stoff i forbindelse med bortekampen mot Manchester United i Europa League. Sakho ble senere frikjent for anklagene om doping, men da hadde han allerede gått glipp av Liverpools Europa League-finale mot Sevilla og EM på hjemmebane med Frankrike.

Under preseason fikk han først en skade, og så ble han deretter sendt hjem tidlig fra Liverpools preseason-tur til USA etter tre separate tilfeller av brudd på Liverpools disiplinær-reglement. Jürgen Klopp gjorde det helt klart at Sakho ikke var aktuell for førstelaget mer, og i januar lånte han ut midtstopperen til Crystal Palace for resten av 2016/17-sesongen. Sakho imponerte på Selhurst Park, men fikk ikke mer enn åtte kamper på grunn av en leddbåndskade i kneet. Etter at han ble frosset ut av Liverpools preseason foran 2017/18-sesongen sluttet Sakho seg til Palace på en permanent overgang verdt 26 millioner pund. Dette skjedde på transfervinduets siste dag.

Totalt spilte Sakho 80 kamper og gjorde 3 mål for Liverpool. 56 av kampene og 2 av målene kom i Premier League. I ligaspillet ble det henholdsvis 18, 16 og 22 kamper fordelt på de tre sesongene han var i Anfield-klubben.

I Palace har Sakho gått skadet store deler av denne sesongen, og har derfor bare spilt 13 kamper totalt (12 i Premier League). I august og september slet han fortsatt med leddbåndskaden i kneet fra sesongen før, mens han i desember fikk en skade i baksiden av leggen som holdt ham ute helt frem til slutten av januar. Etter det slet han lenge med å spille seg inn på laget igjen. Franskmannen var imidlertid tilbake i startoppstillingen i Palace sin forrige kamp, 2-0 seieren over Huddersfield på bortebane den 17. mars.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]