Har alltid med seg minnene om det som skjedde i Liverpool

Steven Gerrard mener det var «ukomfortabelt» å spille i Roy Hodgson siste dager i Liverpool. Selv kommer Hodgson aldri helt over det som skjedde.

28. mar 2018 kl 14.39 Arve Vassbotten

Roy Hodgson hadde ledet Fulham til finalen i Europa League, og blitt kåret til årets manager, da han tok over Liverpool 1. juli 2010.

– Den største jobben i klubbfotball, sa Hodgson stolt, da han gikk løs på sin 18. managerjobb siden starten i Halmstad i 1976.

Men mannen som hadde hatt jobber i alt fra svenske Örebro og Malmö, til danske København og norske Viking, i tillegg til engelske klubber som Bristol City og Blackburn, en italiensk gigant som Inter Milan, samt flere landslag, fikk det tøft i «den største jobben i klubbfotball».

Ikke fungerte det sportslig, ikke klarte han å si de rette tingene og tilliten blant supporterne raknet. Allerede etter en halv sesong satte klubbens nye eiere foten ned, og ga han sparken.

Vanskelig periode å ta over i

NYE SPILLERE:
NYE SPILLERE:  Milan Jovanovic, Danny Wilson og Joe Cole poserer sammen med Roy Hodgson.

– Roy er en god manager, men jeg tror han tok Liverpool-jobben på feil tidspunkt, sa Steven Gerrard, da Hodgson seinere ble engelsk landslagssjef.

For tilstanden i Liverpool var ikke bra på tidspunktet Hodgson kom inn.

Martin Broughton var satt inn som uavhengig styreformann for å ivareta interessene til både eierne Hicks og Gillett og Royal Bank for Scotland, der amerikanerne hadde opparbeidet seg en gjeld på 300 millioner pund.

Klubben hadde havnet på 7. plass i Rafael Benitez sin siste sesong, og gikk ut av Champions League etter gruppespillet. I semifinalen i Europa League ble de slått av Atletico Madrid - en klubb som seinere slo Fulham, med Hodgson som manager, i finalen.

Hodgsons første signering var Joe Cole på free transfer fra Chelsea. Selv om det ikke gikk som folk hadde håpet, var det den gang en overgangen som mange så på som spennende etter at han hadde vunnet double med Chelsea sesongen før.

MIDLERTIDIG STYREFORMANN:
MIDLERTIDIG STYREFORMANN:  Chelsea-supporter sir Martin Broughton kom inn som en uavhengig styreformann i Liverpool, og var den som tok imot Hodgson til klubben.

Christian Poulsen fra Juventus, Paul Konchesky fra Fulham og en resignering av Fabio Aurelio, Brad Jones fra Middlesbrough og Raul Meireles fra Porto kom også inn. Avtaler for Jonjo Shelvey fra Charlton, Milan Jovanovic fra Standard Liege og Danny Wilson fra Glasgow Rangers var allerede gjort før Hodgson ble ansatt.

Ut forsvant Javier Mascherano, Yossi Benayoun og Albert Riera. Men Liverpool klarte å beholde Steven Gerrard og Fernando Torres, som det også var mye spekulasjoner rundt.

19. plass og nye eiere

Den første delene av 2010-2011-sesongen bringer tilbake få gode minner blant Liverpool-fansen.

Liverpool vant 2-0 i begge oppgjørene mot FK Rabotnicki i Europa League-kvalifiseringen. Premier League-sesongen begynte så med respektable 1-1 mot Arsenal, men der nevnte Cole ble utvist rett før pause og der Reina hadde en keepertabbe på slutten.

Liverpool fortsatte med seier mot Trabzonspor i Europa League-kvalifiseringen med 1-0 og 1-2, men mellom de kampene vant Man City 3-0på City of Manchester Stadium.

Etter seier mot West Brom med 1-0, startet problemene i serien for alvor med 3-2 tap mot Man Utd, 2-2 mot Sunderland, 1-2-tap fort Blackpool og 2-0-tap for Everton, før det ble en etterlengtet seier mot Blackburn i slutten av oktober.

– Vår beste kamp så langt denne sesongen, var Hodgsons dom over derbytapet, mens borteseier mot Trabzonspor ble hyllet som nok en fantastisk europacupkveld.

HODE I HÅNDEN:
HODE I HÅNDEN:  Denne posituren ble Roy Hodgson sett i litt for ofte underveis i Liverpool-jobben.

En seier på de åtte første Premier League-kampene var en katastrofal start. Liverpool lå da på 19. plass med fattige 6 poeng etter åtte kamper.

Det var på samme tid som Fenway Sports Venture, som de da het, tok over Liverpool. Ikke bare var tabellsituasjonen miserabel, laget tapte også på straffer mot League Two-laget Northampton i ligacupen.

Det løsnet litt med Blackburn-seieren, og Liverpool vant også mot Bolton og Chelsea i de påfølgende kampene. Men så kom en ny ustabil periode.

Dårligste siden 1953

I desember og starten av januar ble det tap mot Newcastle og Wolverhampton, seier mot Bolton, og så nytt tap mot Blackburn.

At ting var virkelig ille, syntes også på tribunene.

«For første gang på lenge klarte ikke Liverpool FC å selge ut bortebillettene til en Premier League-kamp. Røde supportere har alltid klart å fylle opp Darwen End på Ewood Park, som tar 8000 tilskuere. I går var de et godt stykke unna å gjøre det», skrev Liverpool.no etter 3-1 tapet for Blackburn 5. januar 2011.

– Jeg ser fortsatt mange positive ting. Mitt glass er absolutt halvfullt, ikke halvtomt, sa Hodgson selv etter den kampen.

På tribunen ble det imidlertid sunget «You'll be sacked in the morning».

To dager seinere fikk supporterne rett,

TIDEN UTE:
TIDEN UTE:  Roy Hodgson sine dager som Liverpool-manager var over etter tapet for Blackburn 5. januar 2011.

Da Hodgsons dager i Liverpool var over lå klubben på 12. plass i Premier League.

Liverpool hadde da ikke tatt så få poeng fram til nyttår siden nedrykket i 1953/1954. 22 poeng var alt som var samlet inn før årsskiftet. Det er for øvrig like mye som Liverpool hadde etter 12 runder denne sesongen.

Etter tapet for Blackburn hadde Liverpool under Hodgson tapt ni kamper på 20 seriekamper. 1953 var også sist gang Liverpool hadde flere tap på de første 20 kampene.

Sparket raskest i Liverpool

Hodgson ble med det, den kortest sittende manageren i Liverpools historie.

Da ser vi bort fra konstellasjonen av Roy Evans og Gérard Houllier, siden begge hadde perioder som manager før eller etter at de styrte de røde sammen i fire måneder mellom juli 1998 og november samme år.

Roy Hodgson fikk seks måneder og tilsammen 31 kamper i Liverpool-stolen fra juli 2010 til januar 2011.

I Premier League ledet Hodgson laget i 20 kamper. Sju ganger endte det med seier, 4 ble uavgjort og ni ganger ble det tap.

PREGET:
PREGET:  Steven Gerrard uttalte nylig at også han ble preget av stemningen under Hodgsons periode i klubben,

Ukomfortabelt

– Roy Hodgsons siste dager og uker var veldig tøffe for han personlig, men man kunne merke det som spiller også. Publikum sang Kennys navn hvert 5. til 10. minutt. Før Roy ble offentliggjort som manager, tror jeg majoriteten av fansen villa ha Kenny uansett. Da Kenny tok over endret atmosfæren seg på stadion og i klubben, og spillerne fikk et løft av det, sa Steven Gerrard til BT Sport tidligere i år.

Det føltes anspent, og man merket at spillerne gikk inn i et skall.Steven Gerrard

– Det var ukomfortabelt å spille under atmosfæren med Roy. Det føltes anspent, og man merket at spillerne gikk inn i et skall.

Han mente den stemningen, der supporterne lett ble misfornøyd, gjorde at spillerne ikke klarte å være kreative men heller prøvde å spille på det sikre.

– Og det er meg som en erfaren spiller og kaptein som sier det, så sannsynligvis var effekten enda større på andre spillere, sa Gerrard.

MISTRIVDES:
MISTRIVDES:  Daniel Agger har gjort det veldig tydelig at han ikke var noen Hodgson-fan.

Mistet lysten på trening

En som har gått lengre i å uttrykke sin misnøye med Hodgson, er Daniel Agger.

– Jeg mistet helt lysten til å komme på jobb fordi treningene var veldig vanskelige å komme seg gjennom. Ikke fysisk, men mentalt. Det var det samme igjen, og igjen og igjen dag ut og dag inn. Ofte hadde vi åtte angripere som spilte mot meg og Martin Skrtel, sa Agger i et intervju med Jyllands-Posten i 2016.

Han mente treningene ble gjort slik for at Fernando Torres skulle finne tilbake til selvtilliten.

– Jeg og Skrtel hadde noen veldig tøffe treningsøkter når vi forsvarte oss mot åtte stykker, men de åtte angriperne løp knapt en kilometer og det var så uinspirerende.

Opptur etter Liverpool

Etter exiten fra Liverpool fikk Hodgson raskt en personlig opptur med West Brom, da han ledet dem til en 10. plass samme sesong.

– Selv nå, blir jeg fortsatt trist over den situasjonen.

– Jeg dro til Liverpool med tanke om at det skulle bli en langsiktig jobb, og kanskje noe som kunne vare karrieren ut, sa Hodgson etter at han hadde begynt på jobben som engelsk landslagssjef.

Den jobben fikk han i 2012, bare halvannet år etter å ha fått sparken i Liverpool.

– Det er rart hvordan ting skjer. Det har ledet meg til å bli England-manager, så kanskje jeg ikke har så mange ting jeg angrer på lenger. Men når det er sagt, kan ingen ting ta bort de minnene om det som skjedde i Liverpool.

– Det er viktig å huske på de dårlige tidene, like mye som de gode. Ofte er det dårlige tidene de som lærer deg mest, sa Hodgson.

Stillingen som landslagssjef hadde han fra 2012 til 2016, med kvartfinale i Euro 2012 som høydepunktet.

70 år gammel tok han i september over etter den kortest sittende manageren i Premier Leagues historie, da han etterfulgte Frank de Boer på Selhurst Park.

Men før hans første møte med Jürgen Klopp som Crystal Palace-manager, er det ikke til å komme ifra at han selv er den kortest sittende manageren i Liverpools historie.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]