Historien om Dejan Lovren: Den genetisk skapte bautaen - som ikke lar seg rive

På flukt som barn. Dødstrusler, innbrudd og ydmykelse denne sesongen. Men Dejan Lovren reiser seg gang på gang.

16. mai 2018 kl 15.28 Arve Vassbotten

«Tommy Smith wasn’t born, he was quarried», sa Bill Shankly om forsvarsspilleren som scoret i europacupfinalen i 1977.

Om han ikke ble hogget ut av stein, har Jürgen Klopp også tatt store ord i sin munn om dagens krotaiske midtsdtopper Dejan Lovren.

– Hvis vi hadde funnet en måte å genetisk skape en midtstopper, så er det han. Sterk, rask, god med begge ben, header som en gal, hopper gjennom taket. Han har alt, uttalte Klopp til The Guardian nylig.

Ordene vekker nok ikke umiddelbar gjenkjennelse blant hele Liverpools supporterskare, for Lovren har vært en kontroversiell figur etter at han i 2014 kom som den gqang klubbens dyreste forsvarsspiller, med en prislapp på 20 millioner pund fra Southampton.

– Ja, noen ting kan han forbedre, som konsentrasjonen sin. Men spillerne er mennesker, la Klopp til.

MIDSTOPPER-DNA:
MIDSTOPPER-DNA:  Jürgen Klopp mener Dejan Lovren er den fødte midstopper.

Forlot alt de hadde

Genene som skapte Klopps midtstopper kom fra Sasa og Silva, som eide og drev en butikk i Kraljeva Sutjeska, utenfor Zenica.

Over natta ble hverdagen i den bosniske landsbyen fullstendig forandret. Lovren var tre år da krigen som krevde over 100 000 liv inntraff i 1992.

– Vi hadde alt. Vi hadde aldri problemer. Alt gikk bra med naboene, med muslimene, med serberne, alle pratet med hverandre og nøt livet. Alt var slik de ønsket. Og så skjedde det.

– Jeg skulle ønske jeg kunne forklare alt som skjedde. Man hører så mange historier, men ingen kjenner til den virkelige sannheten. Det bare skjedde. Alt endret seg over natta: krig mellom alle, mellom tre forskjellige kulturer. Folk bare forandret seg, fortalte Lovren i LFCTV-dokumentaren «Lovren: My Life as a Refugee».

Foreldre bestemte seg for at det ikke var andre muligheter enn å flykte.

– Jeg husker bare da sirenene ble slått på. Jeg var så redd fordi jeg tenkte «bomber» eller at noe ville skje nå. Jeg husker at moren min tok meg med til kjelleren. Jeg husker ikke hvor lenge vi satt der, jeg tror det var til sirene ble avslått.

– Etterpå husker jeg at mamma, min onkel, min onkels kone, vi tok bilen og kjørte til Tyskland. De forlot alt de hadde. De tok med seg én bag. Det var en lang tur, for på den tiden hadde man ikke den beste bilen.

Reisen gikk til München, der Lovrens bestefar bodde og tok dem imot. Turen tok 17 timer, og de passerte en rekke sikkerhetskontroller langs veien.

– De spurte om mange ting: Hvorfor? Hvor skal dere? Folk kunne bare stoppet deg og sagt «nei, dra tilbake», og hvem vet hva som kunne skjedd på den tiden? Jeg kan ikke forestille meg å flykte med barna mine i dag, og å frykte for livet sitt.

Jeg var så redd fordi jeg tenkte «bomber» eller at noe ville skje nå. Jeg husker at moren min tok meg med til kjelleren.Dejan Lovren

– Vi hadde flaks. Vi hadde en bestefar som jobbet i Tyskland, og derfor hadde han papirene som tillot ham å si «ja, kom til oss». Hvis ikke, vet jeg ikke hva som kunne skjedd.

Reiste tilbake som 10-åring

På plass i München ble Lovren værende i sju år. Som flyktninger hadde de ikke permanent oppholdstillatelse, og måtte være forberedt på reise ut av landet da krigen var over.

– Det var en tøff periode for moren min, for hun gråt hele tiden. Jeg forsto aldri det. Noen ganger var jeg sur: «Hvorfor, mamma? Kom igjen, slutt, det er over. Vi er her nå, alt er trygt.»

Hvert halvår måtte foreldrene søke om tillatelse for å bli værende. Som tiåring, etter å ha levd mesteparten av livet i Tyskland, flyttet Lovren og familien til Karlovac i Kroatia.

Lovren forstod språket, men snakket ikke bra og slet med det skriftlige. Dermed fikk han problemer på skolen, og havnet stadig i slåsskamper. Foreldrene jobbet, men var fattige.

– Det var en tøff tid for dem. Når jeg ser hva som skjer i dag, tenker jeg bare på min historie, min familie, og hvordan folk ikke ønsker deg i landet sitt. Jeg forstår at folk ønsker å beskytte seg selv, men samtidig har ikke andre folk et hjem. Det er ikke deres feil.

– De kjemper for livene sine, slik at de kan redde barna. De vil bort og finnet et trygt sted for barna sine og deres fremtid. Jeg gikk gjennom alt det, og jeg vet hva noen av familiene opplever. Gi dem en sjanse. Man kan se hvem som er gode mennesker og hvem som ikke er det, var Lovrens beskjed under flyktningskrisen for en stund tilbake.

2009:
2009:  Dejan Lovren på jobb for Dinamo Zagreb i oktober 2009.

Veien til Liverpool

Lovren spilte for de lokale lagene NK Ilovacog NK Karlovacsom unggutt, før han kom til Dinamo Zagreb i 2004. Han debuterte i 2005/06-sesongen, men ble så utlånt til Inter Zapresic, hvor han fikk 50 kamper og scoret ett mål. Etter at han returnerte til Zagreb i 2008/09-sesongen spilte han sammen med den tidligere Liverpool-spilleren Igor Biscan. Han fikk med seg to ligamesterskap i Zagreb, før ferden gikk videre til fransk fotball.

Lyon betalte €8 millioner for Lovren, og kroaten etablerte seg som førstevalg i klubbens midtforsvar. I 2010 ble han ført opp på Don Balóns liste over de 100 beste unge spillerne i verden. Han fikk med seg en cuptriumf fra tiden i Frankrike. Sommeren 2013 betalte Southampton £8,5 millioner for Lovren.

REAL MØTE:
REAL MØTE:  Dejan Lovren møtte Real Madrid med Lyon i 2011. Den gang gikk Real til sin første kvartfinale i Champions League siden 2004.

Prestasjonene i 2013/14-sesongen overbeviste Liverpool om at Lovren var den rutinerte stopperen de ønsket.

Han fikk likevel ikke noen god førstesesong på Anfield, og måtte finne seg i at det ble fokusert på mange tabber. Han viste imidlertid en klar formforbedring etter at Jürgen Klopp tok over i oktober 2015, og var meget sentral del av at Liverpool klarte å komme seg til finalen i Europa League i 2016.

På veien mot finalen, headet han også inn den avgjørende scoringen ett minutt på overtid mot Borussia Dortmund på Anfield, en scoring som sendte Liverpool til semifinale etter den magiske kampen som endte 4-3 og 5-4 sammenlagt.

HELTEN:
HELTEN:  Etter en tung start på Liverpool-karrieren fikk Dejan Lovren endelig være helten mot Borussia Dortmund.

I 2016/17 var han et opplagt førstevalg i spann med Joël Matip.

Den 28. april 2017 signerte Lovren en ny langtidskontrakt med Liverpool. Ifølge Liverpool Echo var det snakk om en fireårskontrakt verdt 100 000 pund i uka, med opsjon på et femte år.

– De leiter bare etter den neste feilen

Denne sesongen har nok Lovren overbevist flere enn han har gjort tidligere sesonger. 42 kamper er det blitt, og to mål. Det ene av dem, det han stanget inn til 2-0 i serieavslutningen mot Brighton.

RUVET:
RUVET:  Dejan Lovren var flere etasjer over alle andre da han scoret i siste serierunde.

Inntredenen til van Dijk har virkelig gitt en ny trygghet til Lovren.

Men Lovrens tabbekvote virker mindre enn for endel andre spillere, og også denne sesongen har han fått passet påskrevet etter et par svake kamper, som mot Tottenham og Manchester United.

– Alle gjør feil, men når jeg spiller én dårlig kamp på 18 kamper så sier alle «se, se, se». Hvorfor? Jeg fortjener ikke det. Folk legger ikke merke til meg i de mindre kamper. De ser vi slår Porto 5-0, men ingen ser at jeg spilte en rolle, uttalte 28-åringen i et åpenhjertig intervju medThe Sunday Times.

– Det er en utfordring. En personlig utfordring. Om du er klar til å legge det bak deg om du har gjort en feil. Jeg gjorde det rett etter Spurs-kampen da jeg ikke hadde vært med å tape 18 kamper. Store spillere trenger ikke seks-sju kamper, store spillere viser at kritikerne tar feil i den neste kampen. Men det er noen som ikke bryr seg om det når det er meg. De leiter bare etter den neste feilen, sa han videre.

Alle gjør feil, men når jeg spiller én dårlig kamp på 18 kamper så sier alle «se, se, se». Hvorfor?Dejan Lovren

Lovren innrømmer at han har slitt med selvtilliten i perioder.

– Noen ganger forsvinner selvtilliten min i noen øyeblikk. Klopp tror på meg, og jeg tror på han. Noen ganger er jeg en person som tenker «ah, jeg er veldig god», mens jeg andre ganger kan tenke «ah, jeg gjorde dét. Jeg er ikke god nok». Manageren sier at du alltid må være på et nivå, men det er vanskelig. Noen ganger har du selvtillit, andre ganger ikke. Noen ganger godt humør, andre ganger ikke.

Dødstrusler og innbrudd

Og det er kanskje ikke så rart at Lovren har slitt med selvtilliten i perioder. Han hadde en vanskelig første halvdel av sesongen, som nådde bunnen da han ble tatt av banen etter 31 minutter i 4-1 tapet mot Tottenham på Wembley.

«Lovren så ut som en spiller som kunne gjøre den enkleste situasjonen til en ulykke». «Dejan Lovren hadde et personlig mareritt, før Klopp gjorde det eneste humane og tok ham ut etter bare en halvtime». «Det var Dejan Lovren som tok walk of shame, men Jürgen Klopp kunne ha tatt av hele forsvaret etter 31 minutter og returnert dem til produsenten som defekt vare. Bare en sadist kan sette pris på Lovrens ydmykende exit». «Dejan Lovren og Liverpool introduserer kunsten med ikke-forsvar». Dette var bare noe av det som ble skrevet etter kampen.

Etterpå fikk han dødstrusler på sosiale medier, og det toppet seg da han var med Liverpool på bortekamp i Maribor og hadde innbruddstyver i hjemmet sitt, mens kone og to barn var hjemme. Lovren innrømmer at det gikk utover prestasjonene på banen.

– Det var forferdelig. Folk ser på fotball og vet ikke hva som foregår ellers i livet. Noen mennesker kan forstå det, andre ikke. I disse tøffe tidene fikk jeg støtte fra noen veldig gode mennesker, som manageren, klubben, lagkameratene og supporterne som alltid er klare for å støtte deg, sa han i et intervju med ESPN.

Supporterne mobiliserte

For episodene beskrevet over var ikke bare et bunnpunkt, det ble også et slags vendepunkt.

Hetsen av Lovren var gått for langt, og nå snudde holdningene til Lovren for alvor. Han ble omfavnet på en helt annen måte enn tidligere. Den måneden ble han kåret til «Månedens spiller» på overraskende vis, etter at supporterne mobiliserte i en online-kampanje for å gi midtstopperen støtte.

– Denne kampanjen viser at våre fans er ulike de menneskene som roper så høyt på sosiale medier. Det er slik jeg ser det, sa Klopp til Echo.

– I vanskelige stunder må man stå sammen. Jeg synes dette er et godt tegn. Jeg kunne ikke se for meg at supporterne ville ta affære så kjapt. Jeg vet ikke eksakt hvordan denne avstemningen foregikk, men det var en tydelig reaksjon og jeg liker det faktum at de gjorde dette. Det er en fantastisk gest.

Denne kampanjen viser at våre fans er ulike de menneskene som roper så høyt på sosiale medier.Jürgen Klopp
SYNDEBUKK:
SYNDEBUKK:  Øyeblikket da Dejan Lovren ble tatt av etter 31 minutter mot Tottenham.

I etterkant ble det også avslørt at Lovren spilte halvtimen med en låsrskade få var klar over. I det hele tatt er også skader noe som har forfulgt Lovren gjennom tiden i Liverpool, og også denne sesongen.

Fem tabletter før hver kamp

– Jeg har stadig problemer med denne lyskeskaden. Når jeg blir sliten dukker den opp igjen, og da sliter jeg virkelig. Dersom jeg får hvile i 2-3 dager føler jeg meg mye bedre, forklarte Dejan Lovren til Liverpool Echo om en annen skade som har dukket opp med jevne mellomrom.

Hele åtte ganger denne sesongen har han vært ute med skader. Lysken, ankelen, låret, hevelse, sykdom, ryggplager og leggmuskler står i legejournalen. Og det fra en spiller ingen kan beskylde for å være «kjeks» eller «knekkebrød» og andre mindre flatterende betegnelser som er brukt om andre skadeplagede spillere i sosiale medier.

Men at skadene plager ham, gjorde han også klart selv i september.

– Jeg har hatt problemer de siste par ukene. Jeg har smerter i hele kroppen. Jeg spiller kamper, men jeg klarer ikke å trene i det hele tatt. Det største problemet er ryggen.

– Jeg har store problemer med venstresiden av kroppen. Jeg tar tabletter slik at jeg kan spille. Jeg tar fem tabletter foran hver kamp, sa han.

– Det er ikke fornuftig å fortsette slik som dette i lengden, la han til.

Legendestatus omsider?

PEKTE UT MÅLET:
PEKTE UT MÅLET:  På sin første dag som Liverpool-spiller i 2014 pekte Dejan Lovren etter Champions League-trofeet. Nå er han en finale unna å kunne berøre pokalen.

Heldigvis har andre del av sesongen bydd på flere oppturer for Lovren. I midten av november var han med å sikre VM-billett i playoff for Kroatia, og Liverpool har «erobret» hele Europa nok en gang.

26. mai kan han kanskje få lov å løfte Champions League-trofeet, det han på sin første dag i Liverpool bare kunne peke på gjennom et glass på Anfield. Da vil han også for alltid være en Liverpool-legende, uavhengig av små blemmer på veien.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]