Mexico-treneren studerte Liverpool-treninger fra soverommet

– Jeg noterte ned alt fra alle økter og lærte veldig mye, sier Juan Carlos Osorio.

17. jun 2018 kl 21.45 Marius Rabben

Den colombianske landslagstreneren til Mexico sa inn mot sommerens mesterskap i Russland at han har «forberedt seg gjennom hele livet til et VM».

– Nå gjelder det. Jeg kjenner på et stort ansvar overfor familien min, foreldrene mine, kona mi og guttene, samt mexicanerne, med spillerne, fordi de stoler på meg, fortalte 57-åringen til ESPN.

Og veien til den største scenen har vært innholdsrik. Osorio spilte selv for blant annet brasilianske Internacional på 80-tallet, men måtte på grunn av skade legge opp som 26-åring. Derfra handlet mye om å tilegne seg kunnskap om en rekke faktorer rundt og om fotballen.

Han flyttet først til New York og fikk bachelor i øvelsesvitenskap, så tok han en avgjørelse som han ikke ville angre på: Osorio solgte et lite gym han eide og flyttet til Liverpool – uten kona – mot slutten av 90-tallet for å bygge på utdanningen og lære om engelsk fotball.

Som student på John Moores University fokuserte han på sportsvitenskap, og utenfor studiene gjorde colombianeren sitt for å se Liverpools treninger med lærebrillene på.

Over gata fra Melwood

Dette var perioden hvor Gérard Houllier og Roy Evans ledet de røde i tospann, men Osorio sto overfor et klart problem: Liverpool lot ikke folk komme på innsiden for å se øktene.

– De lot meg aldri slippe inn der, sa han til Sky Sports før VM, og la til:

– Men jeg husker at jeg en gang fikk komme inn på Evertons trening. Dave Watson (daværende Everton-manager, journ. anm.) slapp meg inn for å se en treningsøkt på Finch Farm.

Osorio ga imidlertid ikke opp muligheten til å studere de røde og klarte, på et vis, å overtale en familie med Everton-supportere i West Derby til å leie ut ekstrarommet deres for å være nærme nok Melwood.

– Jeg tenkte at jeg i tillegg til å få mastergraden min måtte utnytte tiden. Så det jeg gjorde, var å finne et hus rett over gata fra treningsanlegget Melwood, slik at jeg kunne se Liverpool trene derfra hver eneste dag.

– Jeg fikk muligheten til å bo i huset sammen med McManus-familien, så jeg fikk ikke bare se dem over gjerdet på en stige dersom været var greit, men til og med se dem fra vinduet da det regnet. Så det var stort for meg.

– Lærte den fullstendig motsatte fotballen

Som 35-åring ble han værende i det lille rommet i Crown Road gjennom to år mens han studerte. Osorio ble ikke bare godt kjent med de røde og Merseyside, men tok villig turen rundt i Nordvest-England for å se på fotball.

– Det var en strålende, strålende erfaring for meg. Jeg ønsket å bli kjent med engelsk fotball, og ikke bare Liverpool, men også Everton i samme by.

– Jeg dro ut for å se fotball hver eneste helg. Og ikke bare de to, ettersom Blackburn og Bolton er veldig nærme. Det var den perfekte perioden for meg å bli kjent med engelsk fotball, og på den tiden var det veldig flott og direkte fotball.

– Ettersom jeg kommer fra et latinamerikansk land hvor alt handlet om korte pasninger og tiki-taka, var det veldig, veldig produktivt for min del å komme til England og lære den fullstendig motsatte måten å spille på. Og det har styrket meg mye.

Men hva var det han egentlig fikk ut av alle timene han kikket over muren på Melwood?

– Måten øktene var veldig godt strukturerte på, og det var en merkelig kombinasjon mellom en fransk manager i Gérard Houllier og en engelsk manager i Roy Evans. De jobbet ganske bra, og jeg lærte mye. Jeg noterte ned alt fra alle treningsøktene, forklarte Mexico-treneren.

Og dette var rett før Liverpool-akademiet i Kirkby ble åpnet, så Osorio fikk også se akademilag trene utenfor vinduet sitt.

– Jeg så førstelaget trene på morgenen og ungdommene på kvelden, så jeg lærte mye.

Etter utdanningen returnerte han til USA og ble assistentmanager i Metrostar – som nå er New York Red Bulls – før Kevin Keegan hentet ham tilbake til England, til Manchester City, fire år senere for å være fysisk trener. Under det oppholdet ble han etter hvert klubbens assistentmanager.

Senere har Osorio vært hovedtrener for klubber på toppnivå i både Colombia, USA, Mexico og Brasil, før han ble Mexicos landslagstrener i oktober 2015.

En annerledes trener

Den lidenskapelige 57-åringen kalles «El Recreacionista» på grunn av sine unormale treningsmetoder, og bruker mye tid til å fokusere på detaljer. Det inkluderer den mentale delen av spillet. Derfor er en mental trener involvert i Mexico-troppen under VM, noe han plukket opp av å studere All Blacks – rugbylandslaget til New Zealand.

– Sporten jeg beundrer mest er rugby, og jeg beundrer rugbyspillere fordi de er så ærlige som man får dem. Jeg mener de er de mest underbetalte atletene i verden på grunn av måten de trener på og alt de ofrer når det gjelder ernæring, restitusjon hver dag og knallharde treningsøkter.

– Da ønsket jeg å finne ut hva de gjorde, så jeg at de alle har mentale trenere. Så jeg forsøkte å hente inn en til oss, og jeg synes det fungerer veldig bra.

– Hvis du ser på All Blacks, så er de etter min mening kanskje det beste laget noensinne. Jeg beundrer dem enormt, jeg har lest alle bøkene om dem og er godt kjent med «Haka» (en symbolsk krigsdans de utøver foran hver kamp, journ. anm.). Jeg tenkte at dersom det fungerte i en såpass tøff, tøff sport, så må det vel også fungere i fotballen.

Og kombinert med gode spillere har det sannelig fungert: Da Osorio ledet Mexico i sin første VM-kamp, ble regjerende verdensmester Tyskland beseiret med 1–0 i gruppe F.

I kamp nummer to ble Sør-Korea slått 2–1. Sverige er siste motstander i gruppespillet onsdag 27. juni.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]