– En straffe er en straffe, uansett hvilken tribune det er foran

Bobby Madley om å dømme på Anfield, Holgate/Firmino-situasjonen og VAR.

14. jan 2019 kl 11.25 Arild Skjæveland

Den tidligere dommeren Bobby Madley er ferdig i Premier League, og har flyttet til Oslo. Der har han meldt seg inn i klubben Abildsø, og kommer til å dømme i norsk fotball den kommende sesongen. På hvilket nivå han går inn, er fortsatt uklart.

Vi har tatt en prat med den tidligere toppdommeren om hvordan det er å dømme på Anfield – og om livet i Norge.

– Uten å undersøke det, så mener jeg at jeg har dømt Liverpool mot Everton to ganger, og én gang mot Arsenal, Southampton og Sunderland, sier han til liverpool.no når han får spørsmål om Anfield.

– Alle stadionene har noe unikt ved seg når du dømmer der. Atmosfæren er elektrisk når du kommer til steder som Crystal Palace og Newcastle, og så har du fiendtligheten på steder som Everton og Burnley. Det gjør alle stadionene du besøker til en sann glede, sier Madley.

– Anfield har The Kop! Jeg var ikke klar over at The Kop var så stor før jeg dømte der for første gang. I tillegg har du nye Main Stand, som gjør stadion enda mer imponerende. Det som gjør at Anfield skiller seg ut er hymnen før kamp. Når den synges på stadion blir du fokusert, og er klar til å prestere. Jeg er sikker på at spillerne opplever det slik enda mer. Når kampen er i gang må jeg si at fokuset mitt er på det som skjer på gresset, og de 22 spillerne, så jeg legger egentlig ikke så mye merke til publikum når kampen er i gang, sier han.

Innføring av VAR

Når Liverpool møter Bayern München i Champions League, har UEFA innført videodømming. VAR vil også komme inn i Premier League fra og med neste sesong. Det ser Madley positivt på.

POSITIV TIL VAR:
POSITIV TIL VAR:  Bobby Madley mener VAR vil bli en god ting for fotballen.

En diskusjon rundt VAR, har vært om det favoriserer de store lagene som oftere er i motstanderen sin boks hvor det kan oppstå situasjoner. Det er ikke Madley helt enig i.

– En ting jeg med sikkerhet kan si om hvordan det er nå, og for fremtiden, er at «store lag – små lag»-teorien er en myte. En dommer tar en avgjørelse på hva han eller hun ser i akkurat det øyeblikket, uansett hvilket lag som er involvert. Det er ikke noe som heter «straffespark foran The Kop». En straffe er en straffe, og det er det. Hvilken tribune det skjer foran eller hvilket lag som har laget en straffe eller et frispark er aldri noe en dommer tenker på.

– VAR er der for å forsikre at store avgjørelser i en kamp blir riktig, så det er ikke noen måte at vi vil se de store lagene bli mer favorisert. Dersom det er et rødt kort, så er det et rødt kort. VAR vil se på hendelsen og ta en profesjonell avgjørelse basert på det – ikke på hvilket emblem spilleren har på drakten sin.

– Dersom VAR hjelper til at vi får de store avgjørelsene riktig, og det ikke går for mye utover tempoet i kampen, så må det være en positiv ting. Mållinjeteknologien har vært utrolig bra, så forhåpentligvis vil VAR bli det samme.

PÅ ANFIELD:
PÅ ANFIELD:  Bobby Madley viste ut Everton-stopper Ramiro Funes Mori for en skrekktakling på Divock Origi.

Møtet i garderoben

Dersom en følger med på Liverpool FC sin YouTube-kanal, og «tunnel cam»-videoene de legger ut etter hjemmekampene, kan en se at managerne og kapteinene besøker dommeren før oppvarming. Vi spør Madley hva det er som foregår i disse møtene.

– De kommer inn en time før avspark. Det gir oss en mulighet til å snakke med dem og diskutere kampen. Det handler mest om høflighet. Lagoppstillingene byttes, og det er der jeg ber kapteinene om å jobbe sammen med meg. Spesielt dersom jeg har et problem med en spiller. Det er et veldig kort og uformelt møte, men et møte som hjelper oss å bygge en relasjon – spesielt dersom det er første gang med det laget eller den kapteinen.

Er det slik at det er her du sier fra om hvor lista legges og hva som ikke vil aksepteres?

– Nei, vi forventer at spillerne allerede vet det. De får alle besøk av en Premier League-dommer i pre-season, der de diskuterer det, slik at beskjeden er klar for hele sesongen. Jeg ber dem bare om å jobbe sammen med meg, og gjør det klart at de kan snakke med meg (på riktig måte), dersom de har et problem. Det er også viktig å minne dem på at ting som krangling med dommere, og at de har et ansvar for imaget til sporten og de som ser på på stadion eller hjemme.

– Jeg deler også informasjon om sikkerheten som har blitt delt med oss fra politiet, dersom det er nødvendig.

Vil forklare avgjørelsene

Supportere og eksperter har etterlyst at dommere snakker med media etter en kamp eller en kontroversiell situasjon, for å forklare hva som har skjedd. 33 år gamle Madley ville ikke hatt noe imot å måtte svare på spørsmål etter en avgjørelse.

– Personlig ville jeg ikke hatt noen problemer med å forklare en avgjørelse, dersom det vil hjelpe supporterne til å forstå. Jeg frykter dog at de eneste gangene media ville snakket med en dommer, ville vært dersom avgjørelsen var feil, og at det blir for at en skal stå til ansvar for det en har gjort heller enn å bruke det for å lære bort.

Når vi spør om en konkret avgjørelse, fra derbyet mot Everton i 2018 – svarer han og forklarer avgjørelsen sin. Avgjørelsen det er snakk om er da han valgte å ikke gi kort til Mason Holgate etter at han dyttet Roberto Firmino over reklameskiltene, og brasilianeren tente på alle plugger.

– Holgate dyttet Firmino, og siden begge løp i den retningen gjorde momentumet at Firmino gikk over reklameskiltene. Når jeg ser tilbake på akkurat den situasjonen, burde jeg ha delt ut to gule kort. Et til Holgate for å dytte Firmino, og et til Firmino for hans aggressive reaksjon.

– Den kvelden valgte jeg å heller håndtere situasjonen. Delvis fordi jeg ikke trodde at han dyttet så hardt, og delvis fordi jeg ønsket å roe ned en eksplosiv situasjon i et stort lokalderby. Det var ikke noen problemer etter at kampen ble satt i gang igjen, så det kan argumenteres for at avgjørelsen om å håndtere situasjonen slik fungerte til en viss grad.

HØY TEMPERATUR:
HØY TEMPERATUR:  Det var høy temperatur mellom Mason Holgate og Roberto Firmino i derbyet forrige sesong.

Imponert over kunnskapen

Madley har nå bosatt seg i Oslo, og har norsk samboer. Når sesongen starter opp igjen skal han dømme, og i tillegg har han blitt foredragsholder.

Han sier at han er imponert over kunnskapen til norske supportere om det som foregår i Premier League.

– Jeg elsker det! Jeg har reist til Norge i to år nå, og har alltid følt at det er et sted der jeg kan føle meg hjemme. Nå er det hjemmet mitt.

– Menneskene er så vennlige og gjestfrie, og det er nydelig her. Jeg ser frem til å dømme her når sesongen begynner. Jeg vet ikke på hvilket nivå det vil bli enda, men jeg gleder meg samme hvor det er.

– Det er rart å komme til et sted som viser mer Premier League-fotball på TV enn i England, men det betyr at jeg får sett kampene og se hvordan vennene mine gjør det når de dømmer kampene. Jeg har gjort mange podcaster og intervjuer i tiden min her allerede, og det utrolig hvor mye kunnskap supporterne har har om alt med Premier League.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]