Her er reglene du må vite om utslagskampene

Forklaringen på hvordan Liverpool tar seg videre til kvartfinale, og noen nye regler i Champions League.

13. mar 2019 kl 09.15 Arve Vassbotten

Utgangspunktet foran returoppgjøret i München er kanskje enkelt og greit for mange. Men her har vi samlet det du må vite om kampen.

Hvor får du sett kampen?

Kampen sendes på Viasport 1 og Viaplay klokka 21.00.

Hvordan går Liverpool videre?

Seier:

Liverpool går naturlig nok videre med seier i München i og med at det endte 0-0 på Anfield i den første kampen. Bayern vil på samme måte gå videre om de vinner.

Uavgjort med scoringer:

Liverpool vil også gå videre om begge lag scorer i onsdagens kamp, og resultatet blir uavgjort. Da vil bortemålsregelen gjelde, og Liverpool gå videre på flere scorede mål på bortebane.

Målløst og ekstraomganger:

Den eneste muligheten for at kampen går til ekstraomganger er om det bli målløst også i returoppgjøret på Allianz Arena. Etter fem minutters pause på banen går kampen da til ekstraomganger på 2x15 minutter.

Regler for ekstraomgangene:

Hvis det blir scoret mål i ekstraomgangene teller fortsatt bortemålene dobbelt. Så Liverpool kan da fortsatt gå videre med uavgjort resultat så lenge det er scoret mål etter 120 minutter.

Det nye fra denne sesongen er at det også kan benyttes en fjerde innbytter under ekstraomgangene.

Straffesparkkonkurranse:

Hvis det fortsatt står 0-0 etter ekstraomgangene, vil kvartfinaleplassen avgjøres på straffespark. Dommeren avgjør hvilket mål som vil bli brukt og skal ta sikkerhet, lys osv med i vurderingen, men om han mener begge målene kan brukes blir det avgjort med kron eller mynt mellom kapteinene hvilket mål som skal benyttes.

VAR (Videodømming):

Et VAR-lag vil være tilstede på hver arena for å hjelpe dommeren med å ta de riktige beslutningene underveis. VAR-laget sitter i det som kalles video operation room (VOR), og består av en video assistentdommer, en assisterende video dommer, og to videooperatører.
Disse dommerne vil hele tiden se etter feil avgjørelser når det kommer til fire kampavgjørende situasjoner.

A) Mål/ikke mål.
Dette kan handle om regelbrudd av det angripende laget i oppbyggingen til scoringen, feks hands, frispark osv.

De undersøker også om det angripende laget var i offside da de scoret, eller om ballen var ute av banen, eller for eksempel om ballen var inne eller ute av målet. (Dette finnes det også egen teknologi for)

B) Straffe/ikke staffe.
Dette kan handle om en idømt straffe var feildømt, eller om en felling som det ikke ble dømt straffe for. Om en hendelsen er innenfor eller utenfor 16-meteren er et annet moment som blir vurdert.

Som ved scoringer blir det også her vurdert om det angripende lag gjorde noe feil før scoringen.

Det blir også vurdert om den som tar en straffe gjør feil, eller om keeperen gjør en feil når straffen tas. Det vurderes også om det er noen regelbrudd fra angrepsspillere eller forsvarsspillere om det skulle bli en retur fra keeper, stang eller tverrligger.

C) Direkte røde kort.
Hendelser som fører til direkte rødt kort, feks farlige taklinger, voldelig adferd og støtende eller fornærmede bevegelser.

NB! Dette blir ikke anvendt på hendelser som fører til det andre gule kortet til en spiller.

D) Feil identitet.
Om en dommere gir gult eller rødt kort til feil spiller etter en hendelse, så kan VAR-dommerne gi beskjed om dette.

I fare for suspensjon:

Skotten Andy Robertson ble tildelt gult kort i de to siste kampene i gruppespillet, mot PSG og Napoli, og er en advarsel unna suspensjon i Champions League. Men alle gule kort blir strøket etter kvartfinalen, og han vil ikke få de med seg inn i en eventuell semifinale, om Liverpool skulle nå så langt.