Anfield-mysteriet til Firmino

Brasilianeren scorer «bare» på bortebane.

Roberto Firminos elleve siste mål for Liverpool har blitt scoret på reisefot, ti av de i inneværende sesong. Brasilianerens har ikke scoret på hjemmebane denne sesongen, og siste scoring på Anfield kom i 2-0-seieren mot Porto i april 2019.

Før halvtimen var spilt mot Manchester United, trodde brasilianeren at han hadde endt måltørken på hjemmebane. Virgil van Dijk gikk opp i duell med David de Gea, og ballen havnet til slutt hos Firmino. Liverpool-spissen så ut som en spiller som scorer i hver eneste hjemmekamp og skrudde ballen lekkert i lengste hjørne. Anfield gikk av hengslende, men gleden skulle ikke være langvarig. VAR sjekket hendelsen og bedømte situasjonen i forkant til å være angrep på keeper.

Dermed fortsetter den merkelige statistikken for Liverpools, som regel, fremste mann. De røde står med 31 hjemmemål og 23 bortemål hittil i ligaen, der Firmono står for åtte av Liverpools mål på bortereise i Premier League - de to resterende bortescoringene kom i VM for klubblag.

31 hjemmemål i ligaen, og Firmino har ennå ikke fått navnet sitt på måltavla på Anfield. Det bruker å være andre veien, med at spisser trives mye bedre foran mål på hjemmebane enn borte. Hva kan være grunnen til det?

Sene mål

Et fellestrekk ved flere av Firminos scoringer er at betydningen av målene er store. Syv av ti mål denne sesongen har kommet etter at kampuret har bikket 70 minutter, og fem har vært avgjørende scoringer.

Det er tydelig at brasilianeren har en tendens til å dukke opp på rett plass til rett tid når jevne bortekamper nærmer seg slutten. Liverpool beleirer ofte motstanderens boks, og er det en mann som er god på små flater så er det Firmino.

Dog kan det være små rom å boltre seg i på Anfield også, men det er et flertall med kamper på Anfield der Liverpool har vunnet med mer enn ett mål - enn hva som er tilfellet på bortebane. Da er det fort at kampene åpner seg mer opp, ettersom motstanderen må frem å score. Med tanke på antall hjemmemål for ligalederen, virker det enklere for Klopps mannskap å score på Anfield, og dermed trengs ikke Firminos kvalitet til å avgjøre mot slutten i et tettpakket felt.

AVGJORDE: Firmino vartet opp med nok en viktig scoring i bortekampen mot Wolves.

AVGJORDE: Firmino vartet opp med nok en viktig scoring i bortekampen mot Wolves.

Tilrettelegger

28-åringen er god kjent for å være en lagspiller, og er det tilnærmet perfekte bindeleddet mellom Mohamed Salah og Sadio Mané i Liverpools frontrekke. Firmino tar ofte ansvaret selv foran mål på reisefot, men spiller sine lagkamerater gode i enda større grad på hjemmebane. På Anfield står Firmino med fem målgivende pasninger, mens det samme «kun» har skjedd to ganger på bortebane.Selv om scoringene uteblir på hjemmebane, så betyr det ikke at Firmino ikke bidrar i det offensive spillet.

En annen faktor kan være at angriperen i noen kamper ligger i rommet bak spissen, i de tilfellene der Salah får sjansen fremst i banen. Dog ser ikke det ut til å påvirke Firminos involveringer foran motstanderens mål.

Uflaks?

Ser man på Firminos «heat map», er han noe mer i farlig område foran motstanders mål i bortekamper, men har likevel flere ballberøringer innenfor sekstemeteren på hjemmebane enn borte.

Underliggende tall som «expected goals», målforsøk, skudd i boks og skudd på mål i ligaen er såpass likt på hjemme- og bortebane at det kan tyde på at Firmino rett og slett har hatt en del uflaks på hjemmebane. Tallene tyder på at angriperen har fortjent mer enn det å faktisk stå bokført med null mål på Anfield.

En klar tendens er dog at Firmino trer frem på dødballer - innkast, corner eller frispark - og er ofte i enden av ulike trekk, men dette gjelder aller mest på bortebane. Hele tre ligamål har han scoret etter ulike dødballtrekk i bortekamper, mulig det er noe Liverpool fokuserer ekstra på i tette og jevne kamper på «fremmede» stadioner.

– Merkelig at alle målene er kommet på bortebane, men han er viktig for laget. Takk og lov for at vi har ham. Det er nok kun en tilfeldighet, er Jürgen Klopps forklaring av situasjonen.  

West Ham er første prøvelse for de røde, og det vil ikke være noen stor overraskelse om Firmino finner veien til nettet på London Stadium, men det er mulig at mannen med det kritthvite smilet aller helst ønsker en scoring på Anfield i helgens kamp mot Southampton.

Kilder: Opta Sports, LFC History, SoccerStats