Tilbakeblikk:Da ungguttene ble voksne, og Bob Paisley hadde et nytt vinnerlag etter seier mot Tottenham

Liverpool byttet ut halve laget på en sesong, men bare fortsatte å vinne.

Alt tar en slutt, selv et lag som var grossist i å vinne titler. Under Bob Paisley hadde de helrøde vunnet ligaen i 1976, 1977, 1979 og 1980. Serievinnercupen, dagens Champions League, var blitt sikret i 1977, 1978 og 1981. I 1981 ble også ligacupen sikret for første gang, med finaleseier mot West Ham.

Generasjonsskifte

Riktignok hadde superstjernen Kevin Keegan valgte å reise til Hamburg og blitt erstattet av «kongen» Kenny Dalglish, men stort sett var det «samme lag som i fjor» på Anfield.

Sesongen 1981/82 skulle imidlertid bli «mot normalt» på flere måter.

Det ble et ufrivillig keeperbytte da Ray Clemence sensasjonelt valgte å søke nye utfordringer hos Tottenham. Den fargerike Bruce Grobbelaar fikk dermed en tidligere ilddåp enn forventet.

Utespillere som Phil Thompson, Ray Kennedy, Terry McDermott og David Johnson nærmet seg utgangsdøra, og overraskende nok valgte Paisley å selge lokale Jimmy Case før sesongen. Samtidig var veteranen Steve Heighway på vei til amerikansk fotball.

Den allsidige Mark Lawrenson ble hentet inn for betydelige £900.000 fra Brighton i 1981 og fylte inn på back og midtbane før han til slutt tok over for Thompson og ble fast partner til Alan Hansen i midtforsvaret.

Energiske Craig Johnston var allerede kjøpt fra Middlesbrough, men det tok litt tid før den energiske australieren fant seg helt til rette. Lokale og unge Sammy Lee var imidlertid blitt etablert.

Det var likevel to andre unge spillere som for alvor skulle sette sitt preg på 1981/82 sesongen. Ronnie Whelan og Ian Rush var begge 19 år gamle da sesongen skulle starte og de fikk muligheten til å erstatte Ray Kennedy på midtbanens venstreside og David Johnson som partner til Kenny Dalglish.

Whelan en ire som var kommet til Liverpools junioravdeling med en klok pasningsfot og et øye for viktige scoringer, mens Rush var en lynhurtig avslutter som hadde blitt hentet fra Chester.

INNMARSJ: Managerne Bob Paisley og Keith Burkinshaw leder lagene ut på Wembley.

INNMARSJ: Managerne Bob Paisley og Keith Burkinshaw leder lagene ut på Wembley.

Finale i ligacupen

Den første halvdelen av sesongen tør være kjent for mange, da det lugget skikkelig for de regjerende europamesterne og de etter et 1-3 tap for Manchester City foran The Kop på 2. juledag lå som nummer 12 på tabellen. Det medførte en utblåsning fra assisterende manager Joe Fagan og som var innledningen på en langspurt som til slutt medførte ligagull.

Før det hadde Liverpool spilt seg fram til finale i ligacupen, eller Milk Cup som den sponsrede cupen for Englands profesjonelle klubber den gang het. Det var den første store kampen på Wembley for det «nye» laget til Paisley, som etter det nevnte tapet mot City hadde gitt Graeme Souness kapteinsbindet som Phil Thompson hadde.

Liverpools lag mot Tottenham 13. mars, 1982: Grobbelaar, Neal, Lawrenson, Thompson, Alan Kennedy; Lee, Souness, McDermott (Johnson 75), Whelan; Dalglish, Rush.

Viktig utligning av Ronnie Whelan

Med en skadet Alan Hansen var det Thompson, med nummer seks, og Lawrenson i midtforsvaret. Da Lawro tapte en duell med den skotske spissen Steve Archibald etter ti minutter betød det en tidlig ledelse for laget fra London.

Liverpool presset og presset etter det, med Souness og Lee dominerende på midtbanen og med Dalglish som playmaker rundt straffefeltet foran hans tidligere lagkamerat Ray Clemence.

Det så ut til at laget fra nord i London skulle holde ut, men de helrøde fra Anfield er ikke ukjente med mentale monstre. Ian Rush og Ronnie Whelan var involvert før innbytter David Johnson sendte et dypt innlegg fra høyrekanten som Whelan sveipet inn med en fin avslutning nede i hjørnet.

Nye helter

Derfra og ut var det i realiteten ingen tvil. Seks minutter ut i 2. omgang ble Whelan funnet av Dalglish inne i feltet og den 20 år gamle iren scoret sitt andre mål i sin første kamp på Wembley.

Ian Rush fullførte 3-1 triumfen like før slutt mot et bokstavelig talt knestående Tottenham.

Liverpools supportere hadde fått nye helter, og Rush og Whelan ble to av grunnpilarene på et lag som ville dominere under hele 80-tallet.

Tottenham - Liverpool spilles kl. 18.30, og sendes på TV 2 Sport Premium.