Adrian imponerer som reserveløsning og passer som hånd i keeperhanske i Liverpool

Spanjolen trives godt i klubben og er på mange måter den optimale andrekeeperen.

Adrian San Miguel del Castillo, bedre kjent som Adrian for enkelhets skyld, fylte 33 år den 3. januar - og bursdagen til spanjolen var med på sette to streker under trivselen til keeperen. 

– Det er som en familie. Du kommer gjennom hoveddøra til treningsanlegget, og alle vet at det er bursdagen din, akkurat som i en ordentlig familie. Det er veldig hyggelig å ha den følelsen, for vi er ikke bare fotballspillere. Vår jobb er åpenbart å spille fotball og å få poeng, men vi er også mennesker, så det er det viktigste - å føle at man er har tette bånd med hverandre, sa Adrian nylig til Liverpoolfc.com

Spanjolen signerte for West Ham tilbake i 2013 og spilte 150 kamper for London-klubben, men det var til slutt Lukasz Fabianski som ble førstevalget mellom stengene. Det at Liverpool skulle ringe den kontraktløse spilleren, kom nok noe overraskende også på Adrian, men 33-åringen har grepet sjansen med begge keeperhanskene.

Kastet rett i aksjon

Helt ny i klubben tok Adrian plass på benken mot Norwich i sesongåpningen, men det tok ikke lange stunden etter at gåsehuden hadde lagt seg etter «You´ll Never Walk Alone» før han måtte i aksjon. 

Sent i førsteomgang måtte Liverpools soleklare førstevalg, Alisson Becker, ut med skade, og Adrian måtte raskt bevise at han var verdig klubblogoen på framsiden av drakta. 

Liverpool vant kampen 4-1, og i neste kamp skulle den spanske sisteskansen oppleve noe helt spesielt i sin karriere: finale i Super Cupen mot Chelsea. Etter 2-2 var det klart for straffesparkkonkurranse, og der fikk Adrian æren av å bli helten med den avgjørende strafferedningen. Trolig ikke hva Adrian hadde sett for seg noen uker tidligere. 

GODT SAMARBEID: Adrian forteller om en sunn konkurranse om keeperplassen der de støtter hverandre. Her fra da Alisson ble utvist mot Brighton.

GODT SAMARBEID: Adrian forteller om en sunn konkurranse om keeperplassen der de støtter hverandre. Her fra da Alisson ble utvist mot Brighton.

Befestet tabelltoppen

Så fulgte en lang rekke med kamper i Alissons skadefravær, ni i tallet. Fasiten ble åtte seire og ett tap. Spanjolen holdt nullen ved to anledninger, mot Sheffield United og Burnley. Adrian virket å trives i hjemlig liga, der keeperen kun måtte hente ut fem baller fra eget nett på syv kamper. De røde fikk en dundrende start på sesongen, i jakten på sitt første ligagull på tretti år. 

I Europa skalv forsvaret noe mer. Napoli ble for sterke på bortebane i 2-0-tapet, og Red Bull Salzburg fant veien forbi Adrian ved tre anledninger - dog vant Liverpool oppgjøret 4-3. 

Til tross for Liverpools gode poengfangst, var Alisson tilbake mellom stengene mot Manchester United - det var også noe Adrian var innforstått med. Dermed var det tilbake på benken, og den rollen virker spanjolen å ta på ramme alvor. 

– Jeg forsøker å gjøre mitt beste de gangene jeg får sjansen og prøver å hjelpe laget. Hvis jeg ikke spiller, så støtter jeg laget fra benken og i garderoben. Jeg tror alle har den samme mentaliteten, og det er hvorfor vi gjør det så godt.

– Vi har en god tropp, vi har et fantastisk lag og vi har gode personligheter i garderboen, så alle har en rolle. Personlig er rollen min vanskelig fordi det er kun én keeper som kan spille, og de andre må være det for å støtte.

– Jeg fikk min sjanse i starten da Ali var uheldig og ble skadet, men jeg viste at jeg var klar. Så kom Ali tilbake, og jeg ventet på min neste mulighet, forteller Adrian.

– Nå har vi startet en ny turnering, FA-cupen, så jeg vil gjøre mitt beste for å vise manageren at jeg kan hjelpe laget. Ikke kun i garderoben, men når han gir meg muligheten så vil jeg også hjelpe til ute på banen, sa spanjolen før møtet med Everton på søndag. 

Trives i Merseyside-derbyer

Alisson åpnet dog døren på nytt for Adrian, da brasilianeren pådro seg rødt kort mot Brighton. Reservekeeperen kom inn og var med på å berge 2-1-seieren, før et reservepreget lag tok en overbevisende 5-2-seier mot Everton i kampen etter. 

Og klokken måtte skrus frem til neste Everton-kamp før Adrian fikk sjansen igjen. Etter åtte kamper på benken, kom turneringen som etter all sannsynlighet blir Adrians turnering: FA-cupen. 

Jürgen Klopp valgte en ung startellever som skulle få bryne seg på Carlo Ancelottis mannskap, og Adrian innrømte etter kampen at han ble overrasket over ungguttenes innstilling. 

– Jeg var litt i sjokk fordi Yasser kom inn uten å varme opp, rett inn i en intens kamp, men jeg kunne ikke føle at det var noen panikk som spredde seg på banen, sa Adrian til Liverpool Echo

Everton var på hugget i de første 20 minuttene, men Adrian viste virkelig at han er til å stole på når det trengs. Den spanske sisteskansen vartet opp med noen nydelige redninger, inkludert en beinparade som David de Gea - keeperen som er spesielt kjent for sine redninger med beina - ville vært ekstremt stolt av.

LEDET UNGGUTTENE: Adrian bidro sterkt til videre avansement i FA-cupen.

LEDET UNGGUTTENE: Adrian bidro sterkt til videre avansement i FA-cupen.

Nyter tilværelsen

– Jeg føler meg bra. Jeg føler meg ung, selv om jeg fylte 33 år her om dagen. Men jeg føler meg bra fysisk og mentalt, og nyter tilværelsen i denne klubben, sa Adrian etter kampen.

Adrians kommentarer til pressen og hans framtoning på sosiale medier bygger oppunder et inntrykk om en andrekeeper som kjenner sin rolle i laget og virkelig støtter sine lagkamerater, i tillegg til å levere varene de gangene han får sjansen. Spanjolen er på mange måter det optimale andrevalget på keeperplass i en klubb som Liverpool.

– Det var en lang sommer med forhandlinger med mange klubber, men jeg tror tålmodigheten belønnet meg med å signere for det jeg tror må være den beste klubben for meg. Jeg nyter tiden her. Jeg er virkelig, virkelig glad for å kunne feire bursdagen min her med Liverpool-familien, å fortsette å utvikle meg, og forhåpentligvis vinne flere titler med laget.