Ikke bare i England, men i Europa Dette er tidenes beste start på en sesong

Ingen har tidligere gjort det bedre.

Med tre poeng mot Tottenham, har Liverpool den beste starten på en sesong et lag noen gang har gjort i de europeiske toppligaene.

Jürgen Klopp sitt lag har startet 2019/20-sesongen med 20 seire og én uavgjort. 61 av 63 mulige poeng. Det er helt spinnville tall.

Da Klopp tok over managerjobben på Anfield i oktober 2015, ledet han laget fra 9. serierunde. Han ledet laget inn til 8. plass i Premier League, og stoppet på 60 poeng. Dagens Liverpool-lag har allerede tatt flere poeng, og vi har ikke kommet til midten av januar.

61 poeng er mer enn de helrøde har tatt i sju Premier League-sesonger, ifølge Optas Duncan Alexander. Det er også mer enn 391 lag har endt opp med i Premier League.

Beste noen gang

Ingen lag i de europeiske topp fem-ligaene har startet en sesong bedre enn dette laget. Paris Saint-Germain (2018/19), Manchester City (2017/18), Bayern München (2013/14) og Juventus (2018/19) er lagene som kommer nærmest. De tok 59 poeng på 21 kamper. To færre enn Virgil van Dijk og co.

Pep Guardiolas City hadde altså den tidligere engelske rekorden. Den overtas nå av Klopp.

Nick Harris i Sportingintelligence strekker det lenger, og tar med de 16 beste europeiske ligaene. Da er det to lag som har tatt like mange poeng. Det var AZ Alkmaar i 1980/81-sesongen i Nederland, og Celtic i 2016/17-sesongen i skotsk Premier League. De hadde begge bedre målforskjell enn Liverpool - men møtte også motstand av helt annet kaliber.

– Jeg vet ikke hva som er galt med meg

Jürgen fikk spørsmål om rekorden på pressekonferansen etter kampen. Rekorder er ikke favorittemaet til tyskeren.

– Jeg skal prøve å svare på en passende måte, men da noen fortalte meg det så følte jeg ingenting. Det er bare ikke slik. Jeg har vært i fotballen i 50 år eller noe, og dersom noen fortalte meg at det skulle skje, så ville jeg sannsynligvis sagt at det ikke var mulig, sa Klopp på pressekonferansen etter kampen.

– Nå når det har skjedd, så kjenner jeg ingenting. Jeg vet ikke akkurat hva som er galt med meg, men det er veldig kult og eksepsjonelt, sa Klopp.

– Jeg fortalte guttene at vi skulle gjort det bedre da vi analyserte kampen, men dersom det hadde vært lett å ha en slik seiersrekke så ville mange flere lag ha gjort det. Det er veldig bra, men vi tenkte ikke et sekund på det før kampen. Jeg tenkte ikke på det, og etter kampen var det noen som måtte minne meg på det.