Da Everton var «det beste laget i Europa»

Når Liverpool møter Everton på Goodison Park lørdag formiddag er det første gang siden 4. oktober 2015 at de blå ligger over dem på tabellen. Akkurat det var ikke uhørt før i tiden.

Hvis man ikke visste at fotballen eksisterte før Premier League, kan man tilgis for å tenke at Everton er en «nobody» i den øverste divisjonen. Men det er noe historieløst. I tiåret før Premier Leagues inntreden i 1992 var det to lag som dominerte engelsk fotball, og begge kom fra Liverpool.

Liverpool og Everton delte trofeet

Everton vant ligaen for første gang i 1890/91, da de fortsatt spilte hjemmekamper på Anfield og Liverpool Fotball Club enda ikke var født. De fortsatte å vinne ligaen og andre titler sporadisk, frem til de for alvor markerte seg i fotballverden på 80-tallet.

80-tallet var Evertons storhetstid, tiåret hvor de vant nesten det de ville og kanskje hadde et av Europas beste lag. Likevel klarte de ikke å riste fra seg Liverpool, som nøt et enda bedre tiår når det gjaldt trofeer.

Everton tok totalt åtte trofeer det tiåret, inkludert to ligagull, én FA-cup og hele fire Charity Shields. Til sammenligning vant Liverpool 20 trofeer samme tiår.

Ett av trofeene var av det spesielle slaget. I august 1986 var det duket for et Merseyside-derby på Wembley Stadium da de røde og blå møttes for Charity Shield. Liverpool hadde tatt en dobbel i 1985/86-sesongen da de vant både ligaen og FA-cupen. Everton hadde fullført to poeng bak Liverpool i ligaen, på en andreplass, og det var derfor The Toffees ble Liverpools motstander.

Oppgjøret var lenge målløst før Adrian Heath scoret Evertons mål i det 80. minuttet. Åtte minutter senere utlignet Ian Rush, og kampen endte uavgjort. Det var før straffesparkkonkurransens tid, og derfor ble trofeet delt. De holdt trofeet i seks måneder hver.

Starten på storhetstiden

Tidligere spiller Howard Kendall, som hadde vært en del av Evertons «Holy Trinity» på midtbanen på 70-tallet, tok over som manager på Goodison Park i 1981. Det ble starten på noen gode år for de blå – etter en stund.

De første to sesongene med Kendall som sjef gikk ikke spesielt bra, med Everton på en åttende og syvendeplass på ligatabellen. Halvveis inn i 1983/84-sesongen hang Kendalls jobb i en tynn tråd. Everton hadde vunnet bare seks av de første 21 kampene, men så snudde det. De hadde hentet spiss Andy Gray i november, og i andre halvdel av sesongen karret de til seg en Ligacup-finale.

FELLES LAGBILDE: Liverpools og Evertons spillere poserte for et bilde etter Ligacup-finalen på Wembley i 1984, som Liverpool vant 1-0.

FELLES LAGBILDE: Liverpools og Evertons spillere poserte for et bilde etter Ligacup-finalen på Wembley i 1984, som Liverpool vant 1-0.

Der ventet Liverpool. Finalen ble spilt foran 100 000 tilskuere på Wembley, og supporterne satt stort sett blandet. Det var jo tross alt «The Friendly Derby». Sammen sang de «Merseyside! Merseyside!» og «Are you watching, Manchester?».

Til tross for unison stemning på tribunene, var det Liverpool som var sterkest på banen. Men Evertons supportere kunne raskt riste av seg skuffelsen, da de vant FA-cupen to måneder senere.

FA-CUP-VINNERE: Evertons spillere feirer seieren over Watford i finalen i FA-cupen i 1984.

FA-CUP-VINNERE: Evertons spillere feirer seieren over Watford i finalen i FA-cupen i 1984.

«Det beste laget i Europa» som ikke fikk prøve seg

I 1984/85 vant Everton ligaen, 13 poeng foran Liverpool på andreplass. Det var første gang på 15 år at trofeet gikk til Goodison Park. Før ligasesongen startet, slo de også Liverpool i Charity Shield.

Den sesongen tok Everton sitt første og foreløpig siste trofé i Europa da de slo Rapid Vienna i finalen i Cupvinnercupen.

Stemningen mellom de to Liverpool-lagene var god på den tiden til tross for at de kjempet om de samme trofeene. Det er først de senere år en spesiell bitterhet rundt året 1985 har vokst frem hos blå supportere.

Everton hadde det de likte å kalle de beste laget i Europa på den tiden, men de fikk ikke muligheten til å teste teorien videre. Etter tragedien på Heysel – hvor noen Liverpool-supportere var involvert i opptøyer som sørget for at 39 Juventus-supportere mistet livet – ble alle engelske fotballklubber utestengt fra turneringer i Europa. Everton fikk ikke muligheten til å briljere på kontinentet, som mange blå supportere tror de hadde gjort, hadde det ikke vært for utestengelsen.

Sannheten får vi aldri vite. Kendall var gira på mer Europaspill, og byttet ut Merseyside med Atletico Bilbao i 1987, men ikke før han vant ligaen med Everton for en foreløpig siste gang.

Stjerne etter stjerne fulgte Kendall ut døra. Kendalls assistant, Colin Harvey, tok over.

Det var ikke helt over for «Europas beste fotballag» under Colin Harvey. De endte på en fjerdeplass i ligaen i hans første sesong, og tok seg til FA-cupfinalen i 1989. Der møtte de Liverpool nok en gang.

Det som skulle bli en festdag i hovedstaden for over 82 000 tilreisende scousere, ble noe helt annet. Hendelsen på Hillsborough Stadium én måned tidligere i samme turnering satt hele kampen i perspektiv. Liverpool vant 3-2 på Wembley, men fotballen sto i andre rekke. Ofrene på Hillsborough-tragedien ble minnet med ett minutts stillhet før avspark, og spillere fra begge lag bar sørgebånd.

SAMLET: Supporterne av Liverpool og Everton satt side om side på Wembley i 1989.

SAMLET: Supporterne av Liverpool og Everton satt side om side på Wembley i 1989.

1995

You haven’t won a trophy since 1995, synger alltid røde supportere når Everton står på motsatt banehalvdel. Om vedkommende som styrer tribunelyden har valgt å inkludere det lydsporet lørdag er heller tvilsomt, men at det blir «sunget» over sosiale medier er helt sikkert.

Den 20 mai, 1995, møttes Everton og Manchester United til dyst på Wembley i finalen av FA-cupen. En halvtime var spilt da Paul Rideout headet ballen i mål for de blå, og en bølge av Manchester United-angrep skylte over Everton den siste timen. Men Neville Southall mellom stengene holdt buret rent.

Tre måneder senere møtte Everton og ligavinner Blackburn Rovers i Charity Shield, og her tok Everton nok en pokal. Siden har troféskapet samlet støv.