Han ble skadet på Goodison i sommer - nå krysser fansen fingrene for comeback på samme arena

Etter 7-2 tapet på Villa Park var det mange som savnet Joël Matip i Liverpools midtforsvar.

Joël Matip har dessverre vært forfulgt av skader i sin Liverpool-karriere, og det er noe av grunnen til at tysk-kameruneren bare står bokført med 112 førstelagskamper på sine fire første sesonger i Liverpool.

Det begynte i grunnen greit, med over 30 kamper i hver og en av de tre første sesongene. Men forrige sesong ble det bare 13 kamper - noe som i all hovedsak skyldes to lengre skadeopphold, men også at han hadde havnet bak Joe Gomez i stopperkøen.

Allerede den 28. september 2019, bare en drøy måned inn i sesongen, fikk Matip en kneskade i kampen mot Sheffield United, og måtte stå over det påfølgende Champions League-oppgjøret mot Salzburg. Han spilte så kampen mot Manchester United, hvor han fikk et tilbakeslag som førte til et langt skadeopphold. Midtstopperen var ikke tilbake i full trening før 15. januar, og satt på innbytterbenken mot Manchester United fire dager senere. Deretter spilte han fra start i FA-cupkampen mot Shrewsbury den 26. januar, og var dermed i gang igjen.

Men så kom koronapandemien i begynnelsen av mars, og det ble ikke spilt fotball igjen før det målløse Merseyside-derbyet på Goodison Park den 21. juni. I den kampen fikk Matip trøbbel med høyre stortå et drøyt kvarter før slutt, og gikk dermed glipp av de åtte siste ligakampene i sommer.

SKADET PÅ GOODISON: Joël Matip ble skadet sist Liverpool spilte på Goodison Park.

SKADET PÅ GOODISON: Joël Matip ble skadet sist Liverpool spilte på Goodison Park.

Scoret i sin første kamp etter fotskaden

Den lange midtstopperen trente for seg selv under treningsleiren i Østerrike, både med og uten ball. Han var uaktuell for Community Shield-kampen mot Arsenal den 29. august, men var tilbake i full trening den 3. september, og startet treningskampen mot Blackpool to dager senere, hvor han kom på scoringslista i sin første kamp siden juni, da Liverpool vant 7-2.

Matips eneste offisielle kamp denne sesongen kom i ligaåpningen mot Leeds. Da ble han kastet innpå på overtid, og var med og rodde i land seieren i hektiske sluttminutter.

Den 20. september kom så beskjeden om at Matip ikke var ikke med i troppen mot Chelsea på grunn av en muskelskade. Den har holdt ham ute frem til nå, men kanskje kan det være håp om at midtstopperen blir friskmeldt til lørdagens Merseyside-derby. Det hadde passet bra, på grunn av den svake formen som Joe Gomez har vist i sesongens første kamper, og da hadde også ringen på en måte vært sluttet, med comeback i Merseyside-derbyet - samme kamp som han ble skadet i forrige sesong, som førte til at han mistet de åtte siste kampene og ikke fikk være på banen da ligamesterskapet ble sikret.

Jürgen Klopp sa etter Chelsea-kampen at Matip kunne være ute i noen uker, og det ble antydet inntil en måned.

– Det er ikke den verste skaden i verden, men han blir ute noen uker. Om et par uker, eller sannsynligvis etter landslagspausen vil han være klar igjen, sa Klopp til LFCTV.

– Vi må vente og se. Det er ikke kult, men det er ikke ille. Én dag, og så bam, bam, sa Klopp om muskelskaden til sin nummer 32.

Rapportert å være i rute for to uker siden

Assistentmanager Pep Lijnders uttalte senere at Matip trolig vil være tilbake etter perioden med landskamper som vi nå er inne i. For to uker siden ble det meldt at 29-åringen var i rute.

Matip fikk faktisk bare 754 minutter med ligafotball i sesongen hvor Liverpool ble ligamestere for første gang på 30 år. De tre månedene hvor forsvarsspilleren var ute med kneskade må ta mye av skylden for det, i tillegg til fotskaden han fikk i sommerens lokaloppgjør. Det er imidlertid verdt å legge merke til at Liverpool bare slapp inn fem mål på de åtte kampene som Matip startet forrige sesong. De røde vant seks av de kampene, og spilte uavgjort i de to andre, som var mot Manchester United og Everton.

Liverpool Echo har gått tilbake til starten av 2019, og sammenlignet prestasjonene til Matip og hans argeste konkurrent om posisjonen som makker til Virgil van Dijk, Joe Gomez. Begge har spilt rundt 2000 minutter med Premier League-fotball siden januar 2019. 

Echo har funnet ut at Matip har vært involvert i 7,66 defensive dueller per 90 minutter siden den gangen. Tallene for Gomez (4,3) og Van Dijk (2,9) er faktisk mye lavere. Dette viser at det er 29-åringen som oftest blir sendt i krigen, mens makkeren tar ut sikring. 

Det er ikke tvil om at den høyvokste tysk-kameruneren trives i hodeduellene, og er involvert i 4.39 hodedueller per kamp, med en suksessrate på 72,55%. En slik spiller hadde det vært greit å ha med seg i krigen på Goodison kommende lørdag.