Roberto Firminos mystiske formsvikt

Firmino leverte kanskje sin dårligste kamp i Liverpool-trøya mot Aston Villa forrige helg.

Kanskje har «mentalitetskjempene» mistet en disippel i en brasilianer med tungt hode.

Nummer ni – bare i draktnummer

En på papiret ren spiss i et lag som Liverpools burde score mål. Mange mål.

Med Mané ute av spill på grunn av koronaviruset, ble det ekstra tydelig på Villa Park at Liverpool trenger en Firmino i form. Men det er ikke målene man forbinder med Firmino. Rollen hans i Klopp sitt lag matcher ikke 9-tallet på ryggen, da en klassisk nummer ni skal levere målene.

I stedet er det andre steder Firmino har briljert, blant annet ved å skape rom foran mål for Salah og Mané, og levere målgivende pasninger, hvor han var effektiv i forrige sesong med åtte målgivende – mot 6.3 forventete målgivende (fra fbref).

Målene uteblir, men når de først kommer, er de vanligvis avgjørende. Ni av de 12 målene han scoret i 2019/20-sesongen regnes som matchvinnere av Transfermarkt.

LAGSPILLER: Bobby er en stor del av kollektivet Liverpool.

LAGSPILLER: Bobby er en stor del av kollektivet Liverpool.

Firmino tar også et defensivt ansvar.

Viljen til å ta i et tak bakover i banen stammer fra da han spilte fotball i hjembyen Maceo i Brasil, hvor han spilte som en volante, en dyptliggende midtbanespiller med defensivt ansvar. Han sluttet seg til Figueriense i 2008, og det var der han ble skjøvet fremover i banen, men et defensivt ansvar er en del av fotballen han sverger til.

Nedgangsperiode

Brasilianeren hevder seg på måter som ikke alltid viser seg i håndfaste statistikker, men noe finnes det. Han var blant de beste i Premier League når det kommer til press i siste tredjedel i 2019/20-sesongen, bare slått av Salah, Danny Ings, Neal Maupay og Callum Wilson. Han kom også på en tiendeplass over «vellykket press» som vil si at laget tok kontroll over ballen innen fem sekunder etter at han startet presset på motstander.

At han nå befinner seg i en nedgangsperiode er det mange som har lagt merke til.

Etter bare fire spilte kamper i årets liga ligger han på en andreplass over press i siste tredjedel, bare bak Mohamed Salah, men helt nede på en 50. plass over vellykket press, med bare 21.5% suksess.

Firmino virker sliten, slurvete, og pasningene sitter ikke som de pleier når han er i knallform. På Villa Park var brassen en av Liverpools største skuffelser, og hadde den laveste pasningsnøyaktigheten på laget. Bare 67.9% av pasningene hans fant riktige mann. Han noterte heller ingen vellykkede taklinger eller avskjæringer.

LEVERANDØR: Firmino scorer ikke like mange mål som Salah og Mané, men er ikke fremmed for å levere målgivende.

LEVERANDØR: Firmino scorer ikke like mange mål som Salah og Mané, men er ikke fremmed for å levere målgivende.

– Vi får sjanser fordi Bobby spiller som han spiller

Firmino gikk fra mars 2019 til juli 2020 uten å score et ligamål på Anfield.

Etter at Liverpool spilte uavgjort mot Burnley i juli 2020 – hvor han kom svært nære å  få hull på byllen, bare for å treffe stolpen – ble Jürgen Klopp spurt om brasilianerens tørkeperiode.

– Det kan ikke bli et psykologisk problem for Bobby spilte en fantastisk kamp og vi klandrer han ikke.

– Vi tenker ikke på det. Det er ikke viktig hvem som scorer. Vi trenger Bobby for andre ting, vi trenger Bobby i akkurat de rommene han var, vi trenger han som en link for alle de andre tingene.

– Vi får sjanser i andre posisjoner nettopp fordi Bobby spiller som han spiller. Og han vil score, det er det ingen tvil om.

I neste hjemmekamp – mot Chelsea – kom endelig målet for Firmino.

På bortebane gikk det bedre. Han scoret totalt 12 mål i 2019/20-sesongen og leverte 13 målgivende.

Tallene var ikke enorme avvik fra 2018/19-sesongen, hvor han scoret 16 mål og delte ut åtte målgivende.

Det var i 2017/18-sesongen han leverte nummere man kan forvente fra en klassisk nummer ni med hele 27 mål og 17 målgivende, hvor hele ti mål kom i Champions League, hvor han var helt sentral i å ta Liverpool helt til finalen.

FEM ÅR: Firmino med lagkameratene i 2015.

FEM ÅR: Firmino med lagkameratene i 2015.

Minamino kan tilby avlastning

Firmino har tilbragt over fem sesonger i Liverpool nå, bare Jordan Henderson, James Milner og Divock Origi har vært i klubben lengre – men Origi har tilbragt deler av tiden på utlån.

Det er mulig at han er sliten. 29-åringen er en av Klopps mest brukte disipler, og har spilt i 242 av tyskerens 272 kamper siden 2015. I tillegg er han ofte involvert med det brasilianske landslaget, hvor han har spilt 39 kamper for det brasilianske landslaget siden september 2017. I tillegg har han sittet på benken i syv kamper, og har altså vært involvert i samtlige brasilianske landskamper utenom én (han var ikke i troppen mot Qatar i juni 2019) siden september 2017.

Denne sommeren har Takumi Minamino tatt store steg for å finne sin plass i laget, og har blant annet blitt tatt under vingene av Firmino og Alisson. Minamino kan også være nøkkelen som skal til for å låse opp formen til Firmino igjen. Japaneren kan ta litt av arbeidsmengden av Firminos skuldre og ta hans plass i laget i perioder.

I pressekonferansen før Ligacupen mot Arsenal bekreftet Pep Lijnders at trenerteamet ser mye av det samme i Minamino og Firmino.

– Wow, for en vilje, sa Lijnders om japaneren.

– Han er som Firmino en som gjør laget bedre. Profesjonaliteten på og utenfor banen er fantastisk. Han gir alltid alt, og hvis du da allerede er god blir det veldig interessant. Vi er veldig fornøyd.

Kanskje får Minamino muligheten allerede i Merseyside-derbyet, hvor Firminos deltagelse er usikkert. Brasilianeren har reist til hjemlandet i landslagspausen, og spiller blant annet mot Peru onsdag kveld, før de returnerer til Liverpool fredag – under 24 timer før Merseyside-derbyet.

I tillegg til at jetlag og mange timer i flysetet kan tære på kroppen, kan også pandemien sette en stopper for Firmino og Fabinhos opptreden på Goodison. Med flyreiser og et lengre opphold utenfor Storbritannia er det også en risiko for smitte. De må ta en ny Covid-19-test når de kommer tilbake på Merseyside som de ikke får svar på før lørdag morgen.

– Firmino var i dårligere form enn bestemoren min

Liverpool-supportere anser Firmino som en av Klopps store arbeidshester men at han skulle komme til dette nivået virket nesten utenkelig da han først flyttet til Europa og Hoffenheim.

Den tyske klubben hentet en ung Firmino i 2011, og de første fysiske testene av han vekket oppsikt.

– I Tyskland gjør vi utholdenhetstester av blod, som er ganske nøyaktige, og han hadde de verste tallene jeg noen gang har sett i profesjonell fotball, fortalte Ernst Tanner, som var sportsdirektør i Hoffenheim, i et intervju med Bleacher Report.

– For å understreke, han hadde verre tall enn bestemoren min. Du aner ikke. De var så lave at du kunne ikke tro han kunne spille profesjonell fotball.