Klopp har mye å revansjere på italiensk jord

Tre ganger har Jürgen Klopp ledet Liverpool i Champions League mot italienske lag på bortebane, og statistikken er dyster lesning.

Liverpool har en lang europacuphistorie mot italienske lag, fylt med både nedturer og oppturer, fra de berømte semifinalene mot Inter i mai 1965 og frem til Champions League-kampene mot Napoli forrige sesong.

Det første dobbeltoppgjøret mot Inter ble den store skuffelsen til Bill Shankly. I det første forsøket på å vinne Europacupen etter at skotten hadde ledet Liverpool til ligamesterskap i 1963/64, spilte hans mannskap kamper som det fortsatt går gjetord om. Etter å ha vunnet FA-Cupen helgen før dannet et fullsatt Anfield ramme for en av de mest elektriske kampene som har vært på den berømte arenaen, og hvor regjerende europamester Inter ble slått 3-1.

Alt vel og bra, inntil returen, hvor hjemmelaget scoret med et direkte skudd på et idømt indirekte frispark, og ballen ble spilt ut av hendene til keeper Tommy Lawrence i forkant av et annet godkjent mål, og det hele endte med tap 0-3 og en smertelig exit. Dommer Ortiz de Mendabil ble aldri glemt av Shanks, og det ble senere dokumentert at han var kjøpt og betalt.

Triumfer og tragedier

Heysel-tragedien i 1985 ble et av de mørkeste kapitlene i Liverpools historie, mens Europacuptriumfen over Roma i deres egen lekegrind året før og Champions League-triumfen over AC Milan i Istanbul befinner seg i den andre enden av skalaen.

Totalt har Liverpool spilte 31 kamper mot italienske lag. Det har gitt elleve seire, seks uavgjortkamper og 14 tap.

Etter at Jürgen Klopp tok over som Liverpool-manager er bortestatistikken mot italienske lag begredelig lesning. Tyskeren har ledet Liverpool tre ganger på italiensk gress, og samtlige kamper er blitt tapt. Klopps mannskap har dermed mye å revansjere når de gjester Atalanta tirsdag kveld.

Nå skal det sies at Liverpool tok seg til Champions League-finalen i Kiev i 2018 trass i 4-2 tapet i Roma, da en imponerende 5-2 seier på Anfield hadde lagt et solid grunnlag foran returkampen i den italienske hovedstaden.

Både i 2018/19 og 2019/20 trakk Liverpool Napoli i gruppespillet i Champions League. Den første av disse sesongene ble det 1-0 tap på bortebane, og deretter 1-0 seier på hjemmebane, mens det forrige sesong ble 2-0 tap på bortebane og 1-1 på Anfield.

Atalanta er en motstander Liverpool ikke har møtt tidligere. Den italienske klubben sjarmerte mange forrige sesong, da de kom på tredjeplass i Serie A og på mirakuløst vis tok seg videre til en kvartfinale i Champions League. De var kun minutter fra å slå ut Paris Saint-Germain og ta seg til semifinalen.

Mange voldsepisoder

Liverpool har spilt sju kamper mot Roma, seks kamper mot Juventus, seks kamper mot Napoli, fire kamper mot Inter, to mot AC Milan (Begge Champions League-finaler, i henholdsvis 2005 og 2007), to mot Genoa, to mot Fiorentina og to mot Udinese.

Liverpools supportere har et særdeles anstrengt forhold til italienske lag, og spesielt klubbene Roma, Juventus og Napoli, etter å ha blitt utsatt for en rekke voldsepisoder under sine besøk i Italia, noe som også var foranledningen til Heysel-tragedien. Dette blir imidlertid ikke noe problem i forbindelse med kampen i Bergamo i morgen kveld, da den som kjent blir spilt foran tomme tribuner på grunn av koronapandemien.

Ferskest i minnet i rekken av stygge voldsepisoder i forbindelse med kampene mot italienske lag er angrepet på irske Sean Cox foran semifinalen mot Roma på Anfield i 2018. Cox ble angrepet av en gruppe Ultras fra Roma like bak The Kop, og påført skader som gjorde at han havnet i koma. Nå har iren skader han vil måtte leve med resten av livet.