18 poeng garanterer ligagull – må ha den soleklart dårligste avslutningen under Klopp om det ikke skal gå

13 kamper igjen av ligasesongen, en tredjedel igjen å spille. Vi har sett på tidligere sesongavslutninger under Jürgen Klopp.

91 poeng vil garantere at Liverpool Football Club vinner Premier League 2019/20. 18 poeng på de siste 13 kampene, som er så vidt over en tredjedel av totalt 38 oppgjør i engelsk toppdivisjon.

Jürgen Klopp har hatt fire sesongavslutninger som manager for Liverpool, etter at han kom til klubben i oktober 2015.

Oppsummert så har han hatt tre år hvor ligamålsetning har blitt oppnådd, og forrige sesong hvor en perfekt sluttspurt ble startet akkurat for sent.

2015/16

En kan hevde at Jürgen Klopp virker preget av det ennå, en første sesong hvor Liverpool spilte hele 63 kamper. Nå kom riktignok tyskeren til Anfield først i oktober, men han fikk til fulle oppleve hvordan engelskmennene spiller omkamper i FA-Cupen og har sine regler i Ligacupen inkludert to semifinaler.

I hovedtekst var Liverpool aldri i nærheten av å kvalifisere seg til Champions League via ligaspillet og Klopp prioriterte Ligacup og Europa League, hvor det ble to finaler.

En må likevel si at han kom seg hederlig gjennom den siste tredjedelen av ligasesongen.

14. februar spilte Liverpool 13. siste kamp mot Aston Villa borte, og lå før avspark på 9. plass i Premier League.

13 kamper senere, med sju seire, fire uavgjorte og to tap, ga ytterligere 25 poeng en endelig 8. plass. Ikke spesielt imponerende kanskje, men noen av oss supportere vet godt at Liverpool aldri har vært lavere plassert enn «comebacket» i 1962/63 og liker at den unike statistikken holdes ved hevd.

2016/17

Den nevnte 8. plassen, og tapene mot Manchester City og Sevilla i finaler i Ligacup og Europa League, gjorde at Liverpool ikke var med i Europa 2016/17. Kampantallet gikk ned til 47 og hvorav de 13 siste var bare ligakamper som startet med Leicester 27. februar.

Det hele dreide seg om å komme inn blant topp fire i Premier League og Klopp brukte sine «skyggelag» i de hjemlige cupene. Før kampen mot Leicester lå de røde på 4. plass, men et tap mot «revene» gjorde at man gikk ned til 5. plass. Såpass tett var det.

Åtte seire, tre uavgjort og to tap ga 27 poeng på de siste 13 kampen og sluttstatus ble den 4. plassen som var målet, et poeng foran Arsenal.

Champions League var sikret, og allerede da kunne en se at Jürgen Klopp vil være nådeløs i sin prioritering av hvilke turneringer som betyr noe hvis omstendighetene tilsier det.

DEMPET NERVENE PÅ ANFIELD: Gini Wijnaldum har banket ballen i nærmeste kryss mot slutten av 1. omgang, i siste kamp mot Middlesbrough, og beroliget de som måtte være bekymret for topp fire i sesongen 2016/17.

DEMPET NERVENE PÅ ANFIELD: Gini Wijnaldum har banket ballen i nærmeste kryss mot slutten av 1. omgang, i siste kamp mot Middlesbrough, og beroliget de som måtte være bekymret for topp fire i sesongen 2016/17.

2017/18

Det ble nok en gang tidlig exit i de hjemlige cupene og en siste tredjedel av sesongen som dreide seg om spill i Premier League og Champions League.

De røde imponerte stort i Champions League med noen klassiske seire mot Porto, Manchester City og Roma, men måtte samtidig sørge for minimum topp fire i hjemlig serie slik at fortsatt spill i den lukrative Mesterligaen ble garantert.

Manchester City var suverene og fikk sine 100 ligapoeng, mens Manchester United, Tottenham, Liverpool og Chelsea kjempet om de neste plassene.

Liverpool lå på 4. plass da de møtte Tottenham 4. februar, og hvor 2-2 på Anfield sendte dem opp på 3. plass. Stort sett virket de røde å ha kontroll, men en sterk sluttspurt fra Chelsea inkludert 1-0 seier på Stamford Bridge mot Jordan Henderson & Co ga litt nerver før siste kamp hjemme mot Brighton. Et poeng behøvdes for å være garantert topp fire, men til slutt ble det en udramatisk 4-0 seier på en ettermiddag hvor Chelsea i tillegg tapte. Sju seire, fire uavgjorte og to tap ga de mer enn nødvendige 25 poeng og 4. plass.

2018/19

Liverpool lå øverst på tabellen da 13 ligakamper skulle spilles i tidsrommet 9. februar til 12. mai.

Kvalifisering til Champions League var aldri noe problem da de røde fra Anfield og Manchester City lå suverent i tet i Premier League.

På de fire første av den gjenstående tredjedelen med kamper spilte Liverpool uavgjort på Old Trafford og Goodison Park. Normalt regnet som to gode bortepoeng mot klubbens største rivaler. Med fasit i hånd tapte imidlertid de helrøde ligaen der, siden City vant sine 14 siste kamper og snek seg foran med det ene poenget som de aldri ga fra seg. Da hjalp ikke ni strake trepoengere for Liverpool i en sesongavslutning som kunne bli feiret med å vinne Champions League i Madrid etter finaleseier mot Tottenham.

35 poeng på 13 kamper var altså ikke nok, da 97 poeng og 2. plass ble sluttstatus.3

Statistikken på sin side

25, 27, 25 og 35 poeng har Liverpool sikret seg på de 13 siste ligakampene i sesongene under Jürgen Klopp.

I år holder det med 18 poeng, og det regnestykket ligger det også at Manchester City vinner alle sine gjenstående kamper.

En må bare slå fast at oddsen for at Premier League pokalen endelig kan settes i museet på Anfield er meget god.