Knuser konkurrenteneLiverpool har stengt garasjeporten

Ligalederen kan skilte med fantastiske tall den siste tiden.

6. feb 2020 kl 10.09 Kenneth Baraas @KennethBaraas

Ligalederen har hatt en gjennomgående fantastisk sesong, og kun avgitt poeng på Old Trafford i kampen som endte 1-1 mot Ole Gunnar Solskjærs mannskap. 

Til tross for en enorm start på sesongen, kan det pekes på et punkt i sesongen der Jürgen Klopp og co. valgte å stramme til skruen det lille ekstra. 

I den syvende luken av desember, kom Joe Gomez inn som ekstra smøring til å «fikse» en allerede knirkefri dør. Engelskmannen hadde også med seg verktøy til å bygge en garasjeport foran Liverpools mål. Wolverhampton er det eneste laget som har klart å snike en ball inn gjennom en minimal glippe nederst i porten, i Liverpools 2-1-seier på Molineux Stadium. 

Som sagt hadde ikke Liverpool noen svak start på sesongen, men antall mål imot er en stor kontrast i de ti siste kampene kontra de første femten rundene, der de røde slapp inn nesten ett mål i snitt per kamp - 14 mål totalt. 

BRILJERER: Alisson imponerer om dagen. Her etter sin målgivende pasning mot Manchester United.

BRILJERER: Alisson imponerer om dagen. Her etter sin målgivende pasning mot Manchester United.

Overlegne

Ti kamper er spilt siden Liverpools bunnsolide 3-0-seier mot Bournemouth den 7. desember. Det betyr godt over 900 minutter med fotball, der Liverpools målvakt kun har hentet ballen i garasjen ved én anledning. 

Ja, Liverpool har vært heldige ved noen anledninger, men det er også vel fortjent at de er det soleklart mest gjerrige forsvarslaget i ligaen. Sheffield United er det laget som er nærmest Anfield-klubben over de ti siste kampene, med åtte baklengsmål. Til sammenligning har Manchester City 12 og Leicester har 17 mål i feil retning over samme periode.

Totalt har Liverpool 15 mål imot, et tall ingen andre lag er i nærheten av. Sheffield United er på imponerende vis neste lag på lista med 23. 

Virgil van Dijk og hans lagkamerater har begrenset skudd på eget mål til det minimale, og kan skilte med det laveste tallet i ligaen (25). Store sjanser imot er også lavest med 11. Det interessante er dog at Manchester City «kun» har fem flere store sjanser imot, men likevel sluppet inn hele 12 mål.

Det er et stort pluss i boka til Alisson. Brasilianerens elleville redningsprosent lyder på 87 prosent. Igjen er det Sheffield United som er nærmest, med Dean Hendersons 78 prosent. Kasper Schmeichel befinner seg på 71 prosent, mens Manchester Citys Ederson ligger på 67 prosent. 

Ett punkt som Liverpool dog ligger høyt på i de ti siste kampene, er antall personlige feil i forsvaret. Noe overraskende, men ifølge Opta har de rødes forsvar gjort åtte feil som har ledet til skudd imot - det er nest verst i ligaen, selv om det ikke er veldig svake tall. Igjen vises viktigheten av å ha en solid keeper mellom stengene, som er til å stole på de få gangene forsvaret glipper. 

Det kan ikke skrives en sak om Liverpools defensive tall utenom å nevne den trolig største grunnen til lagets dominans: Virgil van Dijk. Stopperen er en fryd å se spille fotball, og det ser til tider ut som motstanderen gir opp underveis i duellene med den høyreiste nederlenderen. For en spiller vi har glede av å se uke ut og uke inn. 

RISTER AV SEG SMERTENE: Salah har fyret på alle sylindre etter ankelproblemene.

RISTER AV SEG SMERTENE: Salah har fyret på alle sylindre etter ankelproblemene.

Egypter i form

Dog er det ikke kun bakover i banen som Liverpool imponerer. Over rekken på ti kamper har de også scoret flest mål i ligaen - 23. Manchester City følger hakket bak med 22, men det hjelper lite når det lekker bakover i banen. 

De røde har for så vidt bare fortsatt i samme spor som de var i tidlig i sesongen, men det er også en viktig offensiv spiller som begynte å finne formen i den nevnte Bournemouth-kampen der Liverpool begynte å snøre igjen forsvarsrekka. 

Mohamed Salah hadde lenge problemer med en vond ankel, og var ikke på sitt aller beste i innledningen av sesongen. På Vitality spilte dog egypteren sin første fulle kamp på åtte ligarunder. I de syv kampene før hadde Salah vært ute av laget i tre av de, samt blitt byttet av noe tidlig i de resterende kampene. 

Mot Eddie Howes menn, vartet Salah opp med ett mål og en målgivende, før han fulgte opp med to mål i neste kamp mot Watford. Siden den gang har 27-åringen levert syv målpoeng, og ser virkelig ut til å ha funnet tilbake til godformen. Spesielt i Sadio Mané skadefravær, har Salah tatt ansvar med tre mål og en målgivende på Liverpools to siste ligakamper. 

Noe som kjennetegner Liverpools offensive spiller over de ti siste ligakampene er effektiviteten. Noen lag i ligaen har flere målforsøk, skudd på mål, skudd i motstanders boks, men Liverpool tar vare på sjansene. De røde er det laget som omsetter flest sjanser til mål med 15,1 prosent. Klopps gutter kommer seg også oftest til antall store sjanser, som øker sannsynlighet betraktelig for å score. 

Liverpool har bygget en garasje der alt støver ned, og fremover i banen dundrer motosyklene videre i høyeste gir. Og mellom der styrer midtbanetrioen alt som skjer ute på Premier League-stadionene. Det klaffer for ligalederen i alle deler av banen, og det er vanskelig å se hva som skal stoppe dette maskineriet. 

Kilder: Opta Sports

Har du innspill til journalisten?
[email protected]