Omkampen mot Shrewsbury føyer seg bare inn i rekken av omkamper mot lag fra lavere divisjoner

Jürgen Klopps prioriteringer i FA-cupen har skapt debatt også tidligere.

Kritikken har haglet mot Jürgen Klopp i etterkant av at han etter 2-2 på New Meadow proklamerte at Liverpool vil stille med det som i praksis er et juniorlag i omkampen mot Shrewsbury på Anfield i morgen kveld, samtidig som han selv ikke vil være tilstede.

Det er imidlertid ikke noe nytt at Jürgen Klopp beskyldes for å prioritere den tradisjonsrike FA-cupen langt lavere enn mange briter setter pris på. Både vinteren 2016 og vinteren 2017 måtte Klopps Liverpool ut i omkamper mot lag fra lavere divisjoner, etter at Liverpool-manageren hadde mønstret svært B-pregede lag.

Exeter City

I Klopps første møte med FA-cupen var Exeter City motstander på intime St James Park. Et lag som på det tidspunkt lå hele 76 plasser lavere i det engelske divisjonssystemet. League Two-klubben klarte 2-2 foran 8 298 tilskuere, de fleste av disse ekstatiske hjemmefans.

Klopp mønstret et lag bestående av en rekke ungdommer, og det var vel kun kapteinen for anledningen, spissen Christian Benteke som kan sies å være fast førstelagsspiller på den tiden.

Laget for øvrig bestod stort sett av spillere som verken før eller siden har fått særlig mange førstelagskamper for Liverpool, med unntak av den skadeplagede sidebacken Jose Enrique. I mål stod Adam Bogdan. I forsvaret for øvrig fant vi Tiago Ilori, Brad Smith og Connor Randall. På midtbanen ble det litt for mange lettvektere med Cameron Brannagan, Kevin Stewart, Ryan Kent og Joao Carlos Teixeira. På topp sammen med Benteke spilte Jerome Sinclair, som scoret Liverpools første mål i kampen. Både han, og den andre målscoreren til Liverpool, Brad Smith, gjorde sine første mål for klubben. 

Ilori, Kent, Stewart og innbytterne Sheyi Ojo og Joe Maguire debuterte alle for klubben. Pedro Chirivella kom også inn i denne kampen. Gjennomsnittsalderen til Liverpools startellever var på 22,87 år. Exeters gjennomsnittsalder var til sammenligning 26,91 år.

Som i Shrewsbury for en drøy uke siden endte det også 2-2 i Exeter. Avansement til fjerde runde ble sikret i omkampen på Anfield, som endte med en 3-0 seier. I dette møtet med League Two-klubben hentet Klopp inn litt mer pondus i form av Simon Mignolet i mål og Joe Allen på midtbanen. Jose Enrique, som hadde fått kapteinsbindet, og Christian Benteke spilte også fra start i denne kampen, som i den første matchen mot Exeter. Ellers fikk ungguttene Ilori, Smith, Randall, Brannagan, Stewart og Teixeira fornyet tillit, mens Jordon Ibe erstattet Sinclair i startoppstillingen.

Målene ble scoret av Allen, innbytter Sheyi Ojo og Teixeira. De to sistnevnte gjorde dermed sine første mål for klubben. Liverpools gjennomsnittsalder var steget til 23,54 år, mens Exeters gjennomsnittsalder var helt oppe i 30,49 år.

Ojo ble den yngste spilleren i historien til å score et FA-cupmål for Liverpool, med sine 18 år og 215 dager. Innbytter Jon Flanagan gjorde comeback etter å ha vært ute i hele 619 dager på grunn av kneproblemer!

Den siste innbytteren i denne kampen var Pedro Chirivella, en spiller som ventes å få en sentral rolle mot Shrewsbury i morgen.

Liverpool måtte ut i omkamp også i 4. runde denne vinteren. West Ham United klarte 0-0 på Anfield, og The Hammers vant omkampen på Upton Park 2-1 takket være en scoring på overtid av ekstraomgangene, da alle for lengst hadde belaget seg på straffespark-konkurranse.

Også i disse kampene, selv om det var Premier League-motstand, stilte Klopp svært B-pregede startoppstillinger i FA-cupen. Disse startet i kampen på Anfield. Mignolet, Clyne, Lovren, Caulker, Smith, Allen, Brannagan, Ibe, Stewart, Teixeira og Benteke. Sheyi Ojo, Jerome Sinclair og Jose Enrique kom inn fra benken i løpet av de ti siste minuttene.

Laget Liverpool mønstret i London var av omtrent samme kaliber, med Mignolet, Ilori, Flanagan, Smith, Coutinho, Leiva, Ibe, Stewart, Teixeira, Chirivella og Benteke fra start. Divock Origi og Daniel Sturridge kom inn for henholdsvis Teixeira og Coutinho etter en times spill, mens James Milner erstattet Chirivella mot slutten av første ekstraomgang.

Michail Antoni ga vertene ledelsen på overtid i første omgang, mens Philippe Coutinho utlignet med et sylfrekt frispark som gikk under en hoppende mur tidlig i andre omgang. Angelo Ogbonna ble så matchvinner på overtid i andre ekstraomgang. Liverpools startoppstilling hadde en gjennomsnittsalder på 23,47 år, mot vertenes 27,27 år.

Plymouth Argyle

Klopp prioriterte ikke FA-cupen særlig mye høyere sesongen etter heller, selv om det var litt mer kjente navn i startoppstillingen mot Plymouth Argyle på Anfield i 3. runde.

Med en gjennomsnittsalder på 21 år og 296 dager var imidlertid dette laget den yngste startoppstillingen i Liverpools historie på dette tidspunktet: Karius, Gomez, Moreno, Alexander-Arnold, Leiva, Can, Stewart, Ejaria, Ojo, Origi, Woodburn.

Daniel Sturridge, Adam Lallana og Roberto Firmino ble alle satt inn i løpet av andre omgang, uten at Liverpool klarte å få hull på byllen. Dermed endte oppgjøret mot League Two-klubben målløst foran 52 692 skuffede tilskuere på Anfield.

En sjelden scoring fra Lucas Leiva var nok til at Liverpool tok seg videre til 4. runde i omkampen på Home Park. Da stilte Liverpool følgende startellever: Karius, Gomez, Moreno, Alexander-Arnold, Coutinho, Leiva, Stewart, Ejaria, Sturridge, Origi, Woodburn. Dette laget var litt eldre enn laget i den første kampen, nemlig 22,69 år. Harry Wilson fikk sin Liverpool-debut som innbytter, mens Divock Origi misbrukte et straffespark i sluttminuttene.

I fjerde runde ble Championship-klubben Wolverhampton for sterke, og vant 2-1 på Anfield, etter at Klopp nok en gang mønstret et ungdommelig, men ikke fullt så B-preget mannskap: Karius, Gomez, Klavan, Moreno, Randall, Wijnaldum, Leiva, Ejaria, Firmino, Origi, Woodburn. Det hjalp ikke at Klopp kastet innpå karer som Coutinho, Sturridge og Can.

Sentrale roller for Jones, Chrivella, Elliott og Williams

Til kampen mot Shrewsbury i morgen kveld er det ventet at Jürgen Klopp vil stille et lag som er ganske likt det mannskapet som tapte hele 5-0 for Aston Villa i ligacupens femte runde rett før jul, mens seniorspillerne var opptatt med klubb-VM i Qatar. Det mannskapet var betraktelig yngre enn de unge B-lagene som Klopp benyttet i de tidligere omtalte FA-cupkampene.

Gjennomsnittsalderen var på 19,5 år, og aldri før har et Liverpool-lag hatt færre seniorkamper på baken, med kun 16 til sammen. Hele åtte spillere debuterte da vikarierende manager Neil Critchley sendte utpå følgende startellever: Caoimhin Kelleher, Ki-Jana Hoever, Tony Gallacher, Sepp van den Berg, Morgan Boyes, Herbie Kane, Isaac Christie-Davies, Harvey Elliott, Pedro Chirivella, Luis Longstaff og Thomas Hill. Innbytterne Jack Bearne, Leighton Clarkson og James Norris bidro til å senke gjennomsnittsalderen ytterligere.

SKADET: Yasser Larouci spilte i den første kampen mot Shrewsbury, men fikk en hamstringskade da Liverpool U23 spilte 2-2 borte mot Wolverhampton den 29. januar.

SKADET: Yasser Larouci spilte i den første kampen mot Shrewsbury, men fikk en hamstringskade da Liverpool U23 spilte 2-2 borte mot Wolverhampton den 29. januar.

Etter kampen på Villa Park har Herbie Kane blitt lånt ut til Hull City. Hans plass på laget tas nok av Curtis Jones i morgen kveld. Jones var som kjent sentral også i den første kampen mot Shrewsbury, da han scoret det første målet. Harvey Elliott og Pedro Chirivella blir også trolig sentrale spilere i morgen kveld, mens venstrebacken Yasser Larouci antagelig ville ha vært i startoppstillingen i morgen om han ikke hadde blitt skadet under spill for U23-laget mot Wolverhampton nylig. Høyrebacken vil nok Neco Williams bekle, som i den første kampen mot laget fra Shropshire.