Ville koste gatene for Liverpool FC — nå hylles han med statue

Utenfor klubbsjappa finner du Bob Paisley med Emlyn Hughes på ryggen.

En 2,5 meter høy statue i bronse har blitt plassert på «Paisley Square» utenfor Anfield. Den er passende nok av Bob Paisley selv.

«Passende hyllest»

Statuen er formet etter det ikoniske bildet av Paisley som bærer Emlyn Hughes av banen, og det er den lokale skulptøren Andy Edwards og bronsestøper Chris Butler (som også har laget Beatles-statuene på Pier Head) som har laget den.

Det er klubbens hovedsponsor, Standard Chartered, som har finansiert skulpturen som en markering på at samarbeidet med klubben har vart i ti år.

Under seremonien sa Peter Moore at «Bob Paisley er en av de mest suksessfulle engelske fotballtrenere noen sinne og ledet sitt lag til storhet gjentatte ganger.

Hans bidrag og engasjement for Liverpool FC spiller en stor rolle i klubbens fantastiske historie, så det føltes som en passende hyllest til arven hans å avdekke statuen på Paisley Square.»

Paisleys familie og Emlyn Hughes sin datter, Emma Hughes, var til stede på avdukingen. Det samme var noen av Paisleys mest kjente spillere, som Ian Rush, Sir Kenny Dalglish og Phil Thompson.

Statuen ble vist frem for første gang den 30 januar, to dager før Liverpools kamp mot Southampton. På kampdag var det lang kø og ventetid for å få tatt bilde med det nye tilskuddet til Anfield.

Blodige knær

Bildet ble tatt for 52 år siden. Det var under en kamp mot Tottenham i april 1968 at kommende kaptein Emlyn Hughes ble skadet i starten av andre omgang. Et ujålete Liverpool med en altoppofrende assisterende manager i Paisley, hadde ingen tid å miste. Det var kjappest å bære han av på egenhånd. Han tok den svære forsvarsspilleren med kallenavn Crazy Horse på ryggen og bar han av Anfields gjørmete gressmatte.

Bildet, og nå også statuen, viser en Hughes som henger slapt over skuldrene på Bob, med blod rennende fra det venstre kneet.

Kampen endte forøvrig 1-1.

Koste gatene

På statuen finner man et kjent sitat fra mannen selv:

«Denne klubben har vært livet mitt. Jeg ville gått ut og kostet gatene og vært stolt av å gjøre det for Liverpool FC, hvis de ba meg om det.» («This club has been my life. I’d go out and sweep the street and be proud to do it for Liverpool FC if they asked me to.»)

STATUEN: Her er statuen av Paisley og Hughes på Paisley Square.

STATUEN: Her er statuen av Paisley og Hughes på Paisley Square.

Og det er ingen overdrivelse at klubben var livet hans. Paisley tilbragte 44 år i Liverpool FC, og hadde flere roller enn bare managerrollen.

Han spilte 277 kamper for Liverpool før han la fotballskoene på hylla. Han jobbet blant annet som klubbens fysioterapeut da han først sluttet seg til lagets trenerteam. Bill Shankly utnevnte han til sin assistent da han kom inn som manager i 1959.

Som utdannet murer, hendte det også at han gjorde forefallende arbeid på Anfield og Melwood ved behov. I følge Ian Herberts bok «Quiet Genius», bygget Paisley en ny dugout for Shankly og laget, en egen tribune for spillere som ikke var involvert i kampen, samt toaletter på Kemlyn Road-tribunen. Han tok også med seg Tommy Smith under Kop-taket en dag for å fjerne en bjelke som var i veien, og erstattet den. Han lagde også et system for å vise frem pauseresultatet.

Da Shankly overraskende ga seg som manager i 1974, ble en nølende Sir Bob utnevnt som hans arvtager. Paisley tok over et Liverpool-lag hvor Shankly hadde bygget et bunnsolid fundament. Paisley er Liverpools mest dekorerte manager, med blant annet seks ligamesterskap, tre seire i Europacupen, fire i Ligacupen og én i UEFA-cupen.

SØLVTØY: Paisley med sølvtøyet han fanget i 1980-81-sesongen.

SØLVTØY: Paisley med sølvtøyet han fanget i 1980-81-sesongen.

«Andre har tjent mer penger enn meg i fotballen, men ingen har nytt det mer enn meg,» sa han om sin tid i Liverpool.

Stille men nådeløs

Da Shankly ga sjefsstolen til Paisley, samlet sistnevnte en fire-fem journalister han stolte på, og ba dem nærmest om deres hjelp. «Jeg er ikke god på dette. Jeg klarer ikke å fullføre setningene mine. Dere må fullføre de for meg.» Så journalistene gjorde nettopp det. De tolket hva Paisley prøvde å formidle, og hjalp ham med formuleringene.

Paisley, som tjenestegjorde under andre verdenskrig, har selv forklart hvordan han likte å bli hørt:

«Ranting og bråk hjelper deg ikke i fotballen. Hvis du vil bli hørt, snakk rolig.»

I en kommentar for the Telegraph skrev Alan Hansen om hvordan det var å spille under Bob Paisley, og hvordan han var som manager. «Onkel Bob» var nådeløs i laguttaket og kunne se styrker og svakheter bedre enn noen andre. 

«Folk spør seg ofte om Paisley hadde vært suksessfull i moderne fotball, men det er jeg overbevist om at han hadde vært fordi han alltid insisterte på at vi måtte tilpasse oss for å opprettholde suksessen i Liverpool. Han hadde tilpasset seg og vært «ahead of the game». Absolutt,» skrev Hansen.