Liverpools spillerstall - keepereAlisson gir tro på et meget godt rødt tiår

Liverpools stolte keepertradisjoner har kommet tilbake til verdighet igjen med inntreden av Allison Becker.

Vi tar for oss spillertroppen til Liverpool FC pr. i dag, men hvor vi også ser litt bakover og fremover. Vi starter mellom stengene, og keepersituasjonen.

Tommy Lawrence på 60-tallet, Ray Clemence på 70-tallet og Bruce Grobbelaar på 80-tallet. En fast førstekeeper betød titler for Liverpool FC.

Siden har det gått dårligere, i hvert fall hvis en tenker på ligagull. David James var keeperen på 90-tallet, men den store sisteskansen bidro selv til at det bare ble nesten. Spesielt i 1996/97 da Liverpool lenge var i førersetet, men ikke minst tabber av nevnte James sørget for skjebnesvangre hjemmetap mot Coventry og Manchester United i innspurten.

James var en av de første spillerne som Gérard Houllier byttet ut da han fikk eneansvar som manager på vei inn i dette århundret. Sander Westerveld hadde keeperhanskene da tre cuper ble vunnet i 2000/01, men Houllier hadde likevel ikke full tillit til nederlenderen og hentet inn Jerzy Dudek og Chris Kirkland.

Vi husker Jerzy som helten fra Istanbul, men for den nye manageren Rafael Benitez var det fortsatt ikke godt nok og han sørget for at klubben signerte hans landsmann Pepe Reina med erfaring fra bl.a. Barcelona.

Reina er den som har spilt flest ligakamper for de helrøde siden de tre nevnt øverst i artikkelen og mange vil si at han var den beste keeperen siden det siste ligagullet i 1990, men titler ble det heller dårlig med.

Simon Mignolet ble valget til Brendan Rodgers, men var en over middels keeper i Premier League og i beste fall en topp seks målmann.

BRUCE GROBBELAAR: Den siste keeperen som har vært ligavinner med Liverpool.

BRUCE GROBBELAAR: Den siste keeperen som har vært ligavinner med Liverpool.

Kjøpte den dyreste, og beste, keeperen

Jürgen Klopp famlet også litt angående keeperplassen, med Loris Karius hentet fra Tyskland som ungt alternativ til Mignolet og i realiteten den som Klopp nok så for seg som den kommende førstekeeperen.

I etterpåklokskapens navn så det vel aldri helt ut til å fungere, selv om det endelige svaret kom den fatale kvelden i Kiev da Karius gjorde tabber mot Real Madrid i finalen i Champions League som dessverre alltid vil være forbundet med hans navn.

Trolig var klare tegn påfølgende pre-season på at Karius ikke ville riste av seg fadesen mot Real sterkt påvirkende til at Liverpool betalte rekordhøye £67M for å sikre seg Alisson fra Roma.

Det har vært en ubetinget suksess og stryk det med at Reina kanskje er Liverpools beste keeper i dette århundret. En kan hevde at Liverpool ikke bare har den beste keeperen i Premier League, men brasilianeren på Anfield ble kåret til verdens beste keeper i 2018/19 da han hjalp de røde til triumf i Champions League.

Denne sesongen har han vært en del skadet, og selv om Adrian vikarierte meget bra tidlig i ligasesongen kunne en se mot Atletico Madrid i cupspillet i Champions League hvor viktig og avgjørende en keeper kan være.

En matchvinner på lang sikt

Alisson Becker er 27 år. Ingen høy alder for en keeper. Lawrence hadde passert 30 år da han spilte sin siste kamp for Liverpool, og Clemence og Grobbelaar det samme da de vant det siste ligamesterskapet med klubben.

Det er ingen grunn til å tro at ikke det kommende tiåret kan bli et tiår igjen preget av en keeper, og med suksess i kjølvannet.

Alisson er en moderne keeper finsiktet av Jürgen Klopp og hans stab. En som leser spillet i en slik grad at han starter angrep med presise fremspill med hånd eller fot, og en som vet å plassere seg riktig. Det siste gir mange ganger inntrykk av at hans redninger ser letter enn de er. Han kommer også hurtig opp i situasjoner som gjør ham til en matchvinner.

Hans evne til å holde på konsentrasjonen minner om Ray Clemence, og som ikke er minst viktig på et lag som ofte dominerer spillemessig og hvor en arbeidsledig keeper kan komme i en situasjon at han må gjøre en avgjørende redning etter å ha vært inaktiv en lang tid.

Alisson er i stand til å gjøre ekstreme redninger, men følelsen er at han i enda større grad er en keeper som det må noe litt spesielt til for å score mot.

Framover

Liverpool har intet behov for å se etter noen ny keeper. Vi har definitivt en av de beste i bransjen på plass, om ikke den beste.

Da er det heller snakk om at det må gjøres det en kan for å kunne beholde Liverpools nummer 1. Sammen med Virgil van Dijk er det udiskutabelt at han har fått tettet igjen forsvaret på en helt annen måte enn hva som har vært tilfellet de foregående sesongene.

Hvis Klopp ser seg om etter en keeper må det i så fall være en vikar for Alisson Becker. Trolig er han tilfreds med 33-årige Adrian selv om det har vært et par tabber i det siste.