Kampen jeg husker best - NorwichHattrick fra Fairclough på en dag som hadde det aller meste.

Selv da han scoret tre mål måtte Liverpools superreserve dele glansen med andre.

Dette er en serie med tilbakeblikk hvor Torbjørn Flatin starter i bunnen av tabellen i Premier League. Med hvert lag plukkes det ut en kamp mot Liverpool som sitter i minnet.

Jeg vet jeg så kampen live, på fjernsyn. Norske tippekamper i sesongen 1979/80 stoppet imidlertid midt i januar slik at det må ha vært på svensk TV. Det var ei kro nær TV-tårnet noen kilometer utenfor Kongsberg sentrum som hadde svenske kanaler og viste deres Tipsextra.

Datoen var 9. februar 1980 og underlaget på Carrow Road var slik det ofte så ut på engelsk baner i februar på den tiden. Lite gress å se da Norwich tok i mot ligaleder Liverpool, som kom fra et tap mot Coventry og behøvde å konsolidere stillingen på toppen av tabellen.

Scoringsorgie

I løpet av de fire første minuttene stod det 1-1, og som trolig bidro til at dette ble en kamp hvor sjansene kom løpende både i begge ender av banen.

Martin Peters kom sent inn i feltet, slik han hadde for vane, og headet inn en tidlig corner for vertene. Verdensmesteren som landslagstrener Alf Ramsey en gang kalte ti år foran sin tid med sin allsidighet og evne til å time løp bakfra, og som nå 36 år gammel var inne i sin siste sesong i engelsk toppdivisjon. Dessverre gikk han bort like før sist jul.

Kort tid etter spilte en ung Sammy Lee ut til David Fairclough på høyrekanten og han klinte til med venstra «gjennom» Kevin Keelan og i mål. Keelan, som var født i India, hadde en noe blandet dag mellom stengene for kanarifuglene.

Et fint raid av midtstopper Alan Hansen åpnet opp for Fairclough igjen, som hadde mye plass ute til høyre og igjen skar inn for å sende et strålende skudd opp i motsatt vinkel, igjen fra venstrefoten. Scouseren var såkalt «twofooted» og var en god avslutter med begge bein og hodet.

Et pent angrep fra Norwich endte imidlertid med at Kevin Reeves kom foran Phil Neal og Ray Clemence på et innlegg fra høyre og kunne utligne noen få minutter før pause. Reeves ble solgt til Manchester City en måned senere for en million pund, som var blant de dyreste overgangene på den tiden.

Årets mål

Det stod 2-2 ved pause og da et kvarter gjenstod tok Liverpool igjen ledelsen. Playmaker Kenny Dalglish kom seg fram på Liverpools venstreside, inne i straffefeltet til Norwich, og hans suverene pasning fant en David Fairclough som igjen hadde startet fra høyrekanten. Denne gangen med 9 på ryggen og ikke 12, fikk han den nødvendige tåa på ballen fra kort hold.

Det var imidlertid ikke slutt. 81 minutter stod på uret da 18 år gamle Justin Fashanu utenfor det høyre hjørnet av 16 meteren foran Ray Clemence vippet opp ballen med venstre, dæljet til på volley med venstre, og ballen føk inn i krysset. Årets mål! Et stort øyeblikk i en karriere som var preget av oppturer og nedturer, da Fashanu senere ble den første fargende spilleren som ble solgt for £1M i engelsk fotball, til Nottingham Forest, men hvor han ikke minst opplevde personlige problemer etter å ha stått fram som homofil og tok sitt liv som 37-åring.

Norwich hadde vært bra og etter en god sesong hvor de var i midtsjiktet av tabellen i 1. divisjon mente de selv at de fortjente det ene poenget de nå lå an til å få. Dramaet var imidlertid ikke slutt.

David Fairclough hadde en stor sjanse til å gjøre sitt fjerde mål da han løp fra vertenes forsvar på et langt fremspill, men impulsiv som han var hadde han denne gangen kanskje for god tid alene med Keelan som greide å redde.

I det 88. minutt greide imidlertid ikke Keelan å stoppe et overlegg fra Terry McDermott, som hadde løpt sine typiske meter fra midtbanen og mottatt et fremspill fra Phil Neal. Kenny Dalglish var påpasselig fremme foran mål og fikk headet lærkula i nettet. Minuttet senere spilte Kenny vegg med Jimmy Case og sistnevnte fastsatte sluttresultatet til 5-3.

Det eneste hattricket

Dette var det eneste hattricket til David Fairclough i Liverpool, og det betød mye for ham. Da jeg en gang nevnte at kampen ble sendt på skandinavisk fjernsyn våknet han til, så hvis noen skulle ha en tape med opptak fra sendingen på svensk fjernsyn vet jeg om en rødlugget kar i Formby som er interessert…

Likevel, det ble noe typisk David Fairclough også over denne kampen. Han scoret hattrick og Liverpool tok en viktig borteseier på vei mot ligagull, men mange av overskriftene handlet om scoringen til tenåringen Justin Fashanu. Sunday Mirror hadde til og med Martin Peters som man of the match.

David hadde startet siden David Johnson var skadet, men til neste kamp som var en returkamp i semifinalen i ligacupen var Johnno tilbake fra start igjen. David Fairclough var mannen på benken. Den hurtige scouseren har uttalt at han noen ganger lurte på om manager Bob Paisley nærmest gjorde narr av ham ved stadig å la ham slite benken også etter store prestasjoner, og dette vil ha vært en av dem. Liverpool ble slått ut av Nottingham Forest i den nevnte semifinalen, men reddet en ubeseiret rekke kamper på hjemmebanen gjennom en utligning i sluttminuttene. Målscorer? Selvsagt, David Fairclough.

Det er mange kamper å velge mellom i Liverpools møter med Norwich, som ofte har vært målrike mot en normalt underlegen motstander som ikke har tatt med seg en buss. Det skal sies at kanarifuglene også har slått tilbake til tider, ikke minst på Carrow Road og de vant også den siste kampen foran et stående The Kop.

Det kunne vært valgt en kamp med Luis Suarez, som banket inn utrolige 12 scoringer på seks kamper mot Norwich, og flere av dem noen riktige perler. Eller da Jürgen Klopp knuste brillene i den klassiske 5-4 kampen.

Men la dette bli vår lille hyllest til David Fairclough. Sju mål totalt mot Norwich var «personlig rekord» også for han. Han vil alltid huskes av Liverpools supportere som «super-reserven» som kom inn fra benken og avgjorde kamper, men dette var en av hans beste fra start. Han ble ikke helt glemt av Norwich heller, da han senere i kampen spilte to kamper i et kort opphold for de grønn og gule.