Detaljene rundt hva som ble diskutertDette sier kildene på innsiden av Premier League-møtet

Her er temaene som ble diskutert da Premier League valgte å utsette sesongen.

Torsdag i forrige uke ringte 20 representanter fra Premier League-klubbene inn til møtet der det ble besluttet å utsette seriespillet til tidligst 30. april.

Kilder sier til The Athletic at det likevel var en forståelse i møtet om at 30. april «sannsynligvis ikke» blir datoen hvor kampene igjen vil rulle i gang i England, men at det var viktig å få en dato på plass for å ha noe å planlegge rundt. 

– Nå kan man gi spillerne tre uker fri. Hvis man tok en uke mindre, ville alle vært i ingenmannsland. Det er heller ikke noe poeng å ha datoen for langt unna, for eksempel 30. mai, om det viser seg at man kan spille tidligere, selv om situasjonen ser mørk ut nå, sier en kilde til nettstedet.

Tomme tribuner ble ikke diskutert

En annen direktør gir inntrykk av at Premier League vil gjør alt de kan for å få kamper i gang igjen innen slutten av mai, selv om det eventuelt blir bak lukkede dører. Det ble likevel ikke diskutert spesifikt å spille for tomme tribuner på møtet, ifølge artikkelen.

The Telegraph hevder imidlertid at Premier League har laget en kriseplan som innebærer at man starter opp igjen inneværende sesong etter 1. juni. Planen gjør det mulig å fullføre sesongen i løpet av seks uker, og starte 2020/21-sesongen den 8. august.

Med tanke på spillernes helse, så blir det sagt av Athletics kilder at de bare vil trenge et par ukers hvile etter at sesongen nå fullføres, siden de får en lengre pause nå. Så om sesongen avsluttes seint, så kan neste sesong raskt vært i gang igjen.

Forskyver kontrakter?

Spørsmålet om overgangsvinduet ble også diskutert, fordi der er det flere vanskelige områder.

Det blir blant annet nevnt at spillere ofte har avtaler om kontraktsforlengelse som må aktiviseres innen en viss dato i midten av mai, men at endel klubber ikke kan ta den avgjørelsen uten å vite hvilken divisjon de spiller i, og hva slags budsjett de har til rådighet.

Spesielt på dette området skal det diskuteres mer i detalj fram mot neste møte om tre uker.

Det er blant annet diskutert om man kan flytte spillerkontrakter til å stemme overens med sesongen, om Professional Footballers’ Association er enig i det.

– Alle aksepterer at man må tenke på dette med sunn fornuft. Vi kan komme til å endre kontrakter slik at mai blir juni, og juli blir august. Men det vil bare skje om alle parter er enig. Det føltes som om alle var på samme side, sier en Athletic har snakket med.

Woodward vil spille sesongen ut

Det skal også ha vært en bred konsensus om at sesongen skulle avgjøres, og ikke avlyses, under møtet.

Manchester Uniteds sjef, Ed Woodward, skal være blant de som støttet at sesongen ble spilt helt ut, om det så var til september eller oktober. Så det var ingen hint om å nekte Liverpool tittelen derfra heller, selv om onde tunger har hevdet dette i etterkant av møtet.

Sky og BT Sport kan kreve tilbake 762 millioner pund i TV-rettigheter om sesongen ikke fullføres, på grunn av kontraktsbrudd. Nå er det et beløp som det kan forhandles om, men de økonomiske sidene var en viktig faktor for at man ønsker å avslutte sesongen.

– Økonomi var den store motivatoren. Vi er bare bedrifter som får en lite overskudd. Hvis pengene tørker inn er vi ikke noe annerledes stilt enn hotellgrupper eller annet. Hvis vi ikke har et show, så får vi ikke betalt. Hvis vi ikke avslutter sesongen er det et massivt, massivt problem, hevdes det. 

Mange økonomiske faktorer

– Det er ikke bare TV-pengene. Etter det vil kanskje ikke sponsorene betale fordi de ikke er på TV, og man taper også billettinntekter, som er 5-6 millioner pund per kamp for endel klubber, sier en.

– Det folk må forstå med store klubber er at de også har store utgifter, vi snakker ikke flere hundre tusen, men flere hundre millioner. Det kan ha katastrofale effekter, sier en annen.

Det er også ventet at hvis man skulle avsluttet sesongen slik den står nå, ville det kommet søksmål fra klubbene nederst på tabellen.