Elleve år siden:«Dette er Anfield... Hva så?»

I dag er det elleve år siden Liverpool gruset Real Madrid på Anfield.

I morgen er det Atletico Madrid som kommer på besøk til Anfield i Champions Leagues åttendedelsfinale. For akkurat 11 år siden var det naboen som fikk smake Anfields vrede.

«Hva så?»

Dette ble bare andre gangen de to lagene møttes, og første gang var i Mesterligafinalen i 1981. Anfield fikk besøk av de spanske kjempene for første gang. Liverpool hadde en 1-0-ledelse med seg fra første runde på Bernabeu.

DE UTVALGTE: Liverpools lagoppstilling på dagen.

DE UTVALGTE: Real Madrids lagoppstilling på dagen.

Real Madrid stilte med Iker Casillas, Pepe, Ramos, Cannavaro, Heinze, Diarra, Gago, Sneijder, Robben, og Raul og Higuain på topp. På forhånd hadde den spanske avisen Marca publisert en overskrift som skulle hjemsøke dem:

«Esto es Anfield: U que?» («This is Anfield… hva så?»)

I dag er det elleve år siden Los Blancos fikk en opplæring i akkurat «hva så». Da Rafa Benitez sine menn var ferdig med dem og det sto 4-0 på tavla, var det nok ingen tilknyttet hovedstadsklubben som ville bagatellisere Anfield-effekten.

For Anfield gjorde det Anfield gjør best; spilte den 12 mann. Så kjapt de hvitkledde tok avspark, fulgte pipekonserten. Så kjapt de mistet ballen, ble de hånet fra tribunene. Hver Liverpool-takling, pasning, innlegg ble møtt med brøl.

El Niños derby

En som var full av motivasjon til å avansere på bekostning av Real Madrid var Fernando Torres. Torres hadde blitt kjøpt av Liverpool fra gutteklubben Atletico Madrid to år tidligere, og det var tydelig at han ikke hadde glemt rivaleriet med naboen i Spania.

På den tiden var spanjolen en av verdens beste spisser, og var klar for å levere en forestilling det luktet svidd av.

Etter bare fire minutter var han alene gjennom på mål, etter en elegant hæl-vending som rundlurte Fabio Cannavaro. Men Casillas sto for en av mange gode redninger den kvelden. Sekunder senere måtte han strekke seg så lang han var for å vippe et skudd fra Mascherano over tverrliggeren.

Det tok 16 minutter før Liverpool fikk ballen i mål, og det var Fernando Torres som kunne sette ballen i åpent mål med utsiden av foten, etter en Pepe-tabbe og en pasning fra Kuyt.

El Niño feiret ikke med sitt vanlige myke glis. Han feiret med intensitet i blikket, han hold opp skjorta etter skuldrene med ryggen til Real Madrid-supporterne. Dette var hans derby.

FEIRINGEN: Ingen tvil om hvem som åpnet scoringsballet.

At det bare sto 1-0 på tavla var nesten utrolig.

«Ren overkjøring»

Etter 24 minutter skrev Tor Sandø, som dekket kampen for liverpool.no, i kampreferatet:

24. min: LIVERPOOL TAR HELT FYR! Torres leker i Reals sekstenmeter og legger inn til Gerrard. Den er litt for lang, men på akrobatisk vis får kapteinen slengt ut foten, og Casillas må på ny dra frem en kanonredning. Dette er ren overkjøring!

— Vi regnet med at de forventet at vi skulle ligge lavt. Derfor bestemte vi oss for å starte offensivt. Det fungerte bra, sa Benitez til Viasat 4 etter kampen.

At det fungerte bra var en underdrivelse.

Tre minutter senere ble Liverpool tildelt et straffespark etter en hands fra en fortvilet Heinze. Argentineren som kom til Real Madrid fra Manchester United jaget etter dommeren, med en pekefinger nesten opp i nesa på han. Men det hjalp ikke. Gerrard konverterte straffen til mål og oppgjøret var mer eller mindre avgjort.

— Liverpool angrep oss fra første stund, og vi fikk en dårlig start. Jeg har sjeldent opplevd noe lignende. Etter straffesparket ble det veldig vanskelig for oss, sa forsvarslegende Fabio Cannavaro etter at rundjulingen var et faktum.

TRAVEL: Iker Casillas hadde en svært travel dag på jobben på Anfield den 10 mars 2009.

Gerrard-perle

I pausen oppsummerte Sandø på følgende måte:

«Mest sannsynlig er denne første omgangen den beste omgangen Liverpool har spilt siden årtusenskiftet, inklusiv andre omgang mot Milan i Champions League-finalen i 2005. De røde har på alle måter utspilt Real Madrid, som nærmest ikke har hatt en eneste sjanse.  […] De røde har nesten vært nærmere 5-0 enn bortelaget redusering, etter en rekke kanonsjanser […]»

De besøkende fra Spanias hovedstad var nok lettet for en 15 minutters pustepause. For å få muligheten til å prøve å heve hodet, for manager Juande Ramos til å gi en pausepreken som skal til for å skape et mirakel.

Men hva nå enn det var Ramos sa i garderoben, hjalp det ikke. Liverpool lot det ikke hjelpe.

To minutter ut i andre omgang sto det 3-0 da Gerrard leverte en av sine lekreste perler på halvvolley foran the Kop som bølget.

NEDSLÅTT OG UTSLÅTT: Over og ut for Raul og Real.

Dossenas første

I det 84. minutt tok Benitez av Torres. Spanjolen fortjente hyllesten fra the Kop, og kanskje han hadde den kommende kampen mot Manchester United i bakhodet.

Inn kom Andrea Dossena.

Dossena var ingen favoritt blant supporterne på Anfield. Venstrevingen var bare ikke god nok. Han hadde kommet inn for å erstatte John Arne Riise, men italieneren nådde aldri samme nivå som nordmannen.

Fire minutter etter at han hadde kommet innpå, la Dossena på til 4-0. Det var italienerens første Liverpool-mål. Fire dager senere kom hans siste, da Liverpool knuste Manchester United 4-1 på Old Trafford.

Og nå hadde de tilreisende fra Madrid byttet ut sine skjerf med Evertons.

— Liverpool lekte med Real Madrid fra første til siste sekund, sa Erik Solér i Viasat-studioet etter kampen.

Det holdt med fire, men det kunne blitt så mange fler. Real Madrids klart beste spiller var Iker Casillas i mål. Det forteller det meste.

Liverpool gikk videre til kvartfinalen, hvor de ble slått ut av Chelsea etter blant annet en spinnvill 4-4-kamp på Stamford Bridge.