De utlånte:Kamp om opprykk, nedrykksstrid og alvorlige skadeavbrekk

Ulike Liverpool-spillere prøver lykken flere alternative steder. Vi har snakket med de som følger spillerne tettest, og analysert sesongene deres før det hele skal avgjøres.

følger spillerne tettest, og analysert sesongene deres før det hele skal avgjøres.

Nathaniel Phillips har greide ikke å spille seg til en fast plass i VfB Stuttgart før nyttår, men i 2020 har han fått en sentral plass i en midtstopper-trio for det tyske laget.

Han har fått 1300 minutter så langt i sesongen. Vi har snakket med Bundesliga-skribent Ben Carter om den høyreiste unge briten.

– Nat ble hentet inn på starten av sesongen etter Martin Kaminskis skade på sesongens første dag. Deres tidligere manager Tim Walter hadde en veldig unik stil som krevde mye av stopperne uten ballen de gangene Stuttgart hadde ballen, og det tok en stund for ham å bli vant med det.

– Selv under Walter så Nat god ut i en-mot-en-situasjon og hadde mange egenskaper som komplementerte makker Holger Badstubers mangler.

– Siden returen i januar har Stuttgart fått en ny manager (Pellegrino Matarazzo), som har en mye enklere taktikk å forholde seg til, og det ser ut til å ha hjulpet Nat.

– Vi har bare spilt noen kamper i «Rückrunde», men han har virkelig tatt ansvar i Marc Oliver Kemps (Stuttgarts beste midtstopper) fravær.

– Alt i alt har han vært veldig imponerende med tanke på hans korte erfaring i seniorfotballen.

GOD: Phillips har imponert etter vinterpausen.

GOD: Phillips har imponert etter vinterpausen.

– Med tanke på hans videre steg hadde jeg blitt veldig overrasket hvis Stuttgart låner ham igjen, ettersom han bare har ett år igjen av kontrakten med Liverpool. En permanent avtale kan være en mulighet, men Kempf og Kaminski er mer enn gode nok til å være midtstoppere i Bundesliga hvis Stuttgart rykker opp, og de har også Maxime Awoudja, Antonis Aidonis og Luca Mack som er på vei opp gjennom systemet.

– Jeg forventer at han forlenger kontrakten med Liverpool og er reserve der i stedet.

Phillips Stuttgart ligger i skrivende stund på 2. plass i 2. Bundesliga.

Følg Ben Carter her.

Grujic i Berlin

Marko Grujić var en av de sentrale figurene i et Hertha Berlin-lag som slet i første halvdel av sesongen, men har mistet plassen i laget i 2020. Hovedstadslaget ligger i skrivende stund på en skuffende 13. plass, bare seks poeng over nedrykksstreken.

Serberen har fått oppunder 2000 minutter for det tyske laget, og har scoret tre mål og levert to målgivende fra sin sentrale midtbaneposisjon.

Da vi snakket med Hertha Berlin-eksperten og entusiasten Asbjørn Slettemark tidligere i høst belyste han at Grujić virker å ha en god mentalitet.

Videre påpekte han at den skadeutsatte midtbanespilleren kommer med gode offensive bidrag, men at han ikke har utviklet det defensive spillet nevneverdig under tiden i Hertha Berlin.

Slettemark anså det som 20-30 prosent sjanse for at vi får se Grujić i rødt igjen.

BLÅTT OG HVITT: Det virker mindre sannsynlig at vi får se Grujic i rødt igjen.

BLÅTT OG HVITT: Det virker mindre sannsynlig at vi får se Grujic i rødt igjen.

Grujić fikk ny sjef i slutten av november – velkjente Jürgen Klinsmann har tatt over hans Hertha Berlin, men under 100 dager senere valgte tysk-amerikaneren å si opp. I hans dagbok fra tiden i Hertha Berlin hadde han følgende å si om serberen.

– Marko Grujić gir ingen merverdi. Det føles som om han hverken tilhører Hertha eller Liverpool, skrev han i sin anmeldelse av spillerne

Klinsmann har blitt erstattet av Alexander Nouri, men Grujic har ikke vært jevnlig i startoppstillingen under hans ledelse.

Les mer om Grujić sesong her.

Skuffelse i Mainz

Taiwo Awoniyis utlån til Mainz 05 har vært en stor skuffelse.

Etter et strålende utlån til Royal Excel Mouscron forrige sesong hvor nigerianeren fikk 11 nettkjenninger og tre målgivende på 1200 minutter har 22-åringen har så langt kun fått 133 minutter til å vise seg frem på banen for Mainz 05, uten at det har resultert i noen målinvolveringer.

Utlånet til Tyskland har vært en gigantisk skuffelse etter den lovende fjorårssesongen. Da vi undersøkte hans manglende muligheter, fant vi følgende sitater fra Awoniyi selv i samtale med en nigeriansk journalist.

– Innsatsen de (Mainz) la inn i starten var veldig bra. Noen ganger kan man ikke forklare hva som skjer, og dette er andre gangen det skjer med meg. Men uansett hvordan man blir behandlet må man gjøre det beste ut av hver situasjon. 

VANSKELIG SITUASJON: Taiwo Awoniyi har havnet i en ugunstig situasjon i Klopps tidligere klubb.

VANSKELIG SITUASJON: Taiwo Awoniyi har havnet i en ugunstig situasjon i Klopps tidligere klubb.

– Treneren sier mye fint om meg til media, men jeg spiller ikke. Jeg vet ikke hvorfor. Uansett må man bare jobbe hardt. 

Taiwo Awoniyis Mainz ligger for øyeblikket på 15. plass i Bundesliga, fire poeng over nedrykkstreken.

Les mer av det innsiktsfulle intervjuet her.

Spilletid i Skotland

Både Sheyi Ojo og Liam Millar har fått betydelige antall minutter på et respektabelt nivå.

Sheyi Ojo har fått over oppunder 2000 minutter fordelt på de skotske konkurransene og Europaligaen, og står med fem scoringer og syv målgivende.

Etter en lovende sesonginnledning hadde 22-åringen en fryktelig vinter, og han har slitt mye med småskader i 2020. Han fikk noen minutter på tampen da Rangers tok seg videre i Europaligaen mot Braga.

Briten fra nord-London har ikke imponert i Rangers vanskelige kamper i Europaligaen.

TØFF TID: Ojos utlån i Skottland har ikke gått som man hadde håpet.

TØFF TID: Ojos utlån i Skottland har ikke gått som man hadde håpet.

Tidligere i sesongen ble Ojo linket til Ibrox på permanent basis, men det virker usannsynlig nå. Gerrard har i likhet med tidligere trenere slitt med å få det beste ut av lynvingen over lang tid.

Jordan Campbell, som følger Rangers for The Athletic, skrev tidligere i sesongen til liverpool.no at Ojo har fått noe kritikk fra fansen, men at unggutten hadde en grei sesonginnledning med sine fem nettkjenninger.

Britens evner og fart gjør at han til tider kan spille fantastiske kamper, men 22-åringen sliter fortsatt med å være på toppnivået regelmessig, som tidligere har hindret han i å etablere seg på et høyt nivå.

Rangers ligger for øyeblikket på 2. plass i den skotske ligaen, 13 poeng bak Celtic, og ligger under 3-1 mot Bayer Leverkusen etter første del av deres åttendedelsfinale i Europaligaen.

Les mer av Jordan Campells betraktninger om Gerrards mannskap her.

Liam Millar fikk i overkant av 1000 minutter i Skottland, og fant nettmaskene en gang og serverte to målgivende pasninger.

Av Lochlin Highet, en journalist som følger Kilmarnock tett for Kilmarnock Standard ble kanadieren Millar beskrevet som en favoritt blant fansen, og en spiller som hadde begynt å bli en kulthelt vest i Skottland.

Videre skrev han at hans uredde og direkte stil kombinert med fart og teknikk gjorde han til en veldig spennende spiller å følge, som virket å vokse for hver kamp som gikk. I tillegg påpekte han at 20-åringens arbeidsinnsats var upåklagelig.

I et intervju med nevnte Lochlin Highet i desember kom Millar selv med noen betraktninger om utlånsoppholdet i Skottland.

– Det er bra for meg å komme her å få spilletid, jeg liker det.

– Jeg ønsker å få så mye kamper så mulig. Når jeg mister plassen jobber jeg dobbelt så hardt for å komme tilbake, for å spille kamper og vise meg frem.

Kanadieren fikk virkelig kjenne på den skotske spillestilen, og har ved noen anledninger omtrent blitt kvestet av motstanderspillere.

– Jeg føler at hver gang jeg får ballen så er det to-tre motspillere rundt meg med en gang. Det er frustrerende, men sånn er det. Jeg må utvikle spillet for å unngå at jeg blir for enkel å stoppe.

Liverpools representanter skulle ifølge 20-åringen selv ha vært fornøyd med hvordan utlånsoppholdet utviklet seg, og flere var overrasket da utlånet ble avsluttet i januar.

RØFFE FORHOLD: Millar fikk kjenne den skotske spillestilen på kroppen.

RØFFE FORHOLD: Millar fikk kjenne den skotske spillestilen på kroppen.

Gode prestasjoner i England

I det engelske divisjonssystemet har Harry Wilson, Rhian Brewster Kamil Grabara, Herbie Kane og Ben Woodburn fått prøve seg i henholdsvis Bournemouth (Premier League), Swansea (Championship), Huddersfield Town (Championship), Hull City (Championship) og Oxford United (League One).

Harry Wilson har etter en svært vellykket fjorårssesong som ventet fått det tøffere i Premier League.

Allikevel har waliseren registrert solide syv mål på rundt 1500 minutter i Premier League, og var lenge Bournemouths toppscorer.  

Peter Rutzler påpeker i en sak for The Athletic at Bournemouth har en noe defensiv spillestil, med medførende fokus på kontringer, som ikke passer vingen med den nydelige venstrefoten. I tillegg fokuserte Bournemouth i store deler av sesongen spillet sitt på venstrevingen, hvor norske Josh King vanligvis spiller.

MØTTE MÅLVAKTEN: Det spørs om Wilsons eminente frisparkforsøk hadde overlistet verdens beste sisteskanse.

MØTTE MÅLVAKTEN: Det spørs om Wilsons eminente frisparkforsøk hadde overlistet verdens beste sisteskanse.

Rutzler skriver i en melding til liverpool.no at 22-åringen i større grad har fått vist sin kvalitet i kamper der Bournemouth har dominert kampene i større grad.

Bournemouth hadde en fryktelig høst og vinter, og ligger på 18. plass i Premier League i skrivende stund.

Les mer om Harry Wilsons tid i Bournemouth her.

Rhian Brewster valgte å ta turen til Steve Coopers Swansea i jakt på mer spilletid på seniornivå.

Den 19 år gamle spissen har gjort sakene bra for det walisiske laget og står med fire mål og en målgivende på rundt 800 minutter i skrivende stund.

Han har også fått tildelt fire gule kort, som følge av den aggressive spillestilen.

Swansea ligger i skrivende stund på 11. plass på tabellen, men er bare tre poeng bak en playoff-plass.

– Brewster har vært strålende så langt. Jeg må innrømme at jeg var usikker på hvor lang tid det ville ta ham å bli vant med Championship etter lite seniorfotball og hans langtidsskade. Det tok ikke lang tid før tvilen forsvant etter et mål 19 minutter inn i hjemmedebuten. 

– Han leder laget bra som en ensom spiss i et 4-2-3-1-system. Han håndterer det fysisk i dueller, og jakter alt av baller og presser iherdig hver gang han mister ballen. Nå har han fått tre flere mål og jeg er sikker på at Swans-supportere ønsker at lånet skal forlenges, sa en engelsk Swansea-supporter vi snakket med. 

– Jeg forventer at han spiller i Premier League neste sesong.

Les mer av supporterens analyser av Swansea her

IMPONERER: Brewster gjør sakene bra i Swansea.

IMPONERER: Brewster gjør sakene bra i Swansea.

Kamil Grabara sto lenge støtt i et ellers ustabilt Huddersfield-lag, som nå er inne i en bedre periode under sin tredje manager for sesongen i Danny Cowley.

Den polske målvakten har fått 27 kamper fra start og sluppet inn 44 mål. 21-åringen har holdt buret rent ved fem anledninger. Han har ikke reddet noen av de to straffene han har stått mot.

I 2020 ble Jonas Lossl hentet tilbake til Huddersfield fra Everton, og etter en alvorlig hodeskade har ikke polakken fått tilbake startplassen.

ALVORLIG SKADE: Grabara har ikke spilt for førstelaget etter hodeskaden.

ALVORLIG SKADE: Grabara har ikke spilt for førstelaget etter hodeskaden.

Vi snakket med «HuddersMike», som følger Huddersfield Town tettere enn de fleste, om Grabaras låneopphold så langt, og det uheldige skadeavbrekket.

– Grabara har levert medium+ i midten av sesongen, har ikke levert like bra som starten, men ikke uventet med litt svingninger. I slutten av januar fikk han en hjernerystelse, og har ikke spilt siden.

– Jonas Lössl ble dermed hentet inn på lån fra Everton, en spiller med historie i klubben. En typisk keeper som er elsket og hatet, men vi kan ikke si han har levert veldig bra de 7 kampene han har spilt heller.

–Grabara er tilbake i trening, og det er usikkert for meg hvem som får spilletid når begge er friske. Antar Grabara er utleid basert på spilletid, og det kan tenkes han ville returnert med skade om han ikke var tiltenkt å stå når han er frisk igjen.

– Mitt tips er at Grabara er tilbake mellom stengene ila mars, og står gjennom sesongen.

Huddersfield ligger i skrivende stund på 18. plass på tabellen, bare tre poeng over nedrykksstreken. 

Følg «HuddersMike» her.

Herbie Kane valgte å søke lykken i Hull City i januar for å få mer spilletid på seniornivå.

De første kampene ga grunn til optimisme for Hulls supportere, men etter bare å ha fått rundt 300 minutter pådro den 21 år gamle midtbanespilleren seg en ankelskade som ser ut til å holde han ute av spill resten av sesongen.

Hans Hull City ligger på 21. plass i skrivende stund, bare to poeng over nedryksplass.

Seks måneder på sidelinjen

Ben Woodburn var inne i en god periode sammen med Oxford United før han brakk foten tidligere i høst.

Før skaden fikk han over 800 minutter, som resulterte i ett mål, fire målgivende og et knippe «hockeyassister» fra sin offensive midtbaneposisjon.

Da vi snakket med David Pritchard i Oxford Mail belyste han at Woodburn har spilt i en offensiv midtbanerolle i et 4-2-3-1- eller 4-3-3-system for Oxford.

Unggutten så ut til å være på vei inn i en god periode sammen med resten av Oxford-laget i ukene som var før den kjedelige skaden.

Da han var på vei tilbake fra skaden var han uheldig og brakk den andre foten, etter at det ble oppdaget at han hadde et uvanlig løpesett som gjorde at det ble uvanlig mye trykk på utsiden av føttene.

LANGVARIG SKADEAVBREKK: Woodburn brakk bekke føttene.

LANGVARIG SKADEAVBREKK: Woodburn brakk bekke føttene.

Nå har waliseren fått spesiallagde såler til skoene, og er endelig tilbake i spill.

Hans Oxford United har vært i strålende form i 2020, og ligger på 3. plass etter en rekke gode resultater.  

Utvikling i non-leaguefotballen

Rhys Williams, Dan Atherton og Shamal George har tatt turen ned til henholdsvis Kidderminster Harriers (nivå 6) og AFC Marine (nivå 8) for å spille på førstelagsnivå.

Rhys Williams har fått over 2000 minutter for Kidderminster Harriers. Unggutten har i hovedsak spilt i sin foretrukne midtstopper-rolle, men har også fått prøve seg på høyrebacken.

Så langt har det blitt ett mål på den høyreiste 18-åringen, som av Harriers of Norway i starten av sesongen ble beskrevet som en bunnsolid spiller og en spiller som kunne bli en «bærebjelke» for laget.

BÆREBJELKE: Høyreiste Rhys Williams har prøvd seg mot fysiske motspillere i non-league-fotballen.

BÆREBJELKE: Høyreiste Rhys Williams har prøvd seg mot fysiske motspillere i non-league-fotballen.

I et intervju med The Athletic beskrev akademidirektør Alex Inglethorpe fordelene Williams får av utlånet. Han påpekte at unggutten må spille mot «big, hairy-arsed centre-forwards», samtidig som stopperen må lære seg å lage mat på egenhånd.

I desember fikk den høyreiste unggutten virkelig kjenne britisk fysikk på kroppen da han brakk nesen i en duell i egen boks.

Kidderminster Harriers ligger på 16. plass i sin divisjon på nivå 6.

Dan Atherton valgte å søke lykken i Marine i januar for å få spilletid i seniorfotballen.

Det startet på verst tenkelig vis for 20-åringen fra Liverpool, som gjorde to tabber i sin første kamp fra start.

Etter det har han imidlertid gjort sakene bedre, og han har sørget for tre rene bur på syv kamper.

DAN ATHERTON: Målvakten fikk prøve seg som spiss i pre-season.

DAN ATHERTON: Målvakten fikk prøve seg som spiss i pre-season.

Shamal George fikk 15 kamper for Marine og har holdt buret rent ved fem anledninger.

Målvakten får forhåpentligvis mer spilletid gjennom lånet, som i hovedsak er for å bygge opp selvtillit igjen etter noen vanskelige sesonger.

Marine ligger på 3. plass i deres divisjon på nivå 8.

Tyrkisk, brasiliansk og øst-europeisk delegasjon

Loris Karius, Allan Rodrigues de Souza og Anderson Arroyo har tatt turen til interessante destinasjoner i søken av spilletid.

Loris Karius har så langt spilt 28 kamper og sluppet inn 38 mål. Tyskeren har holdt buret rent syv ganger.

Da vi snakket med ekspert på tyrkisk fotball, Ekim Caglar, tidligere i høst skrev han til liverpool.no at målvakten leverer noen spektakulære redninger, men i de svakeste periodene ikke er bedre enn han var den grusomme kvelden i Kiev.

Karius hadde ifølge Caglar ikke satt noen dype fotspor, og kommer ikke til å savnes nevneverdig den dagen han forlater Besiktas.

Siden den gang har den tyske målvakten spilt seg varm i trøya, men Besiktas skal ikke være interessert i å hente tyskeren på en permanent overgang.

Besiktas ligger på 3. plass i Süper Lig, og vi håper at keeperen fortsetter i det gode sporet og får seg en ny start i et annet land etter sesongen.

INGEN DYPE SPOR: Karius vil ikke savnes i Tyrkia.

INGEN DYPE SPOR: Karius vil ikke savnes i Tyrkia.

Følg Ekim Caglar her.

Isaac Christie-Davies tok turen til belgiske Cercle Brugge for å få spilletid, men var uheldig og ble skadet i en av sine første treningsøkter.

Den walisiske midtbanespilleren ventes å være tilbake i spill før sesongslutt for et Cercle Brugge i storform som kjemper om tilværelsen i Jupiler Pro League.

Anderson Arroyo har valgt å reise til den tsjekkiske Fortuna Ligaen i jakten på spilletid. Han har til gode å figurere for Mlada Boleslav i tsjekkias toppdivisjon, og har bare fått kamper for reservelaget.

Mlada Boleslav, som spiller sine hjemmekamper et par timers kjøretur fra Praha, ligger for øvrig på femte plass i den tsjekkiske ligaen.

Korona-virusets innvirkning

I skrivende stund er det bare Kidderminster Harriers (Rhys Williams) og Marine FC (Dan Atherton) som fortsatt skal spille kamper, mens de andre utlånspillernes ligaer har besluttet å utsette spillet. 

Vi vil oppdatere jevnlig dersom situasjonen endres.