Kampen jeg husker best – West HamKomplett samling da stjernene scoret og Rush viste seg fram

Liverpool fikk hard kamp fra West Ham da ligacupen ble vunnet for første gang.

Dette er en serie med tilbakeblikk hvor Torbjørn Flatin starter i bunnen av tabellen i Premier League. Med hvert lag plukkes det ut en kamp mot Liverpool som sitter i minnet.

Ligacupen var lenge av lunken interesse for Liverpool, men det forandret seg etter at vinneren kvalifiserte seg til UEFA-Cupen og finalen også ble spilt på Wembley. De røde kom til finalen i 1978, hvor det ble tap etter en kontroversiell scoring i omkampen mot Nottingham Forest. Forest vant på et straffespark hvor fellingen ble gjort utenfor 16-meteren.

Tre år senere var det finale igjen. Foran 100.000 på Wembley trodde Alan Kennedy han hadde avgjort sin første sluttkamp ved å score etter 117 minutter, men feiringen til Liverpool måtte vente etter at West Ham fikk straffespark i det siste minuttet av ekstraomgangene. Denne gangen var det imidlertid ingen tvil om riktigheten av avgjørelsen da Terry McDermott stoppet en heading på streken med hendene.

MÅLSCORERNE: Alan Hansen og Kenny Dalglish.

MÅLSCORERNE: Alan Hansen og Kenny Dalglish.

Klassisk scoring fra King Kenny

Omkampen ble spilt på et delvis tåkelagt Villa Park, mot et West Ham som det året vant 2. divisjon. Flere av den litt eldre garde vil nok likevel dra kjensel på flere av navnene i deres lagoppstilling.


De tok også ledelsen etter bare ni minutter, på et pent angrep hvor Neighbour kom seg fri på høyrekanten og Clemence ikke greide å stoppe headingen fra Paul Goddard.

Det var mot spillets gang, i en 1. omgang hvor Liverpool dominerte. Utligningen kom drøyt midveis i omgangen hvor den gode Terry McDermott (Liverpools beste i Liverpool Echo) fant Kenny Dalglish på løp inne i feltet med en fluktet pasning, og hvor Kenny nesten i liggende stilling greide å sende ballen videre på volley og inn i nettet. En fantastisk scoring.

Tre minutter senere headet Alan Hansen inn en corner, nokså sjelden kost, på corneren fra Jimmy Case og ble matchvinner. Også det et samleobjekt.

I tverrliggeren fra unge Rushie

Liverpool hadde vært meget gode i de første 45 minuttene og burde ha ledet mer ved pause. 2. omgang ble noe mer rotete, men Hansen og Thompson hadde bra kontroll bakover og den første triumfen i ligacupen var et faktum.

Et samtaleemne etter kampen blant Liverpools fans var Ian Rush. 19-åringen som var blitt hentet fra Chester og som spilte bare sin andre kamp med en liverbird på brystet etter at Steve Heighway ikke kom igjennom en test før avspark. Nå var det slik at Rushie startet ni kamper totalt i 1980-81, og han scoret ikke et eneste mål(!) I denne kampen var han imidlertid god, men antydninger både til sitt fantastiske rykk og evne til å starte riktig, i tillegg hadde han en suser i tverrliggeren. Det var den første smaken som supporterne fikk se av det skulle bli tidenes toppscorer i helrødt.

Datoen var 1. april og Liverpools inntreden til spill i Europa for neste sesong var dermed garantert. Slik det skulle bli med triumf i ligacupen også de tre kommende sesongene. I etterkant av finalen mot West Ham begynte skadene å komme stadig tettere og Bob Paisley prioriterte Serievinnercupen, hvor det ble en historisk seier i semifinalen i München og ikke minst en ny Alan Kennedy scoring og seiersfest mot Real Madrid i Paris. I ligaen ble det på den tiden en uvanlig svak 5. plass.

Målscorere mot West Ham

Dette ble imidlertid en fin kveld nord i Birmingham. West Ham var kjent som et cuplag, med en filosofi om å spille fotball «the right way». Med fart og teknikk, og en dose arroganse og artisteri.

Et lag det var lett å like, og gjerne moro å spille mot for et lag som Liverpool da ryggraden ikke var særlig sterk og ofte vrien motstand øst i London og i cuprunder gjerne ble blandet med noen store tap på Merseyside.

Jeg får litt lyst til å liste opp de mestscorende som Liverpool har hatt mot West Ham:
10 – John Toshack
9 – Steven Gerrard
8 – Roger Hunt, Ian Rush
7 – Michael Owen
6 – Kenny Dalglish, Robbie Fowler, Mohamed Salah
5 – Sadio Mané, Billy Liddell, Ian St. John, Fernando Torres
4 – Kevin Keegan, Gordon Hodgson, Graeme Souness, Ronnie Whelan, Paul Walsh, Dick Edmed

Det er mye deilig rød fotballhistorie der, med target man John Toshack som mestscorende.

Alan Hansen står med én scoring på 20 kamper, men det målet brakte til gjengjeld en komplett samling for Liverpool, som matchvinneren i turneringen det gjenstod å vinne.

Liverpool: Clemence, Neal, A. Kennedy, Thompson, R. Kennedy, Hansen, Dalglish, Lee, Rush, McDermott, Case
Mål: Dalglish 25, Hansen 28


West Ham: Parkes, Stewart, Lampard, Bonds, Martin, Devonshire, Neighbour, Goddard, Cross, Brooking, Pike
Mål: Goddard 9