Liverpools stolte kvinner

I anledning kvinnedagen har vi sett på noen av Liverpools fantastiske damer som hevder seg på internasjonale og lokale arenaer.

Jentene i Liverpool er morsomme, høylytte og stolte. De hevder seg i musikkbransjen, på tv-skjermen og på idrettsarenaer. Og de lar seg ikke pille på nesen. Da Brexit-aktivist James Goddard dukket opp i Bootle og kalte Liverpool et «sh*thole», jaget de han opp i et tre. Og da 96 Liverpool-supportere døde på Hillsborough i 1989, tok de kampen mot myndighetene.

Dette er fem av mange kvinner i Liverpool som er verdt å hylles.

Margaret Aspinall og de andre Hillsborough-etterlatte

«They picked on the wrong city — and they picked on the wrong mums» («De «ertet på seg» feil by — og de «ertet på seg» feil mødre»). Det sa Evertons styreleder Bill Kenwright på minnemarkeringen for Hillsborough-tragedien i 2013.

Listen over mødre, døtre, søstre og koner som har vist seg som utrettelige i kampen for rettferdighet etter tragedien på Hillsborough er lang. Det føles urettferdig å velge ut bare én, men Margaret Aspinall er den som har vært mest synlig der hun har stått fremst på barrikadene sammen med Hillsborough Family Support Group.

ANFIELD: Margaret Aspinall som holder innlegg på en av minnesmarkeringene for Hillsborough-tragedien på Anfield.

ANFIELD: Margaret Aspinall som holder innlegg på en av minnesmarkeringene for Hillsborough-tragedien på Anfield.

Aspinall mistet sønnen James i tragedien i 1989, og har siden jobbet ustanselig for at sannheten om det som skjedde i Sheffield skal komme frem. Sammen med de andre etterlatte klarte de å presse frem en ny rettshøring om tragedien som startet i 2014. To år senere fant en jury at de 96 Liverpool-supporterne var selv helt uskyldige i det som skjedde og at de døde som følge av uaktsomt drap.

Hun var sist i medienes søkelys da David Duckenfield ble funnet ikke skyldig 

Jodie Comer, 26

Jodie Comer har tatt verden med storm i rollen som Villanelle i BBC-serien Killing Eve. På grunn av aksenten hun bruker som den klin gærne leiemorderen det er umulig å ikke elske, er det nok mange som ikke er klar over at Comer er scouser.

Da hun vant Bafta for beste kvinnelige hovedrolle i 2019, holdt hun en ganske så sjarmerende takketale hvor scouseren i henne virkelig fikk komme frem og skinne:

Foreldrene hennes tok visstnok med seg Bafta-statuetten på pub-til-pub-runde i Liverpool.

Noen måneder senere vant Comer også Emmy for «outstanding lead actress in a drama». Det var mildt sagt uforventet for hovedpersonen selv — så uforventet at hun ikke engang inviterte sine foreldre til å bli med på seremonien.

Comer holder tydelig hjemstedet nært i hjertet, og støtter blant annet Tyred-kampanjen som jobber for å forby bruk av gamle hjul på busser — en kampanje som står mange scouseres hjerte nært etter en bussulykke på vei hjem fra Bestival i 2012.

Sesong 3 av Killing Eve kommer i april, og serien har allerede blitt fornyet til en fjerde sesong. Senere i år kommer filmene Free Guy, hvor hun spiller mot Ryan Reynolds, og Ridley Scott-filmen the Last Duel med Matt Damon og Ben Affleck (som står bak manus) og Adam Driver.

Katarina Johnson-Thompson, 26

En av Jodie Comers nære venner fra skoletiden er Katarina Johnson-Thompson. De to gikk sammen på den katolske jenteskolen St Julie’s, og har behold et nært vennskap siden det. Men der Comer bevegde seg mot Hollywood, har Johnson-Thompson hevdet seg på friidrettsbanen.

GULL: KJT med sin gullmedalje i Doha.

GULL: KJT med sin gullmedalje i Doha.

Johnson-Thompson vant gull i syvkamp i VM 2019, hvor hun tok ny britisk rekord med 6981 poeng. Hun er en stor Liverpool-supporter og var blant annet til stede i Madrid under Champions League-finalen i juni, og hun fikk komme ut på banen på Anfield under pausen i kampen mot Watford i desember for å hylles for sin prestasjon på friidrettsbanen.

Nikita Parris, 25

Det er mange kvinnelige fotballspillere fra Liverpool som har hevdet seg på landslaget og internasjonalt. Tidligere Everton-spiller Nikita Parris er fra Toxteth, og er for tiden lagvenninne med Ada Hegerberg i Lyon. Der spiller hun også med Alex Greenwood, en annen scouser som er kjent for sitt blonde hår og lange øyevipper — en typisk scouser der, altså.

Nikita Parris startet sin proffkarriere i Everton, hvor hun spilte 37 kamper og scoret 12 mål. Etter at Everton rykket ned en divisjon, fulgte hun lagkameratene Jill Scott og Toni Duggan (en annen scouser!) til Manchester City, i håp om at toppfotball skulle sikre henne en plass på landslaget. Det gjorde det.

MOT NORGE: Parris med ballen før hun bommet å et straffespark mot Norge i VM 2019.

MOT NORGE: Parris med ballen før hun bommet å et straffespark mot Norge i VM 2019.

Hun hadde sin seniordebut for England i 2016. I kvalifiseringen for VM i 2019 var hun Englands toppscorer. I turneringen sto hun bak straffesparkene, og hun bommet blant annet på et i 3-0-seieren over Norge. England endte på en fjerdeplass i turneringen.

Parris er også søsteren til Natasha Jonas, lettvekt-bokseren som ble Storbritannias første kvinnelige bokser til å delta i OL da hun bokset seg til kvartfinalen i London 2012.

Nisha Katona, 48

Hvis du liker indisk mat har du garantert vært innom Mowgli på din Liverpool-tur, og hvis ikke — så du faktisk sette av tid til et restaurantbesøk neste gang du er over. Hodet bak Mowgli, som startet i et lite lokale i Bold Street, er Nisha Katona.

MBE: Katona viser stolt frem sin MBE.

MBE: Katona viser stolt frem sin MBE.

Katona jobbet som advokat da hun bestemte seg for å legge det på hylla for å tilby Liverpool autentisk, indisk mat — som til en viss grad brøt med curry-stereotypene. Resultatet ble altså Mowgli, og det som hun har bygd opp til å bli et lite imperie med ti restauranter over hele landet — og to som skal åpne i 2020.

Gjennom restaurantene har hun også samlet inn hele £624,426 til veldedige formål.

Katona er medlem av den britiske imperieordenen for sine tjenester til matindustrien. Hun dukker ofte opp på TV-programmer, og har skrevet flere bøker som Pimp my Rice, The Spice Tree og Mowgli Cook Book. Hun har også en populær YouTube-kanal, og på Instagram gir hun et morsomt innblikk i Mowglis verden — samt at hun deler mange bilder av hunden sin.